House NSV by ADN Architectures
and Olivier Dubucq Architecte

| 14 comments

NSV House by adn Architectures

Belgian studio ADN Architectures in collaboration with Olivier Dubucq Architecte, have renovated this old farmhouse in Walhain, Belgium.

NSV by ADN Architectures

Called House NSV, wonky beams and columns of the existing farmhouse are exposed throughout the interior space.

NSV by ADN Architectures

The textured exterior façade is punctuated with windows in varying sizes.

NSV by ADN Architectures

Photographs are by Filip Dujardin.

NSV by ADN Architectures

Here's some more information from the architects:


House “NSV"

The request of the client was the transformation of an old farmhouse composed of a main building and a cattle shed.

NSV by ADN Architectures

Following the first studies, the attention was focused on the main building, chosen by the client to install its house.

NSV by ADN Architectures

In a general way, the will was to the “patrimonial” setting ahead of the elements having a significant architectural value; the masonry or wooden structure of the roof for example.

NSV by ADN Architectures

This valorisation was supplemented by some specific contemporary interventions on the outside and by a deep refitting of the interior spaces.

NSV by ADN Architectures

The dwelling, very decayed, was consequently the object of a heavy restoration, only the basic structure (walls and roof structure) was being preserved.

NSV by ADN Architectures

A special attention was given to the structure: much reinforcement, out concrete, fastenings and ties, were necessary to maintain the existing structure.

NSV by ADN Architectures

On the outside, the “contemporary” interventions were established by successive keys while trying to find a dialogue between the old architecture and the new elements - forward setting of the entry by a natural concrete gantry just as bay of the stay towards the back garden, play of depth of the bays.

NSV by ADN Architectures

The external coating offers a texture that homogenizes the heteroclite masonry and accentuates the materiality, the plastic “sensuality” of the frontages.

NSV by ADN Architectures

An element made of birch is composed of various arrangements, the staircases, the cloakroom and the sanitary.

NSV by ADN Architectures

Men cross it; men borrow it, to reach the floors.

NSV by ADN Architectures

This architectural element shapes all over the width of the house, is turned over, gone up on the floors.

NSV by ADN Architectures

At the upper level, spaces let appear all their height under the roof, accentuating this, the bathrooms are volumes with flat roof on which is placed an indirect lighting.

NSV by ADN Architectures

Through various spaces of the dwelling, the three old wooden structures are magnified, crossing volumes, skirting walls, disappearing and appearing at other places, being based on a new structure.

NSV by ADN Architectures

A special attention was given to this old farm in order to meet the current energy standards and the comfort required for a family use in 2010 – roof, ground floor and walls insulation.

NSV by ADN Architectures

Radiant heating, solar panels for the hot water, re-use of the rainwater were included.

NSV by ADN Architectures

Program: Refurbishment of a XVIIIth century farmhouse

NSV by ADN Architectures

Client: Private
Location: Walhain, Belgium

NSV by ADN Architectures

Principal architects: adn architectures

NSV by ADN Architectures

Project team: David Henquinet, Nicolas Iacobellis, Didier Vander Heyden, Olivier Dubucq

NSV by ADN Architectures

Floor area: 270 m2

NSV by ADN Architectures

NSV by ADN Architectures

Click for larger image

NSV by ADN Architectures

Click for larger image


See also:

.

Bastogne by
adn Architectures
House Satiya by
adn Architectures
House K by
Yoshichika Takagi
  • Vitor

    was it worth the cost to restore those columns ?

  • http://www.johndanielharrington johnjohn

    gorgeous. my kind of environment. reminds me of a very nice cafe in oxford. cant remember name but will post pics i took when developed.

  • http://conseilsdeco.net/ Conseil déco

    Lovely spaces, but the house is fairly banal!

  • jos

    Too sterile for me. It proves that combing woods and whites son't always turn out to poetic buildings. In my opinion the building lacks spatial qualitiy.

  • sf dont you know

    in regards to the columns with the messy bracing..hmmm.
    is it really acting as a support…or is it merely wallpaper with
    bracing to prevent the match sticks from falling? not sure..where is the existing photo?

    the idea of the barn seems to have disappeared here…and leaving those seem more of a token jesture.. and a bad one at that. personal opinion folks

  • DoF

    Very balanced.

  • donkey

    Kinda reminds me of this restoration (in intent that is, not end result) shown on Channel 4 earlier in the year:
    http://www.channel4.com/4homes/on-tv/restoration-

  • Roberto

    i like the idea that structure is become sculpture

  • http://slowhomestudio.com/ Matthew @ Slow Home

    I love the retrained palette and all the careful millwork detailing…..but those old trusses? I’m not really sure about that. At what point does it cease to be a remodel and does it become a new house with some old bits?

  • Redfern

    The choice of roof tile is pretty unsympathetic to the original building. I agree with some of the other comments that the original structure has been largely ignored and unintegrated into the design. It just sits there as some sort of left over.

    The english translation is dreadful too, 'valorisation"? It seems this house is barred to women too, or at least the first floor is…

  • xtiaan

    thats a wee bit stunning

  • Jan

    Like it, but whats with the roof?

  • majchers

    Cool reno, well done. Agree with Jan – roof needs re-thinking.

  • http://roofingallentownpa.net/are-roofers-worth-the-money/ Jim M.

    The place is so cool! The first thing I noticed is how the roofing was structured. The home is so spacious, that makes it more relaxing and pleasant even though the lot is not that big.