Iranian house by New Wave Architecture is three stacked boxes

Search results:

Iranian house by New Wave Architecture is made up of three irregularly stacked boxes

A trio of volumes are stacked one on top of each other to form this hillside residence near Tehran by New Wave Architecture, but each one is angled towards a different view (+ slideshow). 

Three views/A house by New Wave Architecture

The Iranian practice designed Mosha House for a structural engineer and his family, for a steeply sloping plot facing the Alborz mountain range.

To make the most of the scenery surrounding the elevated site, the architects devised three single-storey blocks with glazed ends that frame vistas of both the peaks and the Mosha plain below.

Three views/A house by New Wave Architecture

The concrete block are stacked irregularly so that they form cantilevers – a technique that continues to be popular, as demonstrated by projects like Ole Scheeren's "vertical village" in Singapore.

All three blocks are painted white, giving them a distinctive appearance in the setting. The aim was to create a sense of "purity", according to the team.

The volumes have a collective floor area of 260 square metres. Inside, they include two generous bedrooms, an indoor swimming pool and a timber-lined sauna.

Three views/A house by New Wave Architecture

"The intense topography and the location between mountains with views to flat plain of Mosha, inspired us to create a sense of suspension and wide views for all spaces," said the architects.

"The high slope of the site provides the perfect sense of suspension for each box," they continued.

Three views/A house by New Wave Architecture

Because of the irregular arrangement, terraces could be created on the roof of each block and in front of the glazing at their cantilevered ends, helping to maximise outdoor space on the modest plot.

The ends of the blocks are angled, shielding the terraces from the elements.

Three views/A house by New Wave Architecture

"The sides of the boxes facing the plain have floor-to-ceiling windows with numerous panoramic views," said the team.

"Windows act in a role more than just an opening or constructional element, they are like a transparent curtain between in and out that fill interiors with natural views."

Three views/A house by New Wave Architecture

The primary entrance to the residence is positioned on the top floor, where an access road runs past along the hilltop, but it can also be accessed via flights of external steps from the lower part of the site.

Three views/A house by New Wave Architecture

"Our goal of merging nature with human life led us to have vertical distribution of functions with less land occupation for the building and hence allocating a larger portion of land to landscaping," said the architects.

Three views/A house by New Wave Architecture

The two en-suite bedrooms sit alongside an entrance hall and a garage on the uppermost level, while the lounge, kitchen and dining area are distributed across the floor below.

A swimming pool that wraps around the foot of the staircase sits behind the glazed facade in the lowest volume, alongside the sauna and a bar area.

Three views/A house by New Wave Architecture

The cylindrical staircase made from pale wood rises through the dwelling where the three boxes intersect. The open well is intended to provide views between the three levels and to create visual connections between floors.

The interiors are finished with light-coloured wooden floorboards and white walls throughout.

Three views/A house by New Wave Architecture

With the gradual lifting of the economic sanctions levied on Iran for its nuclear policies, the country's architecture is becoming gradually more innovative.

Recent projects include a house with rotating rooms, its largest pedestrian bridge, apartments with wavy wooden shutters and a housing block with curtain-like brickwork.

Photography is by Parham Taghioff.


Project credits:

Architecture: New Wave Architecture
Architects: Lida Almasian, Shahin Heidari
Associate architects: Maryam amanpour
Team members: Sheida Ghotbi, Soheila zahedi,Ilnaz Ashayeri, Elnaz Shokravi, Fatemeh Honarbakhsh
Structural designer: Yaghoub Abedpour

Three views/A house by New Wave Architecture
Site plan – click for larger image
Three views/A house by New Wave Architecture
Level one – click for larger image
Three views/A house by New Wave Architecture
Level two – click for larger image
Three views/A house by New Wave Architecture
Level three – click for larger image