Four-Cornered Villa by Avanto Architects

| 14 comments

Four-cornered villa by Avanto Architects

Helsinki studio Avanto Architects have completed this house with four wings overlooking four distinct views in Virrat, Finland.

Four-cornered villa by Avanto Architects

Called Four-Cornered Villa, the house is stained black on the outside and clad with light wood inside.

Four-cornered villa by Avanto Architects

The lakeside building has no running water and draws power from solar cells.

Four-cornered villa by Avanto Architects

Photographs are by Anders Portman and Martin Sommerschield.

Four-cornered villa by Avanto Architects

The information below is from Avanto Architects:


The site is situated on a horse shoe shaped island and faces north and east. The cross like shape of this simple villa reaches towards four very different views.

Four-cornered villa by Avanto Architects

The space is open and defined at the same time. The exterior is treated all black and to contrast the interior is very light.

Four-cornered villa by Avanto Architects

Dark color makes the building disappear totally when seen from the lake. The roof is flat – there is some warm irony to the clichés of modern architecture.

Four-cornered villa by Avanto Architects

The building is insulated well and heated by wood only resulting in a carbon neutral building.

Four-cornered villa by Avanto Architects

There is no running water and the electricity is provided by the sun. Vegetables and herbs are cultivated on site and the Vaskivesi Lake is known as a good place to catch pike-perch.

Four-cornered villa by Avanto Architects

The simple and ascetic life at the countryside differs dramatically from the hectic city life and provides a possibility to live a life with a minimum impact to the nature.

Four-cornered villa by Avanto Architects

Four-cornered villa
Location: Virrat
Gross floor area:78 m2 + sauna 24m2
Budget: 150 000 €
Client: The architect
Structural design: Konstru Oy / Jorma Eskola
Electrical design: Virtain Sähkötyö Oy / Väinö Sipilä


See also:

.

Shingle House by
NORD Architecture
Prefabricated Nature
by MYCC
Trufa by Anton
García-Abril
  • srle

    love it! but i can't figure out where the picture 7 fits on the plan?

    • http://www.kevtrout.com Kevin

      It appears there is a sauna building. "Gross floor area:78 m2 + sauna 24m2" at the end of the post. Good catch though, why wasn't the sauna bldg included in the exterior shots?

  • pedro

    hey! how do they live with no bathroom?

    • When Nature Calls

      Presumably that's in the sauna building…?

  • Nadine

    Nice Simple design, blends so well with the environment, surprisingly welcoming for an all white/cream interior. I love it!

  • hugo

    i guess picture 7 is of a separate building that contains the bathroom and a traditional sauna. Very misleading and dishonest to talk about blending with the environment and not showing even a sketchy site plan.

    I dont understand what the "warm irony" is… any thoughts?

    • David

      It's Finland you dope.

  • http://anziulewicz.livejournal.com Chuck Anziulewicz

    It is a beautiful building and looks especially warm and inviting at night. Yes, the lack of a bathroom and running water is a minus, but an outdoor latrine and a nearby lake to bathe in might offset those concerns. I would think of it as more of a large, modern camping shelter.

  • gege

    its very beautiful but from an energy point of view its a desaster. the relation of surface and space is not very smart especially for a cold area as finland…

    • ville

      If the warming is done with fire wood from own forest the carbon emission is a round 0. So in this case there is no need to do a box with tiny windows…

      The running water is no good for fragile lake environment. in Finland the washing is done in sauna and the water is taken from lakes. There is no communal infarstructure in remote areas but living is more or less self sufficient.

  • mik

    where is the toilet or bathroom???

  • mcmlxix

    I like the way the winged or cruciform layout makes for both an open plan and also discrete space. But gege is very right; all of the exterior walls make for less energy efficiency. The builders of traditional vernacular in cold climates knew this intuitively and so built compactly.

    I’m also not fond of the washed out and totally uniform color palette. Coming from a climate myself where everything is gray/white for months on end, this space would enhance “cabin fever”. At the least the flooring should differentiate itself from the walls and ceilings.

  • AMS

    perfectly impractical, the story of all things beautiful

  • Jef

    A desperating place to live. The light colors will not only increase the "cabine fever" but will increase the "cold" sensation (and will not retain the warmth obtained from the sun reflection in the windows), not even mentioning the need for sunglasses to be able to open the eyes by a sunny day.
    Moreover, 2 fire places for such a little and impractical house would even not be enough, as it is obvious from the map that it will be nearly impossible to get homogenous temperature in the main room.

    Nothing to be proud of, I must say.

    Nothing.