Steven Holl completes extension to
Mackintosh's Glasgow School of Art

| 23 comments
 

American architect Steven Holl has completed his new building for the Glasgow School of Art in Scotland, where its geometric matte-glass exterior stands in contrast to the decorative sandstone facade of Charles Rennie Mackintosh's masterpiece across the street (+ slideshow).

Glasgow School of Art by Steven Holl

Steven Holl's Reid Building provides modern studios for the Glasgow School of Art and was designed to forge "a symbiotic relationship" with the historic campus building completed by Scottish architect Charles Rennie Mackintosh a decade century earlier.

Glasgow School of Art by Steven Holl

The new five-storey-high building replaces the school's Newbery Tower and Foulis Building, but wraps around the three-storey stone Assembly Building, which houses the school's popular student union.

Glasgow School of Art by Steven Holl

One of the main aims of the design was to bring as much natural light as possible into the building, so Holl created three cylindrical shafts of light that he calls "Driven Voids", which stretch right down from the roof to the basement.

Glasgow School of Art by Steven Holl

Spaces inside the building were also arranged with respect to their lighting requirements, so the majority of studios and workshops are positioned along the northern edge of the plan, where they will receive more consistent levels of daylight.

Glasgow School of Art by Steven Holl

A central network of staircases and ramps extends around, beside and across the three lightwells, helping students to orientate themselves within the building.

Glasgow School of Art by Steven Holl

These link all of the floors, including the two basement levels, and lead up from the lobby, exhibition galleries and seminar rooms of the ground floor to workshops, studios, project rooms and a lecture room elsewhere in the building.

Glasgow School of Art by Steven Holl

Artist and former Glasgow School of Art student Martin Boyce was commissioned by the architects to design a piece to mark the entrance to the new building, and his screen of painted steel and glass vines hangs down from the ceiling.

Glasgow School of Art by Steven Holl

Describing the piece as "a flourish of coloured glass catching and projecting washes of light," Holl explained: "We see this colour in positive contrast to the original colours of Mackintosh and an inspiration to students and the community."

Glasgow School of Art by Steven Holl

The architects are also planting a terrace outside the building, which is intended to resemble the grassy machair plains that are particular to parts of the British Isles.

Glasgow School of Art by Steven Holl

Photography is by Paul Riddle.

Here's some more information from the Glasgow School of Art:


The Reid Building Glasgow, United Kingdom (2009 – 2014)

Following an Estates Review that established, with the exception of the Mackintosh building, the School's Garnethill estate of some nine separate buildings was no longer fit for purpose, a plan was developed with the aspiration to create a more focused campus of facilities to provide the GSA with world class spaces.

Glasgow School of Art by Steven Holl

The core principle of Phase 1 of the campus plan was to create a new, purpose-built academic building housing a broad range of studios and teaching facilities for the School of Design, as well as workshops, lecture facilities, communal student areas and exhibition spaces for the School as a whole, and a new visitor centre.

Glasgow School of Art by Steven Holl

Steven Holl Architects of New York, in association with Glasgow-based JM Architects and Arup Engineering, were selected in September 2009 to design and deliver the Phase 1 building, which will be called the Reid Building in honour of Dame Seona Reid who stood down as Director of the GSA in the summer of 2013, to sit fittingly opposite the category 'A' listed Mackintosh building.

Glasgow School of Art by Steven Holl

The development (including costs incurred in the re-housing of the School of Design during the re-build) has been funded by a grant from the Scottish Funding Council. The development has been delivered on time and on budget.

Glasgow School of Art by Steven Holl

The Design

The Reid Building, which replaces the Newbery Tower and Foulis Building, is in complementary contrast to Charles Rennie Mackintosh's Glasgow School of Art (1899 - 1909) - forging a symbiotic relation in which each structure heightens the integral qualities of the other.

Glasgow School of Art by Steven Holl

A thin translucent materiality in considered contrast to the masonry of the Mackintosh building - volumes of light which express the school's activity in the urban fabric embodying a forward-looking life for the arts.

Glasgow School of Art by Steven Holl

This project's unique interior and exterior forces on the design are the catalysts for creating a new 21st century model for the art school. Working simultaneously from the inside out - engaging the functional needs and psychological desires of the programme - and the outside in - making connections to the city campus and relating to the Mackintosh building opposite - the design embodies the school's aspirations in the city's fabric.

Glasgow School of Art by Steven Holl

Mackintosh's amazing manipulation of the building section for light in inventive ways has inspired our approach towards a plan of volumes in different light. The studio/workshop is the basic building block of the building. Spaces have been located not only to reflect their interdependent relationships but also their varying needs for natural light.

Glasgow School of Art by Steven Holl

Studios are positioned on the north facade with large inclined north facing glazing to maximise access to the desirable high quality diffuse north light. Spaces that do not have a requirement for the same quality of natural light, such as the refectory and offices, are located on the south facade where access to sunlight can be balanced with the occupants needs and the thermal performance of the space through application of shading.

Glasgow School of Art by Steven Holl

"Driven Voids of light" allow for the integration of structure, spatial modulation and light. The "Driven Void" light shafts deliver natural light through the depth of the building providing direct connectivity with the outside world through the changing intensity and colour of the sky. In addition, they provide vertical circulation through the building, eliminating the need for air conditioning.

Glasgow School of Art by Steven Holl

Along the south elevation, at the same height as the Mackintosh main studios, a landscape loggia in the form of a Machair gives the school an exterior social core open to the city. The natural vegetation with some stonework routes the water into a small recycling water pond which will reflect dappled sunlight onto the ceiling inside.

Glasgow School of Art by Steven Holl

A "Circuit of Connection" throughout the new GSA encourages the 'creative abrasion' across and between departments that is central to the workings of the school. The open circuit of stepped ramps links all major spaces - lobby, exhibition space, project spaces, lecture theatre, seminar rooms, studios, workshops and green terraces for informal gatherings and exhibitions.

Glasgow School of Art by Steven Holl
Site plan - click for larger image
Glasgow School of Art by Steven Holl
Basement floor plan - click for larger image
Glasgow School of Art by Steven Holl
Ground floor plan - click for larger image
Glasgow School of Art by Steven Holl
First floor plan - click for larger image
Glasgow School of Art by Steven Holl
Second floor plan - click for larger image
Glasgow School of Art by Steven Holl
Third floor plan - click for larger image
Glasgow School of Art by Steven Holl
Fourth floor plan - click for larger image
Glasgow School of Art by Steven Holl
Mezzanine floor plan - click for larger image
Glasgow School of Art by Steven Holl
Section one - click for larger image
Glasgow School of Art by Steven Holl
Section two - click for larger image
Glasgow School of Art by Steven Holl
Section three - click for larger image
Glasgow School of Art by Steven Holl
Section four - click for larger image
  • KA

    Mackintosh was not completed a decade before the Holl building, please check your facts before you post.

    • http://www.dezeen.com/ Dezeen Magazine

      Whoops! Sorry, that was supposed to be “century” thanks for noticing! Amy/Dezeen

  • Eynak East

    It’s clinical if I’m cynical, my Steve Holl rap reaches a pinnacle,
    Blap blap it’s white, dull and full of bam hype,
    Take a school of art, and take away it’s creative heart,
    It’s wack, it’s a total hack,
    Holl I can do better, on the back of letter, I’m a style setter,
    Please in a breeze I’ll sneeze more form than this Mackintosh Jeez!
    That’s it I’m out, rapping my second rap bought, with my man Foster on my winning roster… Sup.

    • smack

      “Blap Blap”? Really.

  • Eman

    I like how the spaces inside are assembled so naturally to give a sense of freedom.

  • K

    “The £50 development (including costs incurred in the re-housing of the School of Design during the re-build) has been funded by a grant from the Scottish Funding Council. The development has been delivered on time and on budget.”

    £50?!

  • Stuart Darroch

    “The development has been delivered on time.” It still isn’t finished, due to be completed in April. In relation to “one of the main aims of the design was to bring as much natural light as possible into the building.” This was more important than listening to what the students and tutors needed – there is no privacy for meetings.

    The “Driven Voids of light” while useful, carry sound from the ground floor to the mezzanine, making it horrible to work in. At no point did the designers consider a day in the life of the student, or tutor, trying to use this building.

    From a visual point it is stunning, and the way of experiencing it from a visitor is astounding. From myself, a student, I find it unbearable at busy times. For anyone wanting to defend this carbuncle, I ask that they spend time using it for a day, then form their opinion.

  • iag

    Looks good. Much nicer in the surrounding context than the brutal high-rise it replaces.

    Small error in your description, ‘red-stone facade’ – i do believe it’s blonde sandstone, no?

  • AR

    I challenge you to find an architect who can deliver such a project for a mere “£50″. For this you could also have got a reasonably priced meal for two. Well worth it I say.

  • guest

    *almost complete.

  • C.R.Mockintosh

    It’s also blonde (Giffnock) sandstone not red stone.

  • Paul

    The section makes me think of Sint-Lucas School of Fine Art by Xaveer de Geyter:

    http://xdga.be/#sint-lucas-school-of-fine-arts

  • DW

    “The £50 development”?!

  • T.,T

    Forgivable interior and unforgivable exterior!

  • CadBaboon

    “There is hope in honest error, none in the icy perfections of the mere stylist.”

  • http://www.dezeen.com/ Dezeen Magazine

    Hi AR,
    The mistake was in the text we received from the architects. We’ve removed references to the cost of the project. Ashleigh/Dezeen

    • AR

      It raised a smile at least!

  • http://www.dezeen.com/ Dezeen Magazine

    Fair comment, we’ve changed it to just read sandstone. Amy/Dezeen

  • mitate

    Whoever took the images obviously wasn’t bothered about displaying slipshod plastering and begrimed surfaces. More importantly, why did no one, project manager or architect, pick up on such bad workmanship?

    As for the architecture, I’d imagine the fraught debate will continue ad infinitum. I’ll stick with Mackintosh. Now there was a genius.

  • Alsess

    I love the building very much looking at the pictures.

  • RP

    Feels like a cheap museum design.

    It does have interesting spaces/ circulation/ studios/ voids but they painted the concrete white! Why? Feels cheap but not cheerful!

    Glass exterior is too dull, does not have the quality and excitement for an art school! Out of proportion.

  • booboo

    The Holl design stands so arrogantly opposite one of the greatest buildings in the world saying “Oooh I’m shiny and new!”

    There isn’t a picture of the two buildings head to head (from a perpendicular angle) – you can see Holl didn’t really respect the great entrance of the mack building..

    They overdosed on the natural light concept a bit tooooo much! The bright white is so sterile and uninspiring! Much in contrast to the dark corridors of Charles Rennie Macks building, where the darker elements invite curiosity.

    A blank canvas is intimidating as f**k! So let’s make a building so clinical that nobody is comfortable. Nice one Holl.

  • Disappointed

    The project was promised to students to be completed 6 months prior to its actual completion (we spent an extra term in temporary accommodation). Whoever wrote this article clearly made a lot of errors, and the care put into the fact-checking mirrors that of the poor workmanship and design of the building – it is not fit for purpose. A horrible, disastrous monstrosity of a building.