Residence O by Andrea Tognon

| 15 comments

Italian studio Andrea Tognon have refurbished a building with an L-shaped floor plan in Teolo, Italy, by adding the missing corner.

The new extension of the two-storey building incorporates a glazed section spanning from the ground to the roof.

Called Residence O, the project also involved replacing the existing overhanging roof with one that sits flush with the edges of exterior walls and a complete redesign of the interior.

Here's some more information from Andrea Tognon architecture:

--

RESIDANCE O
TEOLO, 2008/10
continuity/breach...?

The building we were call to refurbish was built in the 70's as imitation of vernacular architecture of the Veneto countryside area.

Was looking pretty fake. The floor plan was a square were a corner was missing (so was an L shape).

The roof was a concrete slab juting out in a very inelegant and bad proportionated way. So we decide to add the corner that was missing to complete the square floor plan.

Because the total redefinition of the insulation parameter we reshape the profile of the building cutting the old roof edge and redesign the junction between roof and perimetrical walls.

The entire interior layout was redesign, all the walls and roof insulated, the heating system switched to solar energy.

  • Olep

    Apart from the colored lights, that is one great looking building! Good plan, nice detailing, looks like it’s well lit, too.

  • W

    Nice (shock, real) house!

  • Anton

    Simple yet very comfortable, really liking the floor plans.

  • Matt

    Very nice indeed, although I never understand why people need so many toilets. Four toilets in a building this size – don’t the occupants have other interests?

  • http://tokyobling.wordpress.com Robert

    Sweet! I love the cubic form, and of course the location is crucial. I hope it isn’t messed up a by a lot of bad furniture or a car park in front.

    As much as I love this I will never understand our Southern European friends love for corridors! By moving the stairs to the right wall the architect could have freed up considerable corridor space on the top floor. Well, thank God for regional differences!

  • http://www.finkernagelross.com lior

    clever, elegant and simple. liked the color lighting and the shadow along the ceiling add a lot…

  • jack the ripper

    Yes Robert ,

    I agree , the corridors are claustrophobic…

  • http://www.atognon.com a*

    thanks you all for the comments. some comments back from us (we designed it).

    for Olep: the lights are not coloured. we just painted the inside volume of the staircase so trough the skyligh the color gently spreads.

    to the bathrooms: i agree, there are way too many, but the client was very determined.

    corridor: i love it (thats personal)…

  • Q

    it’s really nice to see meaningfull projects in dezeen, not only the fashionable weird crashed like projects that make the headlines =) really nice cozy house, with many interesting details of form, materials and light.

  • tanya telford – T

    i agree with Q, looks really cozy,

  • http://www.diegobortolato.it Diego Bortolato

    Great job
    respect of typology
    the use of materials,
    the hard concrete floor on groud area
    wood on the first
    the simplicity of materials
    and the number of that
    and no fear
    good job

  • http://tokyobling.wordpress.com Robert

    Since we have a designer on board, let’s ask more questions! How is the heating arranged – water piping, radiator, central heating? What kind of insulation? Are the stone walls genuine stone or facade dressing? Hope you don’t mind.

  • dada

    ciao! visto che siete italiani scriverò nella mia lingua.
    complimenti, è un bellissimo lavoro. potreste pubblicare anche le foto dei bagni e della cucina?
    la stanza da bagno padronale soprattutto.
    trovo che verde e rosa siano colori molto diffusi nelle campagne italiane; usarli all’interno è stato geniale.

  • http://www.atognon.com a*

    …about heathing…is water piping on the floor (pannelli radianti), both floors. Insulation is high-density styroform panels from inside, to keep the external stones of the existing walls (see floorpans). All the stone was there, is genuine stone, about 20cm of thickness, named Trachite, is from the area, mixed with concrete+thin brick from the inside. was the best part of the existing building. All the new design, roof, windows are like that to give importance to the stone..

  • Nacho

    are the beams, in the first interior shot, intetionally like that or did they creack?