Pezo von Ellrichshausen builds labyrinthine pavilion at Biennale

Pezo von Ellrichshausen creates labyrinthine pavilion of overlapping cylinders

Venice Architecture Biennale 2016: Chilean architects Mauricio Pezo and Sofia von Ellrichshausen have built a maze-like pavilion in the Venice Giardini, made up of 10 overlapping cylinders (+ slideshow).

vara-pavilion-pezo-von-ellrichshausen-circles-venice-architecture-biennale-2016_dezeen_936_14

Constructed for this year's Venice Architecture Biennale, the Vara Pavilion comprises 10 teal-coloured volumes that are all different sizes. Each touches or overlaps at least one other, creating a complex network of enclosed open-air spaces.

vara-pavilion-pezo-von-ellrichshausen-circles-venice-architecture-biennale-2016_dezeen_936_3

The two Pezo von Ellrichshausen founders described the result as "series of exteriors within other exteriors", intended to provide a sensory experience for its visitors.

vara-pavilion-pezo-von-ellrichshausen-circles-venice-architecture-biennale-2016_dezeen_936_5

"It's simultaneously very conceptual and intellectual, and at the same time its sensual and physical," Mauricio Pezo told Dezeen during a tour of the building, which opened to the public at the weekend.

vara-pavilion-pezo-von-ellrichshausen-circles-venice-architecture-biennale-2016_dezeen_936_3

"You try to make sense out of the things you see, but at the same time you are feeling and smelling, having an experience you cannot avoid," he explained.

vara-pavilion-pezo-von-ellrichshausen-circles-venice-architecture-biennale-2016_dezeen_936_2

The pavilion forms a continuation of the duo's conceptual Infinite Motive project, which imagined a megastructure of 100 overlapping circular enclosures.

Here, the size of each cylinder is different. According to Pezo, the unit for each radius is a reference to the varying dimensions of a vara – a notoriously imprecise rod used as a measuring tool to trace out cities during the colonial migration to America.

vara-pavilion-pezo-von-ellrichshausen-circles-venice-architecture-biennale-2016_dezeen_936_8

"This rod was used by the Spaniards to conquer America, but it was so abstract and unprecise," he explained.

"It varied from 64 to 94 centimetres, so when you count a block in some cities it is 90 metres, while some others are 120 metres."

vara-pavilion-pezo-von-ellrichshausen-circles-venice-architecture-biennale-2016_dezeen_936_9

All the surfaces of the steel-framed structure are coated in plaster, with striped markings from the tools used to apply it, and are painted in a rich shade of teal.

vara-pavilion-pezo-von-ellrichshausen-circles-venice-architecture-biennale-2016_dezeen_936_10

But Pezo insisted that the materials were incidental. He said that, even though the building was calculated to a strict geometry, it was designed to be experienced rather than described.

"Our position is that architecture doesn't need any explanation," he said.

vara-pavilion-pezo-von-ellrichshausen-circles-venice-architecture-biennale-2016_dezeen_936_11

"We're confused by so much data these days – social, political and economical problems – that we're forgetting the real experience of architecture, of that connection between nature, time and our own bodies," he continued.

"The intellectual construction of a building is a layer of information that is actually not really necessary for your own experience."

vara-pavilion-pezo-von-ellrichshausen-circles-venice-architecture-biennale-2016_dezeen_936_1

Mauricio Pezo and Sofia von Ellrichshausen established their architectural studio in 2002 in Concepción, Chile.

Their projects include the strictly gridded Casa Meri and the symmetrical Casa Pezo. They also designed their own house and studio, which is a seven-storey tower with rough concrete walls and a complex layout.

Infinite Motive project by Pezo von Ellrichshausen as part of the exhibition Finite Format at the Gallery of Contemporary Art in České Budějovice
Pezo von Ellrichshausen previously presented a concept for a megastructure built from 100 overlapping circular enclosures

The Vara Pavilion is situated in amongst the national pavilions that make up the Giardini – one of the two main venues of the Venice Biennale. It will remain on show until 27 November 2016.

Other exhibitions on show in the Giardini include a boat-inspired installation, a swimming pool and an inhabitable cloud-like structure.

Photography is by the architects.


Project credits:

Architects: Pezo von Ellrichshausen (Mauricio Pezo, Sofia von Ellrichshausen)
Collaborators: Susan Conger-Austin, Diego Perez, Anton Zu Knyphausen, Iven Peh, Daniel Andersson, Teresa Correia, Sarah Biffa, Thomas Patrix
Production: Solo Galerie, Paris (Christian Bourdais, Eva Albarran)
Support: Knauf Build Beyond, Fundacion Chile Profundo, Fundacion Cosmos and Chilean Government (Consejo Nacional de la Cultura y las Artes)
Construction: Impresa Edile Fabris Danilo

drawings-vara-pavilion-pezo-von-ellrichshausen-circles-venice-architecture-biennale-2016_dezeen_936_0
Concept diagram
drawings-vara-pavilion-pezo-von-ellrichshausen-circles-venice-architecture-biennale-2016_dezeen_936_1
Detailed diagram one
drawings-vara-pavilion-pezo-von-ellrichshausen-circles-venice-architecture-biennale-2016_dezeen_936_2
Detailed diagram two
drawings-vara-pavilion-pezo-von-ellrichshausen-circles-venice-architecture-biennale-2016_dezeen_936_3
Final rendering, in oil on canvas
drawings-vara-pavilion-pezo-von-ellrichshausen-circles-venice-architecture-biennale-2016-plan_dezeen_0
Plan – click for larger image