Perforated walls bring light into Gus Wüstemann's Los Limoneros house

Search results:

Perforated walls bring light into the heart of Gus Wüstemann's Los Limoneros house

This house in Spain by Swiss architect Gus Wüstemann features a largely windowless exterior, but an internal courtyard surrounded by perforated walls ensures that light permeates the building all year round (+ slideshow).

Los Limoneros by Gus Wustemann

Named Los Limoneros, the house in located in Marbella. It is surrounded by private villas and bordered by a golf course, so Gus Wüstemann decided to enclose it behind austere three-metre-high walls, but also allow rooms to open out to the garden and pool.

Los Limoneros by Gus Wustemann

"Being in Andalucia in the south of Spain, the idea was to create a huge garden with big covered outside spaces, giving some shade when needed, where you could live outside day and night, all year long," said Wüstemann.

Los Limoneros by Gus Wustemann

The two-storey house was designed as a second home for a family, who asked for a property where they could enjoy southern Spain's warm climate in privacy. It replaces a non-descript house that previously sat on the site.

Los Limoneros by Gus Wustemann

"The house appears as a white and cubic sculpture, similar to the Moorish patio houses in Andalucia. Only the plants give a sign of the interior life," said Wüstemann.

Los Limoneros by Gus Wustemann

The building was constructed with a strict 12-month schedule.

"From the beginning, the moving in date was set," Wüstemann told Dezeen. "After the first brainstorm, we developed the house and it still looks like how it was presented the first time, which is amazing. The client trusted the architect."

Los Limoneros by Gus Wustemann

The ground floor is conceived as a garden with living spaces arranged around the periphery.

An open-plan living room, dining area and kitchen is at one end, and a pool and lawn are at the other end. A covered bar, lounge and patio are at the side, and an open-air courtyard is in the middle.

Los Limoneros by Gus Wustemann

The combined kitchen, dining and living area features 14-metre-wide openings on both sides with glass sliding doors, so the space can be closed off when necessary. The rest of the ground floor remains open all year round.

Los Limoneros by Gus Wustemann

"The occupants can choose to interact with the peripheral areas, from leisure and sport to reading and cooking, depending on the time of day, their mood, and how many people are in the house," said Wüstemann.

Los Limoneros by Gus Wustemann

Water forms an integral part of the design. A pool folds around a corner of the lawn, while a pond wraps around a patio at the opposite corner, behind the main living space.

Los Limoneros by Gus Wustemann

"We used water as a meditative element with the quiet patio pond, where the owners can enjoy morning sun, and as an active, sporty element with the pool. Both elements are at the corners, and add a freshness to the home's microclimate," said Wüstemann.

Los Limoneros by Gus Wustemann

The upper level features more private spaces, with bedrooms and bathrooms around the periphery, and a circulation route around the centre, overlooking the courtyard below.

Los Limoneros by Gus Wustemann

A perforated wall brings light into the circulation areas, while maintaining a degree of privacy for the upper level.

Los Limoneros by Gus Wustemann

One end of the upper floor has a master suite, with a bedroom on one side, a bathroom on the other side, and a terrace in between.

Los Limoneros by Gus Wustemann

"The master bedroom, bathroom and patio can become one open space, so the owners can enjoy sleeping and bathing outside, without being seen," said Wüstemann.

Los Limoneros by Gus Wustemann

The other end of the house features four bedrooms, each with its own bathroom and terrace, which are separated by sliding doors.

Los Limoneros by Gus Wustemann

"The four bedrooms can be separated into single rooms with the sliding doors, or opened up and used as a loft space," said Wüstemann.

Los Limoneros by Gus Wustemann

The home's exterior is covered in white plaster to reflect the sun, and a white mineral-based concrete coating has been used for the flooring inside.

Los Limoneros by Gus Wustemann

Photography is by Bruno Helbling


Project credits

Architect: Gus Wüstemann Architects, Zurich - Barcelona
Project team: Silvia Pujalte, Joan Pau Fernandez, Jan Kubasiewicz, Mariana Marquez da Silva, Sandy Brunner
Engineer: Alicia Huguet, BAC  Barcelona
Building Company: ADP Empresa Costructora, Marbella

Los Limoneros by Gus Wustemann
Ground floor plan – click for larger image
Los Limoneros by Gus Wustemann
First floor plan – click for larger image