Rectangular arches frame rooms and gardens
at Cosmic House by UID Architects

| Leave a comment
 

The overlapping layers of this house by Japanese studio UID Architects form terraces that extend inside and living rooms that open out to the garden (+ slideshow).

Cosmic House by UID Architectcs

Cosmic House by Fukuyama-based UID Architects features a mixture of enclosed and open spaces across two levels, designed to create an intimate relationship with the setting, and the daily and seasonal changes that take place there.

Cosmic House by UID Architectcs



"The ever-changing nature of humans, plants, land and climatic conditions reminds us that nothing stays the same forever," explained architect Keisuke Maeda. "My interest lies in spaces where one may perceive these changes, which are like the heartbeats of nature, in the course of daily life."

Cosmic House by UID Architectcs

UID – whose other projects include a house with a facade that frames a courtyard and a circular house partially sunk into the ground – covered the rooms of Cosmic House with a series of rectangular arches, enclosing some with glass and leaving others open to create terraces.

Cosmic House by UID Architectcs

"Instead of gathering up a crowd of spaces within the site using walls and roofs, the design involves a domain generated by screens, like clouds, that shield sunlight and moonlight," said Maeda.

Cosmic House by UID Architectcs

Particular attention was paid to the borders of the house, where soil and pebbles extend from the garden into some of the rooms. Frameless floor-to-ceiling glazing has also been used throughout to blur the boundary between indoor and outdoor spaces.

Cosmic House by UID Architectcs

"In this project, the focus is on the borders, and the interaction with the nature that surrounds this hilly site," said Maeda.

Cosmic House by UID Architectcs

Rather than design the house with a traditional layout around a single living space, UID have created a series of communal and private areas around the edges of the site, further connecting the house with its setting.

Cosmic House by UID Architectcs

The ground floor has two bedrooms at opposite ends of the house, one with its own bathroom. It also features a kitchen in the centre, a playroom and living room, and two dining spaces with sunken seating – one indoors and one outdoors.

Cosmic House by UID Architectcs

Upstairs, the house has a second kitchen with an informal dining area, as well as a living room and bathroom.

Cosmic House by UID Architectcs

Stone flooring has been used throughout the house to tie in with the pebbles and rocks surrounding it.

Cosmic House by UID Architectcs

The rectangular arches surrounding the building enclose terraces at the edges, which have been designed to highlight different sounds, scents, light and breezes around the site.

Cosmic House by UID Architectcs

"The screens that flow from east to west not only work as eaves that shield direct sunlight during summer, but also highlight the diversity of the space through the seasons," said Maeda.

Cosmic House by UID Architectcs

The house is built from steel and reinforced concrete, and features a self-cleaning photocatalytic coating that allows the exterior to retain its clean white appearance.

Cosmic House by UID Architectcs

Photography is by Hiroshi Ueda.


Project credits:

Architects: UID – Keisuke Maeda
Structural consultants: Konishi Structural Engineers – Yasutaka Konishi, Takeshi Kaneko
Environmental consultants: Toshiya Ogino Environment Design Office - Toshiya Ogino
General contractor: Makoto Construction Co.Ltd.-Masahiro Ikegami, Mamoru Yamaguchi

Cosmic House by UID Architectcs
Exploded axonometric diagram – click for larger image
Cosmic House by UID Architectcs
Ground floor plan – click for larger image
Cosmic House by UID Architectcs
First floor plan – click for larger image
Cosmic House by UID Architectcs
Section – click for larger image