Faceted ceilings direct sunlight into Sydney home
by Carter Williamson Architects

| 4 comments

Light Cannon House by Carterwilliamson Architects

Two angular skylights funnel daylight into a kitchen and dining area at the rear of this renovated house in Sydney by local office Carter Williamson Architects.

Light Cannon House by Carterwilliamson Architects

The clients asked Carter Williamson Architects to brighten the interior of a formerly dingy space at one end of their elongated south-facing property in the city's Annandale neighbourhood.



"When our clients approached us they had surrounded themselves with contemporary artworks of all forms and beautiful personal photographs from their travels, but it was hard to see anything inside the gloomy little rooms of their existing home," said the architects.

Light-Cannon-House-by-Carterwilliamson-Architects_dezeen_468_0

Influenced by the "light cannons" that pierce the concrete shell of Le Corbusier's iconic Sainte Marie de La Tourette monastery, the architects added a faceted new roof that culminates in two north-facing skylights.

The slope of the roof is shallower on its southern edge to prevent it from blocking daylight reaching the windows of the neighbouring property, while the skylights are angled to capture the northern light.

Light-Cannon-House-by-Carterwilliamson-Architects_dezeen_468_2

Inside the kitchen and dining space of Light Cannon House, the new roof creates a dramatic steepled ceiling supported by timber beams.

As the brief for the renovation focused on introducing light into the property rather than increasing its physical size, just 22 square metres of floor space was added to improve the functionality of the existing rooms.

Light-Cannon-House-by-Carterwilliamson-Architects_dezeen_468_5

A bedroom at the front of the house was retained and the living area in the single-storey structure beyond was extended out to the boundaries of the plot, utilising space previously occupied by a neglected passage.

Light-Cannon-House-by-Carterwilliamson-Architects_dezeen_468_1

The living room is visually connected to the new kitchen through a small glass-walled courtyard that also helps to increase the amount of daylight reaching both spaces.

Light-Cannon-House-by-Carterwilliamson-Architects_dezeen_468_4

Sliding windows in the wall facing the kitchen can be opened to increase natural ventilation and create an open-air window seat.

Light-Cannon-House-by-Carterwilliamson-Architects_dezeen_468_3

A glazed panel in the rear wall at the end of the dining area can be swung outward to connect this space with the decked courtyard beyond.

Light-Cannon-House-by-Carterwilliamson-Architects_dezeen_468_9

The majority of internal surfaces are painted white to emphasise the brightness of the spaces. Black kitchen units provide a strong contrast that was influenced by the "clinical palette" favoured by the clients, who are both doctors of chemistry.

"They introduced us to the biological phenomenon of 'chirality' – the concept that explains why the asymmetrical light cannon roof form is pleasing to the eye," said the architects.

Light-Cannon-House-by-Carterwilliamson-Architects_dezeen_468_6

The walls of the dining room display remnants of an old fireplace, with the irregular brick surface now whitewashed and surrounded by the family's collection of artworks.

Light-Cannon-House-by-Carterwilliamson-Architects_dezeen_468_8

A storage space above the living room and ground floor bedroom has been enlarged to transform it into a master bedroom with an en-suite bathroom and a window overlooking the new sculptural roof.

Photography is by Katherine Lu.

Light-Cannon-House-by-Carterwilliamson-Architects_dezeen_2
Ground floor plan – click for larger image
Light-Cannon-House-by-Carterwilliamson-Architects_dezeen_1
First floor plan – click for larger image
Light-Cannon-House-by-Carterwilliamson-Architects_dezeen_0
Section – click for larger image
  • http://www.dezeen.com/ Dezeen Magazine

    Hi Matt,

    Thanks for pointing this out. We have corrected the article.

    Kind regards,

    Ross/Dezeen

  • Guest

    Why retain such brickwork?

    • Jimmy

      I like it. It adds character to the interior and is also a cheap solution instead of plastering or placing gypsium board or something;

      • Guest

        You’re not a modernist, then.