The Pavilion by Morag Myerscough
and Luke Morgan

| Leave a comment
 

Neon words and symbols embellish the exterior of this temporary wooden pavilion inside the new Library of Birmingham by designers Morag Myerscough and Luke Morgan (+ slideshow).

The Pavilion by Morag Myerscough and Luke Morgan

Designer Morag Myerscough collaborated with artist and designer Luke Morgan to install the pavilion in the new library in Birmingham, England, which was completed earlier this summer by Dutch studio Mecanoo.

The Pavilion by Morag Myerscough and Luke Morgan

The pavilion will host an 18-week programme of workshops with artists, film makers and book makers, and is aimed at challenging people's perceptions of what libraries can offer.

The Pavilion by Morag Myerscough and Luke Morgan

"The pavilion is meant to be something of a 'curiosity box' which closes on Sunday night, undergoes transformation the following day and then when the doors open on Tuesday has become a totally new space depending on what that week's resident has planned," said Myerscough.

The Pavilion by Morag Myerscough and Luke Morgan

Brightly coloured words such as "delight", "discover" and "fantasy" adorn flags attached to the top of the structure and originate from workshops the designers held with youth arts group Birmingham 2022.

The Pavilion by Morag Myerscough and Luke Morgan

"We wanted to greet visitors with a smile and a celebration of the word," added Myerscough. "It encourages conversation and fun."

The Pavilion by Morag Myerscough and Luke Morgan

Large openings let light permeate the roof of the pavilion, which is made up of peaks with different sizes and proportions.

The Pavilion by Morag Myerscough and Luke Morgan

A large table surrounded by colourful metal stools forms the central workspace, while exposed wooden battens on the interior walls double up as shelves for displaying images and objects.

The Pavilion by Morag Myerscough and Luke Morgan

Other projects by Morag Myerscough include a temporary cafe covered with the tweets of a poet and a cafe inside a 1960s commuter train. Another installation by Luke Morgan is a skull made from welded plasma-cut steel in an office in London.

The Pavilion by Morag Myerscough and Luke Morgan

Photography is by Gareth Gardner.

Here's a short description from the designers:


The Pavilion

Centrepiece of the dramatic lobby of the new Library of Birmingham is a temporary pavilion created by Morag Myerscough and Luke Morgan. The Pavilion is a multifunctional structure designed to house an 18 week programme of creative residencies for the Discovery Season. Artists, film makers, book makers and a range of other creatives will set up home in The Pavilion for a week at a time, making new work and offering a variety of free activities for visitors. The Discovery Season curated by Capsule is a dynamic mix of exhibitions, activities and performances, with the aim to challenge perceptions of what a library can be.

The Pavilion by Morag Myerscough and Luke Morgan

Entirely hand-crafted, The Pavilion has been designed to reflect the diverse and often radical Discovery Season creative residency programme including. The timber single-storey structure is topped with a neon 'crown' of signs emblazoned with words that originated from workshops held with youth arts group Birmingham 2022.

The Pavilion by Morag Myerscough and Luke Morgan

Myerscough, Morgan and two assistants hand-painted the exterior walls with symbols used in on-line communication, embracing digital with an analogue technique. "We wanted to greet visitors with a smile and a celebration of the word," she says. "It encourages conversation and fun."

The Pavilion by Morag Myerscough and Luke Morgan

The interior of the timber box structure has been kept as simple and raw as possible, allowing each resident to change the space as much as they wish. Battens can be used as ad hoc shelves, while the ceiling is made from wooden slats which provides views of the neon rooftop signs and delivers a striking internal dappled lighting effect.

The Pavilion by Morag Myerscough and Luke Morgan

Two sides of the structure feature full-height double doors while the others have large windows. These can either be swung open for transparency or closed to create a more intimate environment for projected installations, in stark contrast to the Library's vast lobby space.

The Pavilion by Morag Myerscough and Luke Morgan

"The Pavilion is also meant to be something of a 'curiosity box' which closes on Sunday night, undergoes transformation the following day and then when the doors open on Tuesday has become a totally new space depending on what that week's resident has planned," Myerscough adds.

The Pavilion by Morag Myerscough and Luke Morgan

The Pavilion was erected on site in just two weeks, and was designed to make best use of a space directly opposite the Library's main entrance. It snugly fits between concrete pillars, working within tight spatial restrictions imposed by the Library's fire protection system.

The Pavilion by Morag Myerscough and Luke Morgan

As part of the Discovery Season, Studio Myerscough also hosted a week-long residency using the intricate interlocking aluminium patterns of the cladding for the Mecanoo-designed Library as inspiration to create a new A to Z font with the people of Birmingham. Designed to be completely demountable, it is hoped that a new home for the Pavilion will be found at the end of the Discovery Season.