Naturehumaine creates simple facade for Montreal residences


Naturehumaine creates stripped-down facade for Montreal residences

This Montreal residential building by local studio Naturehumaine features a simple brick facade punctuated with square windows and a rear parking area topped by a steel canopy.

Marquette Residence by Naturehumaine

Called the Marquette Residence, the multi-family building is located in central Montreal's Rosemont-Petite-Patrie district and faces a busy commercial street.

Marquette Residence by Naturehumaine

The 7,200-square-foot (670-square-metre) project consists of six units, each with two levels and private access. The units range from 1,100 to 1,300 square feet (100 to 120 square metres).

Marquette Residence by Naturehumaine

The building is "characterised by its simple volume," said Naturehumaine – a Montreal studio founded by Stéphane Rasselet and Marc-André Plasse, known for its Modernist buildings and interiors.

Other examples of Naturehumaine's work in its home city include an angular zinc-clad addition to a historic dwelling and a home renovated to include a gymnastics apparatus.

Marquette Residence by Naturehumaine

The front of the rectangular building features a stripped-down brick facade, with square windows that are framed with copper-coloured aluminium.

Marquette Residence by Naturehumaine

A small stair with black metal banisters leads to each unit's entrance, which is raised five feet (1.5 metres) off the ground.

Marquette Residence by Naturehumaine

The first level is elevated in order to bring natural light into below-grade areas.

"We wanted to give as much light to the basement level as possible by incorporating windows on the front and back facades," said the architects.

Marquette Residence by Naturehumaine

The rear facade is more diversified, with grey and brown siding and glass windows and doors that overlook a small parking area.

Marquette Residence by Naturehumaine

A linear canopy made of galvanised steel, expanded metal and wood covers the parking spaces.

Patches of grass sprout up through porous paving, an element that was required by the city.

Marquette Residence by Naturehumaine

"Parking spots had to be paved with porous materials," said the firm. "It allows for water drainage, and adds vegetation to the backyard."

Marquette Residence by Naturehumaine

Metal-grate walkways with glass walls connect the upper-level apartments to the canopy. Tenants access the parking area via a single switchback stair.

Marquette Residence by Naturehumaine

Inside, the compact apartments have a "simple and sober" atmosphere, with open-concept floor plans and light-filled spaces.

The lower flats have three bedrooms, while the upper ones have two.

Marquette Residence by Naturehumaine

Finishes include walnut flooring and marble bathroom tiles. Staircases are fashioned from metal and wood, and kitchens feature walnut and white laminate surfaces.

Marquette Residence by Naturehumaine

Other Montreal residential projects include the renovation of a 125-year-old dwelling by Architecture Open Form, which features a black facade, and a cedar-clad cabin by Paul Bernier located on a woodland slope just outside the city.

Photography is by Adrien Williams.

Marquette Residence by Naturehumaine
Basement floor plan – click for larger image
Marquette Residence by Naturehumaine
Ground floor plan – click for larger image
Marquette Residence by Naturehumaine
Second floor plan – click for larger image
Marquette Residence by Naturehumaine
Mezzanine floor plan – click for larger image
Marquette Residence by Naturehumaine
Section – click for larger image