Cloverdale749 apartments by LOHA feature
balconies screened by perforated metal panels

| Leave a comment
 

Corrugated cladding with different levels of opacity provides privacy for residents of this housing development in Los Angeles by local office Lorcan O’Herlihy Architects (LOHA) (+ slideshow).

Cloverdale749 apartments by LOHA

The dimensions of the six-unit Cloverdale749 building were restricted by local planning regulations and LOHA chose to extend the walls to the limits of the plot to maximise the liveable floor space.

Cloverdale749 apartments by LOHA

Having pushed the building's frontage up against the boundary with the street, the architects needed to ensure residents retained views from the living spaces while being hidden from passers by.

Cloverdale749 apartments by LOHA

They designed facades with openings that frame vistas of the Hollywood sign and Downtown Los Angeles, while the perforated corrugated metal walls allow partial views from balconies on each storey and shield them from the street.

Cloverdale749 apartments by LOHA

"The project's facade is a study in juxtaposing simplicity with complexity, celebrating the structure's volume with a choreographed display of permeable layers," said the architects.

Cloverdale749 apartments by LOHA

"The building envelope introduces a visual fragmentation that allows for varied experiences of privacy along the edges of each unit."

Cloverdale749 apartments by LOHA

Open-air circulation areas are located around the edges of the building to optimise the internal volume of the apartments and reduce the need for artificially ventilated corridors.

Cloverdale749 apartments by LOHA

A lift and staircase is hidden behind the opaque cladding on one of the street-facing corners are a lift and staircase, while another staircase makes its way up the outside of the rear facade.

Cloverdale749 apartments by LOHA

A spiral staircase ascends from the balcony of an apartment that partially occupies the top two storeys of the building to a private rooftop terrace, which offers expansive views across the city.

Cloverdale749 apartments by LOHA

In contrast to the typical coloured stucco render of its neighbours, the gleaming white metal facade has been designed to create a modern aesthetic.

Cloverdale749 apartments by LOHA

"This project's white skin is a powerful statement of contemporary urban optimism that injects a distinct presence into its surrounding historic fabric," the architects added.

Cloverdale749 apartments by LOHA

Interior spaces are open plan, and feature large windows and sliding doors that allow the living areas to merge with the outdoor spaces.

Cloverdale749 apartments by LOHA

Clerestory windows and other openings on the more sheltered facades are positioned to introduce plenty of natural light, while the perforated metal screens also ensure daylight is not compromised.

Cloverdale749 apartments by LOHA

Photography is by Lawrence Anderson.

Here's a project description from LOHA:


Cloverdale749

Cloverdale749 is located around the block from the historically significant Miracle Mile hub comprising the Los Angeles County Museum of Art, the A+D Architecture and Design Museum, and other noteworthy cultural destinations. Adhering to a strategy to maximise land use and capitalise on zoning, the building’s 10,500 square feet push against floor area and density limitations determined by the lot’s size and location. In essence, this project is a volume that cannot expand further.

Cloverdale749 apartments by LOHA

Cloverdale749's footprint and volume were determined by zoning and development needs, yet within these parameters LOHA explored the threshold between the unit and the street, establishing a veil of transformable layers that promotes a hybridized relationship between private and public zones.

Cloverdale749 apartments by LOHA

The project’s façade is a study in juxtaposing simplicity with complexity, celebrating the structure’s volume with a choreographed display of permeable layers. The building envelope introduces a visual fragmentation that allows for varied experiences of privacy along the edges of each unit.

Cloverdale749 apartments by LOHA

A blurring of interior and exterior spaces is integral to the design and, dependent on viewing and lighting angles, the building’s sheathing reveals and conceals patios. Circulation is pushed to the exterior, eliminating the need for climate-controlled inner hallways. Private open balconies front the street while the rooftop offers decks overlooking the city. Internally, the units feature open plan layouts, illuminated by light that floods in through clerestories and expansive glazing.

Cloverdale749 apartments by LOHA
Site plan - click for larger image

The project’s integration with its surroundings is upheld by carefully considered deck, window, and walkway placements so that vistas of the Hollywood Sign and Downtown Los Angeles are highlighted from within.

Cloverdale749 apartments by LOHA
First floor plan - click for larger image

The form also presents a visually striking contrast on a street otherwise occupied by neutral stucco neighbors so typical of Southern California apartment structures. This project’s white skin is a powerful statement of contemporary urban optimism that injects a distinct presence into its surrounding historic fabric.

Cloverdale749 apartments by LOHA
Second floor plan - click for larger image

Location: Los Angeles, CA
Size: 10,500 SF
Program: 6-unit multi-family housing
Team: Lorcan O’Herlihy (Principal), Donnie Schmidt (PD), Alex Morassut (PM)

Cloverdale749 apartments by LOHA
Third floor plan - click for larger image
Cloverdale749 apartments by LOHA
Fourth floor plan - click for larger image
Cloverdale749 apartments by LOHA
Section - click for larger image
Cloverdale749 apartments by LOHA
Concept diagram - click for larger image