Ernesto Pereira updates a coastal house in rural Portugal

Ernesto Pereira updates a coastal Portuguese home with timber-clad cutaways

Diagonal slats of timber line the boxy recesses set into the facade of this house in Portugal that has been remodelled by architect Ernesto Pereira (+ slideshow).

SilverWoodHouse in Portugal

Pereira – founder of studio 3r – was in the process of converting a beachside house into his home office when a couple spotted him at work and asked him to remodel their property in nearby Mindelo, a coastal area just 14 miles north of Porto.

SilverWoodHouse in Portugal

With no specific budget or deadline, Pereira's only brief was to transform the residence into a "fascinating" home for the pair.

SilverWoodHouse in Portugal

"I sought out to know them, exhaustively, their tastes, quirks, routine," said Pereira, describing his working process. "I decided to bring the beach to my clients so that they could feel, every day, the proximity of the dunes, sand and untreated wood."

SilverWoodHouse in Portugal

The architect replaced the traditional terracotta roof tiles with a more streamlined render finish, and cut away sections of the facade to make space for balconies and terraces.

SilverWoodHouse in Portugal

The exterior walls were then painted a bright white, while diagonal slats of timber were set into the openings – giving the project the name Silver Wood House.

SilverWoodHouse in Portugal

Decking, raised beds filled with tall grasses and sand, and a pool were also added to offer a beachside ambiance. A canvas awning shields the deck from the sun, and a hammock can be strung within the shade of one recess.

SilverWoodHouse in Portugal

French doors concealed behind wooden screens open into a large open-plan living area with diagonally laid floorboards and pale wooden cabinets, wine racks and shelving.

SilverWoodHouse in Portugal

The furniture was designed by Pereira, who comes from a family of carpenters and masons. "I have literally gotten my hands dirty, mainly in the art of carpentry," he said.

SilverWoodHouse in Portugal

Overhead, strip lighting set into shallow wooden casings illuminate the white-painted spaces.

SilverWoodHouse in Portugal

Upstairs, french doors open from each of the three bedrooms onto a balcony at either side of the house – one overlooking the pool and the other a small patio with a planted border.

SilverWoodHouse in Portugal

A smaller balcony covered with strips of timber has been inserted into a slender wood-lined opening in the gable end of the building, which also creates a porch for the entrance below.

SilverWoodHouse in Portugal

Photography is by João Morgado.


Project credits:

Construction and coordination: 3r Ernesto Pereira, Architecture + (Re)construction
Engineering: Rui Martins, Engitek
3D images: Nuno Costa, NRenders
Cement: Abilio Costa Manuel Costa Paulo Moreira
Carpentry and finishing: Ernesto Pereira, João Rocha, Mauro Gonçalves Helder Oliveira, Helder Moreira, Albino Paços Afonso Esperança
Electricity: Bruno Moreira
Plumbing: Albino Labruge
Frames: Ivan Piloto
Garden: Maria José Pereira
Consulting: Ernesto Queirós Pereira

SilverWoodHouse in Portugal
Basement floor plan – click for larger image
SilverWoodHouse in Portugal
Ground floor plan – click for larger image
SilverWoodHouse in Portugal
First floor plan – click for larger image
SilverWoodHouse in Portugal
Roof plan – click for larger image
SilverWoodHouse in Portugal
Section one – click for larger image
SilverWoodHouse in Portugal
Section two – click for larger image