Concrete-and-brick building with jagged roof

Neri&Hu converts textile factory into headquarters for Chinese pastry brand

Chinese architecture studio Neri&Hu has inserted a concrete volume into an old brick warehouse to create a head office and retail store for pastry brand Lao Ding Feng in Beijing, China.

Located near the Northeast 5th Ring Road in Beijing, Neri&Hu converted the former textile production factory into Lao Ding Feng's headquarters as well as a retail concept store.

Exterior of converted factory in China
A concrete volume was added to an old brick factory

The factory's original brick structure is comprised of a main warehouse and three annex buildings, as well as a courtyard garden.

Neri&Hu maintained most of the old brick structure while inserting new concrete volumes to create a contrast between the past and present.

Products on display inside concrete building
The concrete volume is used to house the product display area

"For projects like this, Neri&Hu's strategy always begins with a thorough investigation of what parts of the building at present may be kept and restored, while any new additions should not only respect the existing, but also stand in contrast to it, so that a clear distinction may be drawn between old and new," the Chinese studio explained.

The ground floor contains an exhibition area, a retail store, a garden and a cafe, while the first floor is mainly used for office space.

A staircase in a concrete building with light wells
Large openings on the ceiling allow plenty of daylight into the building

The design concept was informed by the making of Lao Ding Feng's signature product – traditional Chinese-style pastries.

The shapes of the pastries are formed in decorative moulds. Neri&Hu adopted the same approach for the building by casting a new concrete volume into the old brick "mould".

After pouring the concrete and allowing it to set, specialised craftsmen then bush-hammered it to create a soft texture on the concrete that would resemble the fluffy pastries.

"The interstitial spaces between the new insertion and the old building brings a sense of connectivity between past, present, and future and gives this historical Beijing pastry brand a new home," Neri&Hu said.

Pastry display cases inside concrete room
The pastry brand's products informed the design of the concrete volume

A cafe and a lobby are housed in the gaps and spaces between the new volume and the original shell.

The concrete used on the interior also extends to the building facade, where it was used to fill in voids or indicate new access points.

High concrete walls in a room with tube lighting
The interior concrete was bush-hammered to create a soft texture

Square and round openings on the walls and ceiling allow plenty of daylight into the building.

Based in Shanghai, Neri&Hu was founded by architects Lyndon Neri and Rossana Hu in 2004. Recent projects include an office design for a media company in Shanghai using exposed concrete and a home in Singapore that drew on the arrangement of traditional courtyard dwellings for its design.

The photography is by Zhu Runzi.


Project credits:

Partners-in-charge: Lyndon Neri, Rossana Hu
Associate-in-charge: Zhao Lei
Design team: Ivy Feng, Tian Hua, Wenbo Da, Joy Han, Mingxuan Wei, Nicolas Fardet, July Huang,Lyuqitiao Wang
LDI: Questing Building (Beijing) Technology Co., LTD
Lighting: Linea Light (China) CO., LTD.
General contractor: Beijing Jianyan Urban Renewal Engineering Technology Co. LTD.

Dezeen is on WeChat!

Click here to read the Chinese version of this article on Dezeen's official WeChat account, where we publish daily architecture and design news and projects in Simplified Chinese.

More images

Lao Ding Feng headquarters by Neri&Hu
Lao Ding Feng headquarters by Neri&Hu
Lao Ding Feng headquarters by Neri&Hu
Lao Ding Feng headquarters by Neri&Hu
Lao Ding Feng headquarters by Neri&Hu
Built-in desks in room with brick walls
The first floor of the building is used for office space
Lao Ding Feng headquarters by Neri&Hu