Sinjinmal Building by Studio GAON occupies
its site like "a book in an empty shelf"

| 3 comments
 

Measuring just four metres wide, this glass and concrete cultural building has been inserted between an industrial district and a historic 17th century house in Incheon, South Korea (+ slideshow).

Sinjinmal Building by Studio_GAON

"It is a new building in an area which is between a residential area and an industrial area," said Joo Won Moon of Korean office Studio GAON. "We tried to make a connection between those two contexts by inserting such a cultural facility, which resembles a book."

Sinjinmal Building by Studio_GAON



Designed for use by the local community, the Sinjinmal Building is in Gajwa-dong, a suburb of Incheon that was once faced the sea but which is now landlocked thanks to land reclamation projects.

Sinjinmal Building by Studio_GAON

"Imagining the sea around this area seems almost impossible," said Studio_GAON, who also designed this retirement home for an elderly couple in the Korean countryside. "Today, roads full of high speed vehicles are surrounding this land, instead of sea."

Sinjinmal Building by Studio_GAON

Instead the area is now home to a mixture of timber mills, construction sites and factories. "The grain of the town couldn't be found," the architects said, "just like a man with his fingerprints faded by rough years."

Sinjinmal Building by Studio_GAON

The west side of the building faces a 400-year-old traditional Korean house and on this elevation the architects designed a zig-zagging timber stairway linking the first floor to the ground.

Sinjinmal Building by Studio_GAON

"This was homage to the faltering stairs in Sigyeongjeong Pavilion in Gwangju, Jeonllanam-do, which was so impressive that we wanted to try it sometime," the architects explained.

Sinjinmal Building by Studio_GAON

The narrow site, measuring four metres by twenty, became available when the owner of a neighbouring site measured his plot and realised he owned more land than he thought: "It transpired that the land that he knew as the neighbour's land was actually his land."

Sinjinmal Building by Studio_GAON

He asked Studio_GAON to design a building that would serve as a boundary between his property and the neighbouring industrial buildings.

Sinjinmal Building by Studio_GAON

"The site was a land which suddenly came out without any specific program, without any context," said the architects. "The shape of the land was so simple, and the program was 'nothing'.  It could be the most wanted situation for an architect to have freedom to design. We suggested fixing a book in."

Sinjinmal Building by Studio_GAON

The design approach was to create a long building that created a screen against the industrial buildings on the southern side, while opening up the north side to views over the owner's land and the residential areas beyond.

Sinjinmal Building by Studio_GAON

The exterior is finished in wood-grained cast concrete while the interiors are finished with cement blocks. The second floor, which will be used as a seminar room, is stepped and features a full height, full width glass and steel door that pivots open horizontally by means of a manual winch. This opens onto a terrace that overlooks the neighbouring 17th century house.

Sinjinmal Building by Studio_GAON

"We think the biggest characteristic of Korean architecture is 'dynamics' via the reiteration of spaces to induce dozens of layers and movements," say the architects. "To suggest the dynamics, we made the floor slab of the 3rd floor like stairs."

Sinjinmal Building by Studio_GAON

"The stairs on the north side crossing the curtain wall were painted in gaudy red," they added. "That line is suggesting past time, present, and future alterations."

Sinjinmal Building by Studio_GAON

Here is some project data from the architects:


Architect: Hyoungnam Lim, Eunjoo Roh in studio_GAON
Project Team: Minjung Choi, Sangwoo Yi, Seongwon Son, Sungpil Lee, Hanmoe Lee, Haelee Jung, Joowon Moon
Photographs: Youngchae Park
Translation : Joowon Moon
Location : Gajwa-dong, Seo-gu, Incheon, South Korea
Use : Neighborhood facility
Site Area : 294 square metres
Building Area : 110.70 square metres
Gross Floor Area : 217.05 square metres
Building Scope : 3F
Building-to-Land Ratio : 37.7%
Floor Area Ratio : 73.8%
Structure : Reinforced Concrete
Construction : Yeziin Construction
Finish : Exposed Concrete

Sinjinmal Building by Studio_GAON
Concept diagram - click for larger image
Sinjinmal Building by Studio_GAON
Concept diagram - click for larger image
Sinjinmal Building by Studio_GAON
Area plan - click for larger image
Sinjinmal Building by Studio_GAON
Ground floor plan - click for larger image
Sinjinmal Building by Studio_GAON
First floor plan - click for larger image
Sinjinmal Building by Studio_GAON
Second floor plan - click for larger image
Sinjinmal Building by Studio_GAON
Roof plan - click for larger image
Sinjinmal Building by Studio_GAON
Long section - click for larger image
Sinjinmal Building by Studio_GAON
Cross section - click for larger image
Sinjinmal Building by Studio_GAON
South elevation - click for larger image
Sinjinmal Building by Studio_GAON
East elevation - click for larger image
Sinjinmal Building by Studio_GAON
North elevation - click for larger image
Sinjinmal Building by Studio_GAON
West elevation - click for larger image
  • Surge

    Chicken Point Cabin?

    • Sam

      My thoughts too, only this is nowhere the same standard of Tom Kundigs more resolved work.

  • matthieu

    Air conditioning is killing architecture. It’s so sad !