Federal House

GBBN expands historic Pennsylvania residence with metal-clad education facility

US architecture studio GBBN preserved and expanded a 19th-century home in Erie, Pennsylvania into an educational facility with a glass bridge connection and metal-clad, barn-like structure.

Completed in April 2022 for Pennsylvania State University Behrend, the Federal House Renovation & Addition project saw the conversion of the oldest brick building in the Harborcreek Township into a modern educational facility.

GBBN educational facility
GBBN preserved and expanded a 19th-century house into an educational facility

Originally built in 1838 by cobbler Thomas Bonnell, the two-storey structure housed his 11-person family, served as a stagecoach stop and was later used as a safe house on the Underground Railroad.

The renovation and expansion by GBBN Pittsburgh preserved the original house and added a contemporary barn-shaped structure that mitigates the steep site.

GBBN glass bridge
A glass bridge is included in the design

The 11,000-square-foot (1,021 square metre) building was completed for the Susan Hirt Hagen Center for Community Outreach, Research, and Evaluation (CORE), an outreach effort of Pennsylvania State University Behrend's School of Humanities and Social Sciences.

The addition includes offices, classrooms and conference and event space for the program.

The barn by GBBN
The barn form was modernized with the use of a standing seam infinity roof

"What was once an unused, stand-alone structure on campus has become a place – a unique destination sought out by Penn State Behrend students and administrators," said GBBN principal Matthew Plecity.

The structure features two conceptual elements: the barn and the bridge.

The addition – known as The Barn – reinvents a gabled house archetype with a playful roofline and angled floor plate that wraps around a courtyard to preserve the site's existing trees. The Barn's height and proportions correspond to the original house.

"Ultimately, we wanted the Barn to complement the original structure – not replicate it," the studio said.

GBBN Federal House
Dark grey zinc panels reference the colour of the original roof

The barn envelope has a standing seam infinity roof that wraps around the eave and down the exterior wall.

The dark grey zinc panels reference the colour of the original roof and contrast the orange-hued brick, while large expanses of glass at the entrance and stairwell create "glowing beacons of activity" according to the studio.

The other element – The Bridge – connects the original Federal House with the addition.

Glass bridge
A thin swooping roofline tops the bridge

The double-sided glass structure has a thin swooping roofline and lightly touches the original structure to preserve the house's visual outline.

"Glass provides transparency, and from the campus side of the project, people can see the façade of Federal House through the glass," the studio noted.

Wooden interior
Inside, the design is softened by warm wooden materials

The facade design was softened by warm wooden materials and colours that mark the entrance and vertical circulation.

According to the studio, the wood elements serve two purposes – acting as a "jacket liner" for thermal insulation and maintaining the "homey feeling" of the historic structure.

The building wraps around an exterior courtyard to protect it from prevailing winds, snow drifts and adjacent busy streets, while the glazed addition affords staff members views of the young students in the courtyard.

In addition to preserving the original structure, the studio repurposed a black walnut tree that had to be removed due to insect infestation into custom details within the project.

"We repurposed the tree into wood floors, fireplace mantles and a custom, live-edge, 20-foot conference table that is the heart of the renovated Federal House," the studio said.

GBBN Federal House
The building wraps around an exterior courtyard

CORE fosters youth development for K-12 students who live in poverty through evidence-based mentoring and education programs

Other similar additions include 1100 Architect's extension of a 19th-century stone house for the University of Pennsylvania in Philadelphia and Machado Silvetti's glazed addition to an 18th-century house owned by a signer of the Declaration of Independence in Virginia.

The photography is by Brad Feinknopf.


Project credits:

Design team: Matthew Plecity, Stephen Mrdjenovich, Mel Ngami, Anne Chen, Danny Luegering, Chas Wiederhold, Liz Schmidt, Mark Lee
MEP engineering: Tower Engineering
Structural engineering: WBCM
Civil engineering: Urban Engineers
Landscape: Merritt Chase
Contractor: EE Austin
Sustainability consultant: evolveEA

More images and plans

Site plan
Site plan
First floor plan
First floor plan
GBBN Federal House
GBBN Federal House
GBBN Federal House
GBBN Federal House
GBBN Federal House
GBBN Federal House