Australian prison converted into a cafe lined with colourful tessellating triangles

Pastel-coloured wedges pattern the light wooden walls of this cafe in a former prison by Australian office Biasol: Design Studio (+ slideshow).

Jury Cafe by Biasol Design Studio

Biasol: Design Studio designed the cafe for residents of a housing and shopping complex in the recently converted Pentridge Prison – now Pentridge Village – situated five miles outside Melbourne. Making reference to the building's history, the local studio named the project Jury Cafe.

The 475-square-metre cafe sits within the stone perimeter walls of the prison, which before it was decommissioned in 1997 boasted notorious criminal and crime novelist Chopper Read as one of its inmates.

Jury Cafe by Biasol Design Studio

The designers added pale timber struts and plywood furniture to the bare concrete space, adding accents with pastel and monochrome paintwork.

Jury Cafe by Biasol Design Studio

"As an interior design project, Jury presented several unique challenges to our studio," said studio founder Jean-Pierre Biasol.

"We wanted to respect its dark past as a prison, and we also wanted to breathe new life into the cafe for its patrons to enjoy."

Jury Cafe by Biasol Design Studio

"The theme of irreverence led us to play with ideas – ideas that created a contrast between dark bluestone walls and a palette of bright colours and blond timbers."

Jury Cafe by Biasol Design Studio

The timber framework creates a triangular pattern that spreads across the walls, ceiling and counter of the cafe.

Jury Cafe by Biasol Design Studio

Wedges between the struts are painted in shades of black, white, pink and blue, while black-painted lengths of timber pick out an irregular pattern on the suspended ceiling structure.

"This structure created a playful effect, one that brought the site to life and allowed it to move on from its dark past, as well as embrace a sense of fun for the future," said Biasol.

Jury Cafe by Biasol Design Studio

Nud Collection pendant lights, with blood-red flexes and sculptural bulbs by Plumen, hang in an L-shape formation over the wooden counter.

Over the tables, the brightly coloured cords are wrapped around the wooden ceiling trusses to decrease the length. Others are pulled taut around peg arrangements on the walls and behind a large wooden logo for the cafe behind the counter.

Jury Cafe by Biasol Design Studio

The pale timber sign features cut-outs that show the bare concrete wall behind. Red flexes draped loosely between the lettering create a scalloped outline.

A slim shelf below the sign displays brown paper bags of coffee beans and potted plants with fronds that have begun to wind around the display.

Jury Cafe by Biasol Design Studio

By the serving counter, a wooden framework constructed around a concrete column forms shelving units and a trellis for further trailing plants, provided by local business Pop Plant.

Jury Cafe by Biasol Design Studio

Simple plywood stools and tables were designed for the space by the studio, and are positioned along the windows.

Photography is by Martina Gemmola.

Jury Cafe by Biasol Design Studio
Floor plan – click for larger image