Lodge by Suppose Design Office

| 13 comments

Japanese architects Suppose Design Office have completed a hair salon in Hiroshima, Japan, with a band of mirror glass wrapped around the cutting space.

Called Lodge, the salon is divided into three parts by shelves and the mirror strip, which is positioned at customers' head height and affords a sense of privacy when they are seated.

The interior features bare wooden furniture, and the mirror is frosted except for areas where clients will be seated.

More about Suppose Design Office on Dezeen:

Karis, a boutique made of cardboard tubes (February 2010)
Cloud at Designtide Tokyo (November 2009)
Nature Factory (August 2009)
House in Minamimachi (July 2009)
House in Matsuyama (July 2009)
House in Nagoya (July 2009)
House in Saijo (July 2009)
House in Jigozen (June 2009)
House in Sakuragawa (June 2009)
House in Kamakura (June 2009)

Here's some more information from Suppose Design Office:


Lodge

The architect, Makoto Tanijiri, said, “When I design, I think about space without any stereotypes.

To delete the all common sense in my mind is a key for me to bring up new or beyond ideas of spaces.”

The hair salon, Lodge, was designed through the process to remove the general ideas.

The hair salon offers two spaces, one is close and the other is open, to meet demands both of customers and workers. The place is divided in three spaces with a mirror and shelves, and there are no walls just as dividers. The mirror is floating and placed only at the customers’ eyelevel, and it also works as a long continuous partition for the middle of space.

Because of the mirror and shelves, views of all customers who are sitting on a chair, are blocked, and they could feel the space more private. On the other hand, workers could have a view for the whole space over the top of the dividers.

To control the height of the partitions made the hair salon possible to have the two types of spaces for both of customers and stuffs who have opposite demands to a salon space. Moreover, the mirror stainless plate also function to create a flow of the space, and the surface combined mirror and vibration finish could emphasize the movement more.

To delete all stereotypes of hair salon, and think about each interactive relationship at the space, was a chance to notice more possibilities of creating the salon. Makoto Tanijiri believes to design a base of ideas is more important than to design the actual space, and the process has more potential to create new space yet keeping the original function.

  • http://maktech.biz btplmr

    perfect.

  • orrible

    plywood… the new plywood. ribbons through interior space. some cliches here. spinal tap design without the hair or stone henge.

  • http://blog.faverodesign.com/ sean

    To me the plywood creates a feeling of something unfinished and cheap. Especially a pine ply; something like a baltic birch would have looked much better. I do love the mirror band and the transition from frosty to truly reflective. Minus the choice of wood I like this breakdown of space and the feeling that that creates. Nicely done.

  • TL

    soooooooo nice!

  • tim

    “To delete the all common sense in my mind is a key for me to bring up new or beyond ideas of spaces.” hilarious and awesome.

    At first I was a little disappointed that they may have spent all their money on the mirror thing instead of like, finishing the interior, but then I saw it was in a high rise and all was well again. I know that the glass is only clear in some areas for ‘privacy’ but would have liked to see the space also with a fully clear strip. I think it might have also been quite powerful.

  • Textile

    mirrors are so great, very intresting!

  • bob

    From the photography provided, one imagines a very personal and private hair dressing experience from the perspective of the client. One can only really, comfortably see ones own reflection, and that of the stylist, given the available window of mirror, rather than the typical mirrored wall in common establishments. For this, they should be commended.
    One is in perfect agreement with other commentators regarding the final finish, specifically the “wood” choice. In certain spatial confines, (9th pic from top) it can just be tolerated for its contemporary, urban- detraction from obvious luxurious wealth statement- that is currently so appealing to Japan’s youth. However, for the rather more discerning clientele, and lets be speculative, and honest, this is the demographic of financially disposable 24-35 yr olds this venture is touting for, they expect far more subtle design sophistication.

  • Mark

    The 80s revival is on again! But nice.

  • http://www.fgoesarte.blogspot.com Felipe Góes

    Very nice space.

  • Capstick

    A location for SAW VIII?

  • Roka

    great work, well done.. really impressed by the intelligent use of materials.. great achievement there!

  • http://www.rvnarch.co.cc rvnarch

    Awesome mirror!

  • BCrowley

    In 10 years, people are going to wonder why so many architects & interior designers left plywood and particle board exposed on their interiors in the 2000's.