Retractable sunscreen sheaths glazed cantilever at Ventus House

| 12 comments

A sliding screen can reveal or conceal a glass office that cantilevers from the concave face of this concept house by American studio Fixd Architecture/Design (+ slideshow).

Ventus House by Fixd Architecture/Design

The cantilevered office space is a "nostalgic nod" to the glazed box that features in Frank Gehry's 1984 Venice Beach residence for the screenwriter and director Bill Norton, said architect Todd Fix​.

Ventus House by Fixd Architecture/Design

The fully glazed office in Fix's design sticks out from a concave facade made from solar panels, which has the dual purpose of amplifying wind to generate power and retaining energy from the sun.



Mechanical tracks would allow the office to shed its insulated sunscreen enclosure in a process the architect likens to removing layers of clothing in warm weather.

Ventus House by Fixd Architecture/Design

Designed to be constructed in off-grid locations, Mõ Ventus House takes its name from the wind and solar energy used to power the design.

Ventus House by Fixd Architecture/Design

"This house attempts to find a new balance of spatial quality, embracing nature and using mechanical means to alter exposure and heat gain when needed with retractable screen and shell," said Fix.

Ventus House by Fixd Architecture/Design

"Mõ Ventus's office is an unusual workspace, allowing one to be literally and fully in the world while simultaneously, via cantilever, isolated from its distractions, creating an inspirational yet highly productive working environment."

Ventus House by Fixd Architecture/Design

A rooftop pool and garden are intended to help cool the house, while a pergola made from solar panels would supply additional energy.

"The house is designed to be holistically balanced and technologically driven while being seductively designed, sited, and detailed," said the architect.

Ventus House by Fixd Architecture/Design

Inside, a Carsten Höller-designed tube slide would transport residents from bedroom to beach. Here an outdoor amphitheatre with heated seating could be built into the facade opposite a weatherproof flat screen for outdoor film screenings.

The screen is designed to recede below the deck – which would also feature cooking pits and integrated dining furniture – when not in use.

Ventus House by Fixd Architecture/Design

The layout and rooms can be adapted to suit the client and site with floor areas ranging from 900 to 2,500 square metres and construction costs estimated between $2.5 and $5 million (£1.7 and £3.5 million).

Optional features include an au-pair suite, a dog run, indoor climbing wall and basketball court, and a garage for up to 10 cars.

Ventus House by Fixd Architecture/Design
Concept diagram one – click for larger image
Ventus House by Fixd Architecture/Design
Concept diagram two – click for larger image
Ventus House by Fixd Architecture/Design
Concept diagram three – click for larger image
Ventus House by Fixd Architecture/Design
Concept diagram four – click for larger image
Ventus House by Fixd Architecture/Design
Concept diagram five – click for larger image
Ventus House by Fixd Architecture/Design
Concept plan – click for larger image
  • spadestick

    Another pie in the cliff.

  • monica

    So disgusting. Sorry. :)

  • jez

    Looks like a foreskin.

  • “The house is designed to be holistically balanced.” How pompous.

  • max

    A building jerking off. Hahah :D

  • Juan

    The traditionally male office space sitting at the head of a jutting phallus with a retractable foreskin. No prizes for guessing the gender of the designer.

  • Concerned Citizen

    There are better ways to waste one’s time.

  • David

    Who would have thought phallic imagery could get any more literal? It just needs a water feature in the right place.

  • LexusandOlive

    I’m a girl and quite like it for its thoughtfulness and inventiveness. Please, please hold off
    on the inane pubescent metaphors. They are intellectually boring.

  • djnn24

    I don’t think even a Bond villain would want to live there.

  • vgcamara

    The most horrible thing I have seen in a long time! Good thing this eyesore will only exist as a concept.

  • Marie

    This is what I call a cliff house: https://www.youtube.com/watch?v=p6l05AZ98sA