Stacked concrete volumes frame
entrance to House M by Estudio Aire

| 5 comments
 

Argentinian office Estudio Aire rested concrete volumes on top of each other to create a shaded overhang at the entrance to this house for an artist (+ slideshow).

House M by Aire

House M was designed by Estudio Aire for a woman with two grown children in Rosario, Santa Fe. It is made up of a series of concrete boxes that protrude at ground level and overhang at the entrance.



"The owner wanted something radical to live in, with simple forms, natural light, privacy and direct views of a lake at the back," architect Juan Germán Guardati told Dezeen.

House M by Aire

The design team chose concrete because it requires little maintenance, and imprinted its surface with timber boards to give the one-storey structure a rougher texture.

House M by Aire

"We think concrete gets old with dignity, and without too much maintenance," said Guardati. "We wanted a very brutal texture, so we made the formwork with 12-centimetre-wide wooden boards."

House M by Aire

The front door opens on to a tall, narrow hallway, which offers a view straight through the interior and out to a lake at the back.

House M by Aire

An open-plan dining area and living room beyond the hall is designed to contrast with the constricted entrance. It features a wall of glazing that opens out to the garden and a polished concrete floor that reflects natural light throughout the day.

House M by Aire

Air conditioning has been concealed within the upper walls around the living and dining room, while clerestory windows have been added at either end to bring in more light.

House M by Aire

A self-contained kitchen has been built next to the dining room, and also features a clerestory window.

Drawers and cupboards were built in below waist level to avoid overcrowding the room, and shelves were added above to accentuate the room's length.

House M by Aire

"The owner asked for the kitchen to be a separate room, as she does not cook too much," explained Guardati.

House M by Aire

Three bedrooms and bathrooms sit at the front of the house. They feature lower ceilings than the communal areas, intended to make them feel more enclosed.

House M by Aire

Concrete has been left raw on the ceiling of the bedrooms and bathrooms, and has also been left exposed on the walls throughout the rest of the building.

House M by Aire

"The owner is an artist, and she wanted a warehouse atmosphere," explained Guardati.

House M by Aire

In the garden at the back, the home's rectangular form has been echoed with a long rectangular pool, which leads towards a lake beyond.

House M by Aire

Photography is by Walter Salcedo.


Project credits

Architects: Juan Germán Guardati, Román Renzi, Virginia Kahanoff
Collaborators: Gustavo Sattler, Damian Plouganou, Valeria Del Vecchio
Advisors: Marcelo Soboleosky, Mariano Pellita
Construction management: Guardati, Renzi, Kahanoff

House M by Aire
Ground floor plan – click for larger image
House M by Aire
First Floor Plan – click for larger image
House_M_by_Aire_dezeen_1
Section one – click for larger image
House_M_by_Aire_dezeen_2
Section two – click for larger image
House_M_by_Aire_dezeen_0
Section three – click for larger image
  • papou

    Great.

  • Richard

    Stunningly grotty.

  • Donkey

    Love it! When do I move in? Long live South Bank.

  • J

    Such a big house, such a small kitchen.

  • Mr Walnut Grey

    You can’t beat a good bit of stacked concrete. A rather meticulous exterior. However that interior styling is shameful.