Z-house by Hohyun Park and Hyunjoo Kim

Korean architects Hohyun Park and Hyunjoo Kim have completed Z-House, a residence in Gwangju Si near Seoul.

z-house-by-hohyun-park-hyunjoo-kim_exteior-view-of-master-zone.jpg

Situated at the top of a steep hill, the building is surrounded by woods to the west and has views across the surrounding mountains to the south.

z-house-by-hohyun-park-hyunjoo-kim_sunken-garden-with-outside.jpg

The Z-shaped roof is made of black zinc and wraps around the upper level of the house.

z-house-by-hohyun-park-hyunjoo-kim_view-from-north-west.jpg

The upper level is clad in red cedar wood in contrast to the lower level which is finished in basalt stone.

z-house-by-hohyun-park-hyunjoo-kim_south-east-elevation.jpg

Photographs are by Jungmin Seok.

z-house-by-hohyun-park-hyunjoo-kim_view-of-living-area-from-ga.jpg

Here is some text from the architects:

--

In composition of space, relationship among programs and circulation are played important role.

z-house-by-hohyun-park-hyunjoo-kim_shape-of-roof.jpg

Ground level, which is divided by kitchen/Dining and living area and upper level, which is divided by children rooms and master zone are crossing at division area.

z-house-by-hohyun-park-hyunjoo-kim_livingarea-view-from-librar.jpg

By this manner, space is gradually ascending from entry to master zone.

z-house-by-hohyun-park-hyunjoo-kim_master-bathroom.jpg

Next thing to consider is to make dynamic space by changing size of space and by leading sight.

z-house-by-hohyun-park-hyunjoo-kim_child-room.jpg

High ceiling at the entrance corridor is more emphasized by sunlight through skylight and a wall, which is faced at the end of corridor, inducts eye to dining area.

z-house-by-hohyun-park-hyunjoo-kim_detail-view-of-exterior.jpg

At this point, the ceiling height is suddenly changed by overhead ramp. High ceiling living area appears through low-rise 3 step staircase, which is crossing outside water pond and inside plant area.

z-house-by-hohyun-park-hyunjoo-kim_dining-area.jpg

From living area, space bifurcates to library at lower level and to upper level.

z-house-by-hohyun-park-hyunjoo-kim_entrance-corridor-and-stair.jpg

Master zone, where is a climax in space scenario, is connected by a corridor and a ramp from children’s room at upper level. Master bedroom is entered through open bathroom and powder room and reconnected to entrance corridor.

z-house-by-hohyun-park-hyunjoo-kim_master-bathroom02.jpg

Shape of the building is planned to follow the space scenario and roof, which is covered by black zinc is wrapping around upper level mass and form a homogeneous and muscular shape.

z-house-by-hohyun-park-hyunjoo-kim_master-bedroom.jpg

Contrarily, lower level masses, which are covered by basalt, stand rigidly.

z-house-by-hohyun-park-hyunjoo-kim_ramp-to-masterzone.jpg

Water pond and inner plant space are inserted at the crossing point of lower level mass and upper level mass.

z-house-by-hohyun-park-hyunjoo-kim_staircase-from-living-area.jpg

Name of Building: Z-house
Architect: Hohyun Park + Hyunjoo Kim.-
Location: 342-19 Neungpyeong-ri, Opo-eup, Gwangju Si, Gyeonggi-Do
Use: Residential
Site Area: 805.00M2
Gross Floor Area: 287.569M2
Building Area: 189.64M2
Landscaping Area: 615.36M2
Gross Floor Ratio: 26.89%
Building Coverage Ratio: 23.56%
Building Scope: 2story Building, 1story Basement
Structure: RC
Exterior Finishes: Black Zinc, Basalt, Red Cedar, Slate
Interior Finishes: Paint, Cedar, Pine, Wenge Flooring, Wenge& Zebrano staircase, Slate
Duration of Design: 2007.05 ~ 2008.03
Duration of Construction: 2008.05 ~ 2009.04

z-house-by-hohyun-park-hyunjoo-kim_upper-level-corridor.jpg
z-house-by-hohyun-park-hyunjoo-kim_2nd-fl-plan.jpg
z-house-by-hohyun-park-hyunjoo-kim_1st-fl-plan.jpg
z-house-by-hohyun-park-hyunjoo-kim_basement-plan.jpg
z-house-by-hohyun-park-hyunjoo-kim_bird-eye-view-from-north-we.jpg
z-house-by-hohyun-park-hyunjoo-kim_east-elevation.jpg
z-house-by-hohyun-park-hyunjoo-kim_north-elevation.jpg
z-house-by-hohyun-park-hyunjoo-kim_south-elevation1.jpg
z-house-by-hohyun-park-hyunjoo-kim_west-elevation.jpg
z-house-by-hohyun-park-hyunjoo-kim_space-diagram.jpg