KI Design Studio adds slide and plant-covered wall to Ukraine apartment

The two floors of this Kiev apartment are connected by a long slide, which KI Design Studio added to make being at home more fun (+ slideshow).

Apartment with a slide by KI Design Studio

The apartment is located on the top floor of a 20th-century building in the Ukrainian capital. Prior to the renovation, a single staircase connected the ground floor to an upper level that was completely disused.

Apartment with a slide by KI Design Studio

As part of the renovation, the team combined a new staircase with a slide that descends from the top storey, through the kitchen and into the living room below.

Apartment with a slide by KI Design Studio

"We have enough activities and problems away from home, at home we rest," said the clients. "We didn't want the apartment's design to become dull or boring in a year or so."

Slides are becoming increasingly popular in home design, with other examples found in a three-storey property in Tokyo and a townhouse in Berlin.

Apartment with a slide by KI Design Studio

"We wanted [our home] to contain some special catchy and wow-factor elements which we could admire for a couple of months, and then we would hear wows from our guests," said the clients.

Apartment with a slide by KI Design Studio

The clients also wanted the ground floor to become a largely open-plan space, with the exception of two children's bedrooms.

Apartment with a slide by KI Design Studio

The upper level was meanwhile converted into a master bedroom with adjoining dressing and shower rooms, along with a guest bedroom, private bathroom, and an office.

Apartment with a slide by KI Design Studio

"Despite the fact that the apartment has two floors, the second floor originally had no specific function, and was an empty open space with the adjacent bedroom and bathroom facilities," said architect Kateryna Goriaieva.

Apartment with a slide by KI Design Studio

"On the first floor, there were two bedrooms and a kitchen with a living room," she added. "Due to the unfortunate location of the staircase, the link between the areas has been broken, so the work began with the total apartment redevelopment."

Apartment-with-a-slide-by-KI-Design-Studio_dezeen_936_13

"Because of the new location of the staircase, the kitchen is not separated from the living room, although visually it is an independent area," said the architects.

Apartment with a slide by KI Design Studio

Throughout the apartment, walls are painted in accordance with a muted colour scheme of warm whites, light greys and graphite. Timber panels cover the partitioning wall between the kitchen and living room.

Apartment-with-a-slide-by-KI-Design-Studio_dezeen_936_17

Hexagonal tiles create a splash back in the kitchen, cover a wall within the master bathroom and provide flooring inside the utility room. A combination of solid oak and rectangular tiles are used to cover the rest of the floor inside the property.

Apartment-with-a-slide-by-KI-Design-Studio_dezeen_936_15

A plant-covered wall – similar to one within a family home in Mexico City – adds colour to the kitchen. Oak planks with cross-shaped cut-outs creates a window bench in the living room.

Apartment with a slide by KI Design Studio

During the day, large windows across the building's facade and skylights on the roof provide the apartment with plenty of natural light.

Apartment with a slide by KI Design Studio
Ground floor plan – click for larger image
Apartment with a slide by KI Design Studio
First floor plan – click for larger image