House over Warehouse by Miguel Marcelino

House over Warehouse by Miguel Marcelino

This house by Portuguese architect Miguel Marcelino rests on top of an old warehouse in Torres Novas, central Portugal (+ slideshow).

House on a Warehouse by Miguel Marcelino

Miguel Marcelino extended the existing building upwards to create the single-storey residence, which overlooks a valley planted with olive groves.

House on a Warehouse by Miguel Marcelino

The warehouse was first built in the 1980s and was originally planned as a two-storey structure, although it has taken 30 years for the second phase of construction to take place.

House on a Warehouse by Miguel Marcelino

Marcelino used brickwork for the exterior of the extension, then added white paint to unite the two floors.

House on a Warehouse by Miguel Marcelino

A protruding concrete slab divides the two storeys and creates a balcony around two sides of the building, while a similar-sized roof slab forms a canopy overhead.

House on a Warehouse by Miguel Marcelino

A bridge with a steel balustrade leads to the house's entrance from the adjacent hillside and is positioned alongside a large olive tree.

House on a Warehouse by Miguel Marcelino

The entrance hall opens out into a living and dining area, featuring a sliced-off south-east corner that increases the size of the surrounding balcony.

House on a Warehouse by Miguel Marcelino

Three bedrooms are positioned along the east side of the house, while the kitchen and bathroom sit on the opposite side.

House on a Warehouse by Miguel Marcelino

Concrete walls and ceilings are exposed in each room and timber panels covers the floor.

House on a Warehouse by Miguel Marcelino

Photography is by Joao Morgado.

Here's a short description from the architects:


House on a Warehouse

The briefing was to build a three-bedroom house on top of a warehouse built in the 80's, where part of the roof was made with a flat slab and a small balcony, precisely with that idea of later building the house.

House on a Warehouse by Miguel Marcelino

Given the constraints of the existing warehouse, the house shape turns out to be automatically set: a box that rests on the existing structure.

House on a Warehouse by Miguel Marcelino

The rooms are placed to the east, the toilets to the west, as well as the kitchen, looking to a centennial olive tree.

House on a Warehouse by Miguel Marcelino

The existing balcony will be maintained and "duplicated" as a shading element.

House on a Warehouse by Miguel Marcelino

The living room is placed south where its south/east corner is diagonally cut in a way that the balcony could enlarge and offer an outdoor area protected from the sun and rain, overlooking the valley.

House on a Warehouse by Miguel Marcelino

Miguel Marcelino has completed another recent project also in Portugal - a rural family house with red concrete walls and three separate terraces.

House on a Warehouse by Miguel Marcelino
Floor plan - click for larger image