Woods Bagot adds elevated golden tower to university

Woods Bagot adds elevated golden tower to Melbourne's Deakin University

This eight-storey tower covered in golden louvres and raised up on pilotis accommodates new academic and research facilities for Deakin University in Melbourne (+ slideshow).

Burwood-Highway-Frontage-Building-by-Woods-Bagot_dezeen_468_27

The Burwood Highway Frontage Building was designed by architecture firm Woods Bagot to expand the teaching and research facilities for the university's health faculty, as well as accommodating administrative and support areas.

Burwood-Highway-Frontage-Building-by-Woods-Bagot_dezeen_468_29

The building takes its name from the adjacent road and its position between two main entrances to the campus, where its visibility demanded a suitably bold statement.

Burwood-Highway-Frontage-Building-by-Woods-Bagot_dezeen_468_13

"The architectural intention centred around two key concepts: the spatial composition required by the functional brief, and the client's aspiration to create a gateway building for the campus," said the architects.

Burwood-Highway-Frontage-Building-by-Woods-Bagot_dezeen_468_28

The building is formed of two interconnecting blocks – a small silver wing that extends along the boundary facing the highway, and the golden tower raised on slender concrete pilotis, which projects towards the rest of the campus.

Burwood-Highway-Frontage-Building-by-Woods-Bagot_dezeen_468_2

The two volumes combine to create an L-shape, with the inner edge of the podium flanked by a pair of north-facing courtyards that add further communal outdoor spaces to the landscaped grounds of the campus.

Burwood-Highway-Frontage-Building-by-Woods-Bagot_dezeen_468_7

Both portions of the building are clad in aluminium sun-shading louvres, with the silver finish of the podium and the gold of the tower emphasising the junction between the two separate volumes.

Burwood-Highway-Frontage-Building-by-Woods-Bagot_dezeen_468_15

The tower cantilevers above curving concrete walls and ramps that meander around its base, creating a softer visual element alongside the hard-edge metal cladding above.

Burwood-Highway-Frontage-Building-by-Woods-Bagot_dezeen_468_14

"Applying a crisper material like aluminium for the louvres provided a strong contrast to the abundance of Brutalist concrete," the architects explained.

"The number of materials used was reduced to create a monumental architectural language."

Burwood-Highway-Frontage-Building-by-Woods-Bagot_dezeen_468_3

The angular aesthetic of the building's elevations is continued in the forms of a glass entrance that protrudes onto one of the courtyards, as well as a series of metal-clad free-standing structures dotted around the periphery of the site that contain parts of the building's mechanical plant and services.

Burwood-Highway-Frontage-Building-by-Woods-Bagot_dezeen_468_1

Inside, the design for the study areas was based on principles borrowed from modern workplace design. Flexible spaces facilitate both individual study and group work.

Areas for relaxation and socialising are interspersed amongst them, intended to encourage more interaction between staff and students.

Burwood-Highway-Frontage-Building-by-Woods-Bagot_dezeen_468_5

The building also accommodates underground car parking, a public art gallery, a library and a cafe.

Burwood-Highway-Frontage-Building-by-Woods-Bagot_dezeen_468_6

Communal areas throughout the building are framed by curving surfaces, while colourful geometric floor tiles demarcate different zones.

Burwood-Highway-Frontage-Building-by-Woods-Bagot_dezeen_468_23

Raw materials including exposed concrete and slatted timber contrast with brightly coloured upholstery and painted joinery, including panels that conceal ceiling lighting.

Burwood-Highway-Frontage-Building-by-Woods-Bagot_dezeen_468_21

Photography is by Peter Bennetts.


Project credits:

Architects: Woods Bagot
Principal in charge: Sarah Ball
Principal design leader: Bruno Mendes
Project architects: David Ley, Karl Engstrom
Team: Emma-Louise Matthews, Henry Ly, Ian McDonald, James Burrell, Matt McDonnell, Matthew Si, Melissa Blandford, Rob Donegan, Richard Galloway, Sebastian Hecker
Project manager: Deakin Facilities Services
Service engineers: Umow Lai Pty Ltd
Structural & civil engineers: John Mullen & Partners
Building surveyor: PLP Consultants
Quantity surveyor: Wilde & Woollard
Acoustic Consultants: Marshall Day
Façade Consultants: BG&E
Signage: Univers
High rise access: Vertigo
DDA: Architecture & Access
Traffic: Cardno
Landscape architects: Rush Wright Associates

Burwood-Highway-Frontage-Building-by-Woods-Bagot_dezeen_1
Site plan – click for larger image
Burwood-Highway-Frontage-Building-by-Woods-Bagot_dezeen_2
Typical floor plan – click for larger image
Burwood-Highway-Frontage-Building-by-Woods-Bagot_dezeen_3
Level eight floor plan – click for larger image