House Shimouma by Kazuya Saito Architects

| 10 comments

Shimouma House by Kazuya Saito Architects

Japanese studio Kazuya Saito Architects have completed this wood-framed house on a narrow site in Tokyo, Japan.

Shimouma House by Kazuya Saito Architects

House Shimouma is the studio's first project and was built in three months on a limited budget.

Shimouma House by Kazuya Saito Architects

The interior has exposed beams, and bespoke wooden furniture and staircases.

Shimouma House by Kazuya Saito Architects

The ground floor, which houses the utility space and a bathroom, has a portion removed to create a car port on the exterior.

Shimouma House by Kazuya Saito Architects

The first floor has a kitchen and living/dining space, with a balcony cut out above the car port.

Shimouma House by Kazuya Saito Architects

The second floor has two bedrooms and a staircase leading up to a roof-terrace.

Shimouma House by Kazuya Saito Architects

Location: Setagaya-ku, Tokyo, Japan

Program: Private residence

Family Structure: Mother + Son + Cats

Architect: KAZUYA SAITO ARCHITECTS

Structural design: Konishi Structural Engineers

Shimouma House by Kazuya Saito Architects

Construction: Nozaki Builder

Structural system: Wooden

Number of storeys: 3 stories + penthouse floor

Eave height: 8,129 mm

Maximum height: 8,407 mm

Shimouma House by Kazuya Saito Architects

Site area: 49.41 m²

Building area: 36.85 m²

Total floor area: 109.67 m²

Design period: 2009.10~2010.02

Construction period: 2010.03~2010.06

Shimouma House by Kazuya Saito Architects

All photos are by Sadao Hotta.

Shimouma House by Kazuya Saito Architects

Click above for larger image

Shimouma House by Kazuya Saito Architects

Click above for larger image


See also:

.

Townhouse in Landskrona
by Elding Oscarson
House of Resonance
by FORM/Kouichi Kimura
76A Newington Green
by Amenity Space
  • zafar

    2 colours (wooden and darker white), simple windows, simple stairs, simple facade!! What can i say? I like! But unfortunatilly Uzbek style too far from this. I would be soo happy if I could make one like this!!! :((

  • http://netzfx.de Oliver

    Great … like the color of the house.

  • Paul

    There is a bedrrom on the ground floor, the bathroom accomdates this. Number 9 in plan is a toilet, which two bedrooms share.

  • Nudge

    There’s one bathroom and that’s on the ground floor, while the bedrooms are 2 floors up. Must be a bit inconvenient I think.

    I like the overall project though – very compact and functional.

  • edward

    There is a bedroom on the first floor and a toilet on the third floor with the bedrooms so that's covered. Nice!

  • João

    Considering the whole house, which I really liked, I think they could have done a better job with the volume of the stairs on the terrace. Loved the colors and the simplicity of the plans.

  • fma

    Really sensible but a bit serious. Add a pitched roof (context would appreciate), and both volume and mass would benefit, as well as a bit of playful injection.

  • Andy

    Do the Japanese not get bored of the same interior as their neighbour and their neighbour ∞

  • edward

    A pitched roof would ruin it IMO. Besides there would be no roof terrace which looks to be a popular item in the neighborhood. I imagine it gives some relief from the congestion at ground level.

  • themark

    As I am currently building a residence in Tokyo I can tell you that many aspects of the final design are decided by strict regulations. Often an extremely pitched roof is mandatory in order to enable the house next door to receive daylight on it's upper windows. And often it is a very tight regulation regarding how much of your property can be built upon (in my case 60%). The layout of rooms is not creative or uncommon, in fact it's the same as about 80% of the house plans I have looked at over the past year. In my opinion the architects had little to work with, but didn't do anything creative with the exterior when they had the opportunity to do so. This house is visible on three sides (rare) and it just looks like a little cardboard box. And that stucco coating will soon be covered with the inevitable green mold that covers all the similar houses without overhanging eaves in this climate. The side with no sunshine will get wet, and it'll never dry. At least, it has fairly big windows…