Rear of 100JOA house by Vallribera Arquitectes

Vallribera Arquitectes contrasts heavy and light finishes at compact home in Barcelona

Exposed, white-painted concrete contrasts a delicate, skylit metal staircase at this minimalist house in Mataró, Barcelona, designed by local practice Vallribera Arquitectes.

Designed for a family local to the area, the three-storey 100JOA home occupies a tight row-house site, with a small walled garden at its rear surrounded by neighbouring buildings.

Row house in Barclona by Vallribera Arquitectes
Vallribera Arquitectes has created a three-storey row house in Barcelona

Barcelona-based Vallribera Arquitectes' aim was to open up this site to the outdoors, creating a stepped form with a series of terraces that overlook the garden.

"The goal of the distribution [was] to turn this disadvantage of the location into a strong point," explained the practice.

Garden of 100JOA house in Barcelona
It is designed to open up to the outdoors

"We envision the courtyard as another room in the house, without a roof," it added.

Due to the party walls at either side, light is brought into the home through a large skylight at the top of a lightweight, white metal staircase at its centre.

Open-plan kitchen of 100JOA
An open-plan kitchen and living room sit on the ground floor

A combined living, kitchen and dining space sits on the ground floor, with bifold glass doors opening onto a patio space where a built-in barbecue area is sheltered by a wooden awning.

Above is the bedroom floor, where a larger room at the front of the home is separated by the staircase and a playroom from two smaller rooms at the rear, each of which opens onto a paved terrace.

White stairwell with metal balustrades
A lightweight metal staircase runs through its centre

On the second floor is a large work or play space for the whole family to use, which connects to another terrace space overlooking the garden.

At each level, bathrooms, storage and service areas such as a pantry and laundry room have been pushed against the northern party wall. This increased the availability of light and space in the living spaces.

Finishes in the home have been kept minimal, with structural elements such as concrete joist left exposed and painted white, and the wooden framework left exposed on areas of the walls and window frames.

This is contrasted by black tiling in the bathrooms and black countertops and cabinets in the kitchen, which is organised around a tiled island.

White stairwell with metal balustrades
The staircase juxtaposes heavy white-painted concrete

"We wanted the ceilings and terraces to look rough, coarse and heavy," said the practice. "The staircase, by contrast, should be light."

"The stair, the wall of the service core and the tiled areas are more refined; they require a high degree of attention to detail," it continued.

Paved terrace
Paved terraces overlook the garden

A similar approach has been taken in the garden, with the rough exposed stonework of the wall contrasted by the black tile-work of the barbecue and white-tiled bench above the lawn.

The home's street facade is painted a pale sage green, while windows are covered by wooden blinds that match the rear garden's awning.

Other homes recently completed in Barcelona include a yellow house by architecture studio MACH, which references the high-tech architecture movement with industrial finishes and materials.

More images and plans

Site plan of 100JOA house by Vallribera Arquitectes
Site plan
Ground floor plan of 100JOA house by Vallribera Arquitectes
Ground floor plan
First floor plan of 100JOA house by Vallribera Arquitectes
First floor plan
Second floor plan of 100JOA house by Vallribera Arquitectes
Second floor plan
Roof plan of 100JOA house by Vallribera Arquitectes
Roof plan
Section of 100JOA house by Vallribera Arquitectes
Section
Spanish garden with patio
Kitchen of 100JOA by Vallribera Arquitectes
Kitchen of 100JOA by Vallribera Arquitectes
White metal staircase
White metal and wood stairwell
Bedrooms of 100JOA by Vallribera Arquitectes
Bedroom of 100JOA by Vallribera Arquitectes
Interior of 100JOA by Vallribera Arquitectes
Black-tiled bathroom
Interior of 100JOA by Vallribera Arquitectes
Interior of 100JOA by Vallribera Arquitectes
Interior of 100JOA by Vallribera Arquitectes
Interior of 100JOA by Vallribera Arquitectes