Doctor's Surgery in Dudzele by Cristian Panaite
and Katrien Devreese

| 4 comments
 

Slideshow: architects Cristian Panaite and Katrien Devreese have inserted a stark, geometric doctor's surgery into a row of traditional brick houses in a quiet village in rural Belgium.

Doctor's facility in Dudzele by Cristian Panaite

Located along a country road just north of Bruges, the village surgery comprises four connected blocks with angular zinc roofs that contrast with the clay-tiled gables on either side.

Doctor's facility in Dudzele by Cristian Panaite

The surgery replaces a derelict house on the street, which overlooks farmland.

Doctor's facility in Dudzele by Cristian Panaite

While its neighbours have doors facing directly onto the street, the surgery's entrance is tucked around the side of the building.

Doctor's facility in Dudzele by Cristian Panaite

Other interesting healthcare buildings we've featured include a marble-fronted dental surgery and a bright red psychiatric centre.

Doctor's facility in Dudzele by Cristian Panaite

See more stories about buildings for healthcare »

Here's a little more information from Cristian Panaite:


Dudzele is a village situated along a remote road linking the picturesque historical city of Bruges to the north sea shore. The main public space and the urban form of the village is defined by the main street, once a country road cutting through the landscape.

Doctor's facility in Dudzele by Cristian Panaite

The architects were asked to replace a ruined modest existing house, aligned to the main street, with a new building, housing the main medical facility of the village.

Doctor's facility in Dudzele by Cristian Panaite

How to insert this needed function in an old village without disturbing the tranquility which reigns the place for centuries?

Doctor's facility in Dudzele by Cristian Panaite

The project arises as a series of different volumes interfering with the linear development of the main street.

Doctor's facility in Dudzele by Cristian Panaite

The first one borrows the low scale of the neighboring context, the second one reaches the highest point giving to the whole visual independence while the last two are gently melting in to the flat landscape of the backyard.

Doctor's facility in Dudzele by Cristian Panaite

The interior spaces are simultaneously shaping and shaped by the different functions: waiting room, reception or consulting rooms, altogether developed and rigorously aligned along the access route to the backyard.

Doctor's facility in Dudzele by Cristian Panaite

By reinterpreting the existent urban situation, the project creates a new open visual perspective perpendicular on the main road, offering more urban deepness to the main street.

Doctor's facility in Dudzele by Cristian Panaite

architects: Cristian Panaite architect & Katrien Devreese ing. architect
location: Dudzele, Bruges, Belgium
structure: Util
clients: dokter Devreese dokter Helegeer
surface: 215m²
completion: 2012

  • punter

    I like this..but i always wonder how a home like this deals with rain when there isn’t a sun shade… for example in tropical climate zones when it rains it pours and occupants of a home like this can have a nightmare.

    • peter

      I agree with you, that in tropical climate zones houses should have something like a roof overhang. It's just that Belgium does not really count as such a zone…

    • H-J

      It would be a dark, depressing, mouldy home if it where treated as if Belgium was around the equator. Luckily they hardly see any sunshine and they can get away with a design like this.

  • http://www.laperla-bar.com paulindr

    Just what a patient worried about his or her health needs. A “stark”, shocking, angular (harsh) doctor’s surgery. It’s clearly designed to put patients at ease, NOT! It’s more architecture gone mad.