Deakin Law School by Woods Bagot features zinc cladding and fluted concrete towers

Architecture practice Woods Bagot has completed a university building for Deakin Law School in Melbourne comprising a zinc-clad volume and a fluted concrete tower.

The Deakin Law School is a new campus building for Deakin University, which has campuses in Geelong, Melbourne and Warrnambool.

Deakin Law School is comprised of a concrete tower and a stacked volume
Woods Bagot incorporated fluted concrete and zinc panels across the university building

The building comprises a trio of stacked zinc-clad volumes, used to house learning spaces and a tall, concrete fluted tower that houses ancillary spaces.

Adjoining the stacked volumes is the building's main wing, a rectangular glass structure that is used primarily for teaching and contains multiple learning spaces.

"The refined and limited palette of concrete, zinc and glass relates directly to the formal expression of the building and how it responds to the site," Woods Bagot principal Bruno Mendes told Dezeen.

The zinc panels curve around the stacked volumes
Zinc was used to clad the curving, stacked volumes

Education spaces are spread across five levels and aim to offer students study areas that are suited to both formal and informal learning.

Alongside the teaching spaces like lecture halls, an amphitheatre and study areas, the building also contains technology bars, group working pods and individual workspaces.

Steps lead up to a plaza at Deakin Law School
Paving at Deakin Law School has a tonal and geometric pattern

The three zinc-clad volumes, located at the front of the building, have a stacked arrangement and contain what the studio describes as "premier learning spaces".

These areas were primarily intended as presentation spaces, but can also be transformed into collaborative or group workspaces when not in larger use.

The largest wing at Deakin Law School was clad in glass
Woods Bagot used glass across the structure to provide views across the surrounding landscape

The end of each stacked volume is sliced to incorporate glazing that stretches the width and height of the space, orienting the interior and providing views out to the surrounding site.

Although curved in form and clad in zinc, the large, glass wing is visually connected to its adjoined stacked volumes through their part-transparent elevations.

The interior of Deakin Law School has a white finish
Warm-hued wood and white plasterboard covers the walls and staircase

The fluted concrete tower houses the building's stairs, toilets, and service core, while also doubling as a buffer that protects the rest of the structure from the harsh sun.

"The monolithic fluted concrete to the west is a solar buffer to this elevation, whereas the choice of zinc is well suited to being moulded around the three main complex sinuous forms," said Mendes.

"Glass is the final abundant material used freely to ensure unimpeded views of the lush landscape are maximised."

Woods Bagot used timber and white plasterboard throughout the interior in an effort to create a simplistic finish and frame views of the surrounding green landscape.

A large amphitheatre has a minimal look
Spaces were designed to be used for both formal and informal learning

"The interiors are also restrained, concrete, white plasterboard and timber are the materials of choice," said Mendes.

"The abundant use of contrasting white surfaces help frame views of the green landscape beyond," he explained. "The tonal green palette of the informal spaces and timber cladding were chosen to provide some warmth to the interiors."

Glass walls an elevation of the stacked zinc-clad volumes
The curved forms are sliced to reveal learning spaces inside

A wellness garden on the ground level and a winter garden on the fifth floor were also incorporated into the building.

The wellness garden includes native plants, a deconstructed creek and tiered seating, while the winter garden features a vertical plant wall and large glass louvres.

The Deakin Law School pictured at dusk with light reflecting off the exterior
The concrete tower contains the building's services and circulation core

"It is a calming, natural space," Woods Bagot principal Sarah Ball told Dezeen. "There are spaces to connect, study and collaborate as well as quiet and relaxing zones to take some time out."

"The student campus learning experience was at the heart of every design decision. The new building has created an immersive, highly engaging student learning experience."

This year, Woods Bagot has also unveiled a concept for electric vehicle charging stations in Downtown Los Angeles and completed a library building in England with a faceted wooden ceiling.

More images and plans

Ground floor plan of Deakin Law School by Woods Bagot