Living in a park by MAB Arquitectura

| 14 comments

Spanish studio MAB Arquitectura have completed a social housing project situated in a public park in Milan.

Called Living in a Park, the development consists of four separate buildings connected on the site by a series of paths and ramped green spaces, creating a pedestrian environment for the tenants.

The development consists of 184 apartments and will include a range of public and commercial spaces, including a kindergarten and day centre for the elderly.

The design was the winning entry in an international design competition to design public housing developments in marginal areas of the city.

Photographs are by Paolo Riolzi.

Here's some more information from the architects:


LIVING IN A PARK - SOCIAL HOUSING, PUBLIC SPACE, AND PARK IN VIA GALLARATE, MILANO. ITALY.

PREVIOUS STATE
The intervention is located on a long and very narrow plot. The site face the residential neighbourhood Gallaratese on the south side and new development areas on north site and is limited by a perifery road charaterized by intense car flow. The land was free and only occupied by temporary illegal kiosks. The plot area is 36.000 sm : 3ha of park, public space and public facilities.

AIM OF THE INTERVENTION
The project consist of 184 apartments of Social Housing, services and public space. In 2005 the City of Milan advertised an international design competition, “Living in Milan-New Urban Spaces for Public Housing Development”, with the goal of creating public housing developments. It offers an occasion for re-opening a full reflection on the public city in phisical and social terms. Our practice won the competition.

The project, focuses on one of the most relevant issues regarding the city, particularly related to social living, public dimension and community neighborhood. The main aim was to establish places of new "urbanity" in marginal areas of the city. The project is based on a new concept of social housing, a co-habitation concept between Housing and Public Space, where the tenants can live in a pedestrian environment while supported by a strong infrastructure, commerce and public services.

These services are open also to the community of the existing neigborhood and will work as social connectors beetween the new and old community. Opened in november 2009, currently live there around 60 families of the 184 that will occupy the apartments (around 500 people). It is on process the assignment of the comercial space and services: kindergarten, socio-cultural center and day center forfor elders.

DESCRIPTION OF THE INTERVENTION
The park and the publics spaces organize the intervention. They connect building, green area and paths in a continuous and unitary project. The housing blocks are aligned along the internal pedestrian path and intersect with the green slope the park becoming part of landscape. Their height vary according to the boundary conditions: low along the pedestrian walkway and up to 10 floor on the south side, facing the dense Gallaratese neighbourhood. The construction density allows an important distance between buildings, which are located in such a way as to not face onto the existing buildings on the south, on Appennini street (maximum insolation). The built volume is concentrated in only four paints leaving the rest of site area free for public use. In each point a cluster of buildings always define a sort of public plaza served by common services.

The north side of the park, the green slope, is more irregular, with tall trees, while on the south side, towards the consolidated city, the park and public spaces are more urban. This is reflected in the vegetation typology, with clusters of low trees on a geometric distribution. This side of the park hosts outfitted areas and playground islands. The treatment of the ground level with a variation of different materials – stone, wood, field, bushes, trees – creates a complexity of usage and views from the roof floor.

Click for larger image

The acoustic problem and the pollution produced by the traffic of Gallarate street, is solved trough the creation of a sculptural system of wall-slope with openings and enclosures which work both as a visual connection with the rural surroundings and as a noise insulation. These elements host some public facilities as a center for elderly and a multipurpose space.

SITE / Via Gallarate, Milano. Italy
CLIENT / Comune di Milano
INTERVENTION / Social Housing, Public Space, and Park.
PLOT AREA / 33.860m_
PUBLIC SPACE AREA / 30.000m2
BUILT AREA / 20.683 m2
COST / 24.500.000 €
STRUCTURAL ENGINEERING / Ing. Gabriele Salvatoni
TECHNICAL INSTALLATIONS / BETA Progetti
SECURITY / Ing. Roberto Uslenghi


See also:

.

132 Social Housing Block by Estudio Entresitio 68 Social Housing by Magén Arquitectos Celosia Residence by MVRDV and Blanca Lleó
| 14 comments

Posted on Monday, May 3rd, 2010 at 12:49 pm by Catherine Warmann. See our copyright policy. Before commenting, please read our comments policy.

  • poster

    i don’t like the randomly placed windows in architecture nowadays. I mean, when Le Corbusier exposed his five points and talked about “façade freedom” i think he was not meaning this need for chaos.
    What is the point? Do we have an aesthetical longing for random distribution? Because I could bet my leg that all the housing is similar in each floor, so how do you argue that on the second floor the door is placed just in front of the window and on the third floor it is slightly moved 60 cms to the right…
    Anyone thinks the same? or am I just a purist?

    • smond

      totally dude!!! facades for magazines.

  • felix

    Not bad.

    Looking at the satellite image, it’s clear they’ve positioned each building opposite the existing gaps in the terrace of appartments opposite. Given that, it’s a shame there isn’t any gathering space in front of the buildings. One block appears to have some public space inside but that’s it.

    Maybe the wind would be bothersome since there is so little to break it up, and it’ll be funnelled into the passage under each building. But then again, this is Spain so a little cooling wind is appreciated. As long as it doesn’t fling sand at you.

  • Mobisco

    Living in park ? Looks more like living in a concrete nightmare.

  • rita

    Bravi. Complimenti!

  • http://deleted amsam

    “Living in a Park” wins for Most Deceptive Title Ever. How about “Living in a Cellblock?”

  • yo

    balconies guys,balconies…

  • dcbcn

    If this were a prison being inserted into an urban area, I’d say, “Nice prison!” But as regular housing, it seems awfully depressing. A shame that all that gorgeous sunshine seems to only barely make it inside these buildings.

  • mcmlxix

    Didn’t we learn our lesson from the public housing from 50s – 70’s? I mean warehousing people in prison-like complexes.

  • AD NY

    This is an anti-social housing. AD

  • Tyler

    It reminds me a lot of university dormitories.

  • WillM

    same old problem with all failed social housing, there is no multi level integration. a tower next to a park lacks a human scale human connection. if i live on the 10th floor and my son is playing outside how do i keep an eye on him?

    social housing design needs to create community not just store people.

    WMC

  • KChun

    i agree with poster…

  • http://adlarchitetto.blogspot.com/ adl architetto

    oh, designer delusion