B.E Architecture adds gridded glass rooms to Australian house

B.E. Architecture adds gridded glass rooms to a Melbourne residence

A cluster of glass pavilions positioned around the base of this existing Melbourne house open onto terraces that are sheltered by a copper-edged canopy (+ slideshow).

Hopetoun Road Residence by B E Architecture

The three glazed additions, designed by Melbourne studio B.E. Architecture, extend the ground floor of Hopetoun Road Residence, creating a new lounge, dining room and garage.

Hopetoun Road Residence by B E Architecture

The architects added a copper-edged roof around the first floor of the original gabled property to shelter the new glazed rooms, which feature a mixture of translucent and transparent walls.

Hopetoun Road Residence by B E Architecture

Large pull handles integrated into the window frames allow the walls to be pushed aside, joining the rooms with a raised poolside terrace.

Hopetoun Road Residence by B E Architecture

"The approach for the renovation and extension of the Hopetoun Road Residence is to retain the existing structure as an anchoring element, adding a series of pavilions underneath a floating copper roofline that wraps around the original building," said the architects.

Hopetoun Road Residence by B E Architecture

"Embracing the client's desire to maintain a fairly conventional residential structure, the design strengthens the form by creating a gable facade at the front and back with a clearly defined outline," they added.

Hopetoun Road Residence by B E Architecture

In contrast to the transparent glass walls of the extension, the gables of the original house were finished in polished grey render to "emphasise solidity and give the house a re-established sense of history and permanence."

Hopetoun Road Residence by B E Architecture

This fusion of traditional and contemporary elements continues into the interior, where pristine stainless steel and tiled surfaces are paired with more rustic materials including wooden floorboards and stained glass.

Hopetoun Road Residence by B E Architecture

"The tension and balance between old and new are carried into the interiors of the house," said the team.

"The existing structure maintains the intimate qualities of the original house with a series of crafted details."

Hopetoun Road Residence by B E Architecture

The most prominent of the new spaces is known as the exterior entertainment room.

It features a large dining table that was custom made with a concrete surface, and composite stone flooring that continues beyond the walls.

Hopetoun Road Residence by B E Architecture

Other new additions include a concealed barbecue, a treehouse and a vegetable garden, while built-in seating was added around the swimming pool.

Hopetoun Road Residence by B E Architecture

At the house's entrance, coloured panels provide a contrast to the monochrome colour scheme. Disks of green, blue and orange agate – brightly coloured stone – were arranged to create the panels that appear like stained glass.

Hopetoun Road Residence by B E Architecture
Ground floor plan – click for larger image
Hopetoun Road Residence by B E Architecture
First floor plan – click for larger image