CHROFI completes two concrete and stone forestry sheds in Australia

CHROFI completes concrete and stone sheds for forestry workers

The concrete roofs of two agricultural sheds by Sydney studio CHROFI jut out of stone and gravel banks in a clearing cut into a forest in eastern Australia (+ slideshow).

Lune de Sang Sheds by CHROFI

CHROFI designed the two structures, called Lune de Sang Sheds, within a sustainably managed forest in New South Wales. The forest is made up of over 100,000 types of plant life and cabinet-grade hardwood, with some species harvested just once every 300 years.

Lune de Sang Sheds by CHROFI

The studio conceived the buildings, used as workspaces and storage for forestry equipment, as a "framing device" for the 92 hectare wooded site.

Lune-de-Sang-Sheds-by-CHROFI_1_dezeen_468_18

"What inspired us was the larger endeavour that these sheds serve," said studio co-founder John Choi. "These trees take up to 300 years to mature. We were captivated by this long term vision, a vision that goes beyond one's lifetime."

Lune-de-Sang-Sheds-by-CHROFI_1_dezeen_468_13

The solid concrete, glass and locally-sourced stone and hardwood construction gives the sheds a "sense of permanence" that resonates with the long harvesting cycle. "We chose materials to embody time," said Choi.

Lune-de-Sang-Sheds-by-CHROFI_1_dezeen_468_12

"The weathering process will add a patina and tell the passage of time. Crisp glass and stainless steel details on the doors will juxtapose against these, intensifying the materiality of the primary structure."

Lune-de-Sang-Sheds-by-CHROFI_1_dezeen_468_14

Shed 1 has a rhythmic facade made up of L-shaped sections of concrete and glass. The concrete pieces rest on top of a stone wall made from boulders sourced from the forest site and angle down to meet the ground.

Lune de Sang Sheds by CHROFI

A workshop, kitchen and toilet, and storage areas are built into the hillside to the rear of the stone wall, while the large spanning rooftop covers a space with a poured-concrete floor. This serves as a general workspace during the day, becoming a garage to store tractors and quad bikes at night.

Lune-de-Sang-Sheds-by-CHROFI_1_dezeen_468_11

The concrete structure has a glazed skin, with sections of steel-framed glass on either side that concertina back to allow vehicles and machinery to enter.

Lune-de-Sang-Sheds-by-CHROFI_2_dezeen_468_17

Outside, a tap juts out of the stone wall over a concrete trough to create an area for hand-washing, while a concrete alcove contains a coil of hose to wash equipment.

Lune-de-Sang-Sheds-by-CHROFI_2_dezeen_468_3

A path leads from the western facade of the structure to Shed 2, a storage shed with a concrete roof and a wooden perimeter fence.

Lune-de-Sang-Sheds-by-CHROFI_2_dezeen_468_16

The wooden screen that wraps around the base of the structure lifts outwards like a garage door to provide easy access to stored materials.

Lune-de-Sang-Sheds-by-CHROFI_2_dezeen_468_24

The stone and gravel walls where the buildings meet the slope of the site help maintain a stable interior temperature for workers.

Lune-de-Sang-Sheds-by-CHROFI_2_dezeen_468_18

"They have been conceived as ruins in the landscape; ancient concrete and stone structures that have been unearthed and retrofitted for comfortable habitation with crisp glass and steel details," said the studio.

Lune-de-Sang-Sheds-by-CHROFI_2_dezeen_468_7

Lune de Sang Sheds was the category winner for the production, energy and recycling award at the World Architecture Festival 2014.

Lune-de-Sang-Sheds-by-CHROFI_2_dezeen_468_9

Photography is by Brett Boardman.

Lune de Sang Sheds by CHROFI
Site plan – click for larger image
Lune de Sang Sheds by CHROFI
Shed 1 site plan – click for larger image
Lune de Sang Sheds by CHROFI
Shed 1 floor plan – click for larger image
Lune de Sang Sheds by CHROFI
Shed 1 roof plan – click for larger image
Lune de Sang Sheds by CHROFI
Shed 1 long section – click for larger image
Lune de Sang Sheds by CHROFI
Shed 1 cross section – click for larger image