Naturehumaine adds zinc-clad extension to Montreal home

Search results:

Naturehumaine adds zinc-clad extension to 19th-century home in Montreal

Local studio Naturehumaine has created an angular addition to a historic dwelling in Montreal, featuring dark zinc cladding that references works created by the owner, a graphite pencil artist (+ slideshow).

McCulloch Residence by naturehumaine

Called the McCulloch Residence, the project called for an extension to a residential property built in the 1860s at the base of Mount Royal – a large hill near the city centre

It was designed for a man named Dr McCulloch, but was later divided into two dwellings.

McCulloch Residence by naturehumaine

Montreal-based Naturehumaine was charged with expanding one of the dwellings, which is occupied by an artist.

McCulloch Residence by naturehumaine

The firm added an angular two-storey building that contains a kitchen and an art studio, along with an enclosed patio.

The "sharp shape" of the addition was driven by the site's angled setbacks.

McCulloch Residence by naturehumaine

The architects clad the structure in grey brick and black zinc panels, and inserted windows of varying sizes.

McCulloch Residence by naturehumaine

"The black materials echo the nuances of the works of art made by the owner, a graphite pencil artist, and interact with the grey stones of the century-old house," said the firm.

McCulloch Residence by naturehumaine

To establish a visual connection to the historic building, the firm also placed clusters of zinc panelling on the original facade.

"Special attention was given to transitions in materials to foster a flowing perception of the old and new sections," the studio added.

McCulloch Residence by naturehumaine

Inside, the architect took create care to integrate both historic and modern elements.

A wooden square wall was discovering during the renovation and serves as the centrepiece of the dining room, which is located on the ground level.

McCulloch Residence by naturehumaine

Another focal point is a large blue unit that sits between the kitchen and entry vestibule. It is used for kitchen storage on one side and bicycles and skateboards on the other.

McCulloch Residence by naturehumaine

Russian birch was used to fabricate built-in furniture and cabinetry, including a simple wooden staircase with perforated metal railings that leads to the art studio upstairs.

A skylight illuminates the stairwell, while angled windows in the studio provide extensive views.

McCulloch Residence by naturehumaine

A patio on the ground level is encircled by a black steel screen, which provides privacy while still revealing views of the neighbourhood and the forested Mount Royal.

McCulloch Residence by naturehumaine

Naturehumaine is led by architect Stéphane Rasselet. Other projects by the studio include a house extension in the Quebec countryside that combines wood and steel panelling and a bakery that features a slatted wood ceiling.

Photography is by Adrien Williams.

McCulloch Residence by naturehumaine
Exploded isometric diagram – click for larger image and key
McCulloch Residence by naturehumaine
Ground floor plan – click for larger image and key
McCulloch Residence by naturehumaine
First floor plan – click for larger image and key