Single family house by
Pascal François Architects

| 8 comments
 

Belgian studio Pascal François Architects has completed a two-storey house in rural Belgium that slots beneath the roof of an old stable block (+ slideshow).

Barn by Pascal Francois Architects

Pascal François Architects designed the residence to take the place of another house that had been demolished in Flanders, northern Belgium. It occupies the exact footprint of the old home and its end intersects with the single-storey stable alongside.

Barn by Pascal Francois Architects

A glazed kitchen sits at the point where the two buildings overlap, but is not joined to the existing structure of the stable.

Barn by Pascal Francois Architects

The architect had to demonstrate to planning authorities that the two buildings weren't connected in order to gain permission to build.

Barn by Pascal Francois Architects

"The reason for positioning the extension under the existing roof was in search of morning light into the kitchen," François told Dezeen.

Barn by Pascal Francois Architects

"It caused difficulties because we could not build a volume exceeding 1000 cubic metres, and they [the authorities] were counting the barn and the house together because they are touching," he added.

Barn by Pascal Francois Architects

The rectilinear house sits perpendicular to the barn. Ceramic panels clad the top half of the structure, while the lower section is covered with vertical strips of wood that are interspersed with floor-to-ceiling windows.

Barn by Pascal Francois Architects

The entrance to the house is also covered in similar wooden strips, allowing it to blend in with the walls.

Barn by Pascal Francois Architects

Once inside, residents are faced with a large window, which looks out to a long water feature that extends outwards from the opposite wall.

Barn by Pascal Francois Architects

This space leads through to a monochrome living and dining area with a wooden deck off to one side, while an office is positioned at the opposite end.

Barn by Pascal Francois Architects

Three bedrooms and a pair of bathrooms are located upstairs, and the old barn is still used for keeping horses.

Barn by Pascal Francois Architects

Photography is by Thomas De Bruyne.

Here's a project description from the architects:


Barn

For a number of years, the Flemish government have allowed un-zoned buildings to be renovated or even to be rebuilt.

Barn by Pascal Francois Architects

The rules, however, are extremely stringent. With this project, we have tried to respond to this reality in a contemporary manner.

Barn by Pascal Francois Architects

As the line of what is possible is so very thin, obtaining the building permit alone has taken two and a half years.

Barn by Pascal Francois Architects

The new habitable volume is built on the compulsory "footprint zone" of the old house, but extends towards the barn without actually touching it construction-wise.

Barn by Pascal Francois Architects

The purpose was to catch the light in the east. The result is an exciting symbiosis between old and new.

Barn by Pascal Francois Architects

The barn determines the character of the site and of the building. Hidden behind a wooden "ribbon", a number of openings needed to be added.

Barn by Pascal Francois Architects

Further on, the ribbon is draped around the new house and finally becomes a usable terrace.

Barn by Pascal Francois Architects

The upper floor of the house is covered with ceramic panels, the colour and the material referring to the existing barn’s roof.

Barn by Pascal Francois Architects

The remarkably sober and closed façade on the street side hides a very light and spacious interior, which derives its energy from a series of patios.

Floor plan of Barn by Pascal Francois Architects
Floor plan - click for larger image
Roof plan of Barn by Pascal Francois Architects
Roof plan - click for larger image
Elevation of Barn by Pascal Francois Architects
Front elevation - click for larger image
Elevation of Barn by Pascal Francois Architects
Side elevation - click for larger image
  • Chris MacDonald

    The form is absolutely spot on. Though I don’t dislike it, I feel there are probably better material options than the rainscreen cladding; but this is a very harsh criticism of what is otherwise a very, very nice scheme/design.

  • dx_xb

    Externally looks inviting and warm but the interior is drab.

  • Concerned Citizen

    I like the forms inside the house. The walls do seem drab, but I imagine them filled with paintings and photography, and the floors with rugs.

  • dbbd

    The pictures make this building look boring. Hope it is not as it seems.

  • Johan Janssens

    Just a great pice of architecture from an extraordinary architect and designer. Creates rooms with space and great volumes. We like it very much!

  • Rae Claire

    The lovely countryside all around saves it. Yes, some colorful flowers on the table and art on the walls could make this quiet (or boring) ambiance quite serene.

  • dx_xb

    Good point.

  • Penny Darlene Prosick

    Just thought you could use train cars and add more to them to make a neat design for a home or office. Just a thought and cheap.