Corten-steel Çanakkale Antenna Tower in Turkey

Looping Corten-steel broadcasting tower built in Turkey

Dutch studios IND [Inter.National.Design] and Powerhouse Company have completed the Çanakkale Antenna Tower, a broadcasting and observation tower made from Corten steel to contrast a surrounding forest.

IND [Inter.National.Design] and Powerhouse Company designed the looping building, which is located in Çanakkale, Turkey, to form a continuation of an existing forest path. As well as a multimedia and telecom broadcast antenna, it also houses exhibition spaces, recreational facilities and an observation deck.

View of red Corten-steel antenna tower
The colour of the broadcasting tower contrasts against the forest

The 3,000-square-metre building is made from Corten steel. The studios chose the material for both its colour and its ability to withstand the weather.

"The project's principal material is Corten steel for its suitability for outdoor sculpture and its natural rust color," Arman Akdogan, partner at IND [Inter.National.Design], told Dezeen.

Red antenna tower and observation deck in Turkey
The building has a walkable roof

"Corten or weathering steel is a type of steel alloy that develops a stable, rust-like appearance after exposure to the weather," Akdogan added.

"This finish forms a protective layer that prevents atmospheric corrosion. Its rustic and antique appearance offers a wonderful contrast with the green forest and reflects the long history of Çanakkale."

Broadcasting tower made from Corten steel
Corten steel was chosen for its colour and sturdiness

The tower's site was partly occupied by a decommissioned military complex, which meant it had strict plot boundaries that helped inform the curving path of the design.

Çanakkale Antenna Tower's public areas are separated from the technical areas, which are located in a concrete underground bunker. The looping tower has a walkable roof, which continues the forest path and is made from wood.

By elevating much of the structure, the studios aimed to create a building that would allow the landscape to "flow uninterruptedly" and leave a minimal footprint.

"The beauty of the site, a hilltop forest facing the Dardanelles Strait, inspired the creation of a spatial experience that is intimately connected with the landscape – far removed from a conventional antenna tower design," Akdogan explained.

Walkable roof of Canakkale Antenna Tower
Çanakkale Antenna Tower is designed as a continuation of a forest path

Visitors to the building walk along the forest path, which merges into the visitor centre as the building rises from the ground before "shooting" up towards the sky in the form of a tower.

"It was a challenge to combine a public program with a (potentially hazardous) radio tower, yet we solved the puzzle with a single gesture," said Powerhouse Company co-founder Nanne de Ru.

Trees surround Canakkale Antenna Tower by Powerhouse Company and IND
The tower will also function as a viewpoint

The studios won an international competition to design the tower, beating firms including Snøhetta with Özer/Ürger Architects and Battle Mccarthy, who took second prize, and AL_A, which came in third.

Other recent projects by Powerhouse Company include the first mass-timber university building in the Netherlands and a reception building topped with a red circular walking trail in Chengdu, China.

The photography is by Sebastian van Damme.

More images and plans

Plan of Canakkale Antenna Tower
Exterior of Canakkale Antenna Tower