The live-work space is in a Brooklyn townhouse

GRT Architects divides Brooklyn townhouse into live-work space for artist couple

New York studio GRT Architects has transformed a turn-of-the-century Brooklyn townhouse into a home and studios for an artist couple, featuring a mix of functioning studios and eclectic interiors.

The house was previously the location of the Seneca Club, a local Democratic institution.

GRT Architects divided the townhouse to form both a house and working studios for artists Ruby Sky Stiler and Daniel Gordon, and their young family.

The project is by GRT Architects
Top: the living room. Above: the Brooklyn townhouse

Visitors are greeted by a rustic, tan-coloured facade and an elevated front door that is reached by steps that are typical of a Brooklyn townhouse.

Inside, the artists' studios are located at parlour level – the floor accessed by a traditional townhouse's front steps. It is typically the level featuring the grandest architectural elements.

The live-work space is in Brooklyn
The studios have original 1920s wooden floors

"The vast majority of what you see is a restoration of existing elements or custom-made," said GRT Architects co-founder Rustam Mehta.

The architecture studio took care to preserve the house's traditional elements while transforming the parlour level into the artists' studios, which are separate from the living areas located on floors above.

Daniel Gordon's photo studio
An array of colourful objects decorate Daniel Gordon's studio

In place of the house's original living and dining rooms, GRT Architects built individual photo and sculpture studios, which still feature original 1920s wooden floors.

The rooms' former pendant-lights are replaced with new, gallery-style lighting. Decorative window trims and ornamental plaster features remain on display.

On the parlour level there is a shared workspace
The artists' studios feature original design elements

At garden level, the property includes another shared workspace. What was originally an in-law apartment, which is typical of houses of the period, is transformed into separate rooms for shooting photographs, plaster-casting and screen-printing.


Upstairs, the living portion of the house is placed between two levels, in smaller rooms than those with tall ceilings that make up the studios below.

The kitchen features white oak cabinets
Breccia-topped counters in the kitchen

Local artist Max Wang built a kitchen featuring white oak floors and cabinets. A sleek black sink and faucet by Fantini Rubinetti blend into Breccia-topped counters, a type of terrazzo-patterned rock.

Wang also produced the millwork for stairs which lead to a potted plant-filled garden terrace, placed directly above the garden.

"An intentionally mismatched solution" is how GRT Architects described the style of the house's second-floor bathroom.

Local artist Max Wang built the kitchen
Stairs by Max Wang lead to an outdoor terrace

Continuing the house's theme of restoration, surplus cement tiles from the artists' previous home have been repurposed to create monochrome checkerboard bathroom floors.

A black-and-white clawfoot bathtub by Waterworks matches these floors, while another white Fantini Rubinetti faucet contrasts with a slab of Breccia which decorates the sink area.

The bathroom has surplus cement tiles
Checkerboard bathroom floors

The house's living room features a white bookcase tucked into an exposed-brick alcove, filled with colourful editions and small eclectic artworks.

Noguchi Akari bubble lamps brighten the white-walled space, which has a cosy low-slung sofa and an Aztec-style patterned rug.

Noguchi Akari bubble lamps feature in the living room
The living room has splashes of colour

Bedrooms for the couple and their two children are located on the house's top floor, which GRT Architects improved with what they called "selective removals".

In order to insulate the house's sloped roof, the architects removed a flat dropped ceiling. Like with other rooms, exposed-brick walls are painted white and provide a bright and airy backdrop for more colourful furniture.

Bedrooms are on the townhouse's top floor
The couple's bedroom

In order to maintain effective insulation, the existing lath-and-plaster was removed to expose the walls.

GRT Architects is based in Brooklyn and was founded in 2014. The firm recently designed a black house with the layout of an open-plan studio in New York's Dutchess County.

More Brooklyn townhouse projects include a new-build with Passivhaus principles by The Brooklyn Home Company and an all-blue renovated property by LOT Office for Architecture.

Photography is by Evan Jorgensen.

More images and plans

Basement plans
Basement
First floor plans
First floor
Second floor plans
Second floor
Third floor plans
Third floor
A staircase in the Brooklyn townhouse
GRT Architects designed the project
The children's bedroom with exposed brick walls
The kitchen has white oak floors
White oak cabinets match the floors
Breccia countertops
The live-work space has studios on its parlour level
GRT Architects designed the home with access to the garden