Student Housing in St. Cugat
by H Arquitectes and dataAE

| 14 comments
 

The next intake of architecture students at the Polytechnic University of Catalonia will be accommodated in modular student housing with stark concrete interiors (+ slideshow).

Student Housing by H Arquitectes and dataAE

Designed by Spanish studios H Arquitectes and dataAE, the housing isn't assigned exclusively to architecture students but it is located alongside the Vallès Architecture School in Barcelona.

Student Housing by H Arquitectes and dataAE

The project comprises a pair of parallel two-storey blocks positioned either side of a central terrace. Both buildings sit in the lowest point of a sloping site, which allowed the architects to create ground-level entrances on both storeys with a series of first-floor bridges.

Student Housing by H Arquitectes and dataAE

Each of the 57 rooms comes with its own kitchenette and small washroom, but otherwise the interiors are left bare and unpainted with exposed concrete ceiling beams overhead.

Student Housing by H Arquitectes and dataAE

"From the beginning we decided to give the students an empty home," Xavier Ros Majó of H Arquitectes told Dezeen. "We decided to use the structural concrete of the modules as a finished interior material, so no plaster and paint were used. We actually love that the architecture students will have the opportunity of designing their home, –inside at least."

Student Housing by H Arquitectes and dataAE

A single module was used for each rectangular room, even though the client favoured modules containing two or more L-shaped rooms. This means all modules can be individually removed, relocated or added to in the future, as the needs of the university change.

Student Housing by H Arquitectes and dataAE

The exteriors of both buildings are clad with galvanised steel. The architects have also recently added a polycarbonate roof over the central terrace so that it can be used as a sheltered venue for school events.

Student Housing by H Arquitectes and dataAE

H Arquitectes has been established in Barcelona for over ten years. Past projects include a school gym in Barberà del Vallès and a wooden house in Vacarisses. See more architecture by H Architectes.

Student Housing by H Arquitectes and dataAE

See more architecture in Spain »

Student Housing by H Arquitectes and dataAE

Photography is by Adrià Goula.

Student Housing by H Arquitectes and dataAE

Above: site plan - click above for larger image

Here's a project description from H Arquitectes:


The new dwelling house for university students is located in the same block as the Vallès Architecture School. The project proposed intends to keep its balance among the existing buildings, outside areas and the new dwelling house, which is formed from two parallel to street blocks layed out over two floors and separated by a central atrium.

Student Housing by H Arquitectes and dataAE

Above: block plan - click above for larger image

For it is a dwelling house for architecture students, we have come up with a program that permits intense connections among the users both individual and group level, owing to the interior flexibility of the apartments and the potential use of the atrium as an event space.

Student Housing by H Arquitectes and dataAE

Above: apartment plan - click above for larger image

The project banks on industrialized construction by using just one housing module type made of pre-formed concrete without partition walls. Each unit has just the necessary fixed elements, simplifying finishing and installations. Most of the components are installed and assembled by dry-build systems so every module and its finishing can be dismantled and reused or highly recyclable. The building is laid out over two floors in order to take advantage of the existing topography making accessible entrances without the need of using elevators and to reduce a 50 percent of square meters in corridors and stairs. The central atrium is covered in order to create an intermediate bioclimatic space that makes increase the energy efficiency of the building and, at the same time, economizes the building enclosure.

Student Housing by H Arquitectes and dataAE

Above: apartment section - click above for larger image

The cycle of life analysis demonstrates that this project saves up to 50 percent the energy associated to construction materials and a 70 percent the energy demand in respect to standard buildings according to CTE regulations.

Student Housing by H Arquitectes and dataAE

Above: site section - click above for larger image

Project: Student Housing (Universitat Politècnica de Catalunya)
Situation: Sant Cugat del Vallès, Barcelona.
Authors: H Arquitectes (David Lorente, Josep Ricart, Xavier Ros, Roger Tudó) dataAE (Claudi Aguiló, Albert Domingo)
Collaborators: Ana Tamayo, Toni Jimenez, Blai Cabrero, Montse Fornés, Carla Piñol, Anna Bonet, Montse Quiròs (H Arquitectes), ÀBAC enginyers, Societat Orgànica
Customer: UPC / UTE Compact Hàbit i Constructora d'Aro

Student Housing by H Arquitectes and dataAE

Above: long site section - click above for larger image

Competition: 1st Prize
Year of realization: 2009-12
Surface constructed: 2.400 m2
Constructor: Constructora d'Aro

  • http://twitter.com/tweetadamking @tweetadamking

    Very nice design! Good combination of materials but I can’t help but think it’s layout is a bit like prison.

  • dUMB

    Wish I’d had a cool (double bed) student shag-pad like that – the college should consider renting by the hour during vacation times.

  • JKP

    Ugly. Looks like a prison.

    • Ben

      It so looks like a prison! and a well detailed one at that.

  • Anders

    Looks good, but kinda seems like the standard layout of an American motel ;)

  • ellytrinh90

    I feel unsafe. The nets outside this building tend to let strangers climb in. It’s cool inside but sometimes feels like living in a prison.

  • Amber

    Not sure about the parallel two-storey blocks positioned either side of a central terrace layout of it. Looks like a renovated prison block to me.

  • pipe

    Saw this model for student housing in Mendrisio. Actually worked very well, not at all prison-like.

    Seems like a great project, will be better when the landscaping takes hold.

  • http://www.builtfabricblog.blogspot.com archirube

    So no natural light into the bathroom?

  • urB

    Let’s play a game on each picture: where is the photographer’s hipster bike?

  • Perigeum

    Is this Guantanamo Bay?

  • Greg

    Reminds me of some old retro motels that are starting to vanish everywhere. What a shame. I like the natural interior walls that may seem cold now but once these spaces are occupied they will be adorned for sure and have personality. And if not, then the look is still cool and suiting the purpose extremely well.

    I envision the exterior chain link areas receiving plant growth which is perfect. I don’t see any correlation to a prison at all? Not even close!

  • dave

    I like it. Generously sized compared to my old student accommodation. I wonder about the fencing on the outside though – what does it do? I like the look but it doesn’t seem effective for anything except gradually gathering rubbish blown by the wind.

  • http://www.padsforstudents.co.uk/ Pads for Students

    Well structured and ventilated living scheme for students, I’d like it.