OOPEAA builds wooden Periscope Tower beside Finnish lake

OOPEAA builds wooden Periscope Tower beside lake in Finland

This lakeside observation pavilion by Finnish studio OOPEAA doubles as a giant periscope, so visitors don't have to climb to the top to enjoy the view (+ slideshow).

periscope-tower-ooppea-observation-seinäjoki-finland_dezeen_936_6

Located beside a lake near Seinäjoki, western Finland, the Periscope Tower invites guests to climb up a set of stairs to reach a balcony deck boasting views across the water.

periscope-tower-ooppea-observation-seinäjoki-finland_dezeen_936_10

But there are also a pair of angled mirrors positioned at either end of the structure's hollow centre, meaning those unwilling or unable to climb can experience the same perspective.

periscope-tower-ooppea-observation-seinäjoki-finland_dezeen_936_12

"At first, the idea of a periscope was just a fun idea that we played with at the office," explained OOPEAA founder Anssi Lassila.

"It came about as we were thinking about alternative and fun approaches to making the tower accessible to all in a way that allows everyone to enjoy the views of the scenery, regardless of any possible limitations to mobility," he told Dezeen.

periscope-tower-ooppea-observation-seinäjoki-finland_dezeen_936_16

The tower has a structural core of cross-laminated timber (CLT) – an engineered wood that offers a more sustainable alternative to steel.

This material has previously featured in several of the studio's projects, including the Finlandia Prize-winning Puukuokka, the tallest wooden apartment block in Finland.

periscope-tower-ooppea-observation-seinäjoki-finland_dezeen_936_24

The staircase spirals up around the outside of this CLT core, behind a facade of larch battens.

These battens are attached to a wooden frame, generously spaced apart to offer occupants a view out as they climb, and to allow daylight to enter.

periscope-tower-ooppea-observation-seinäjoki-finland_dezeen_936_33

"The use of cross-laminated timber made it possible to create a more stable and sturdy structure, as well as allowed for the prefabrication of the whole building in three parts prepared offsite and simply assembled together onsite," said Lassila.

"This made it possible to create a safer and faster building process."

periscope-tower-ooppea-observation-seinäjoki-finland_dezeen_936_36

Lake Kyrösjärvi will be the setting for a major new residential development, housing approximately 2,000 people. OOPEAA designed the Periscope Tower as part of a larger project to improve facilities on the lakeshore.

periscope-tower-ooppea-observation-seinäjoki-finland_dezeen_936_23

It was built with help from students of SEDU, a local vocational school that teaches construction skills.

periscope-tower-ooppea-observation-seinäjoki-finland_dezeen_936_14

"The aim is to activate the dam around the manmade lake and to turn it into a recreational area serving the residents of the new neighbourhood to be constructed there, as well as others living in Seinäjoki and the region at large," added the architect.

"It will be connected to a broader network of recreational paths designed to be accessible to everyone."

periscope-tower-ooppea-observation-seinäjoki-finland_dezeen_936_5

OOPEAA has an office in Seinäjoki, as well as in Helsinki. The city is also home to a series of buildings by Alvar Aalto, as well as a new cavernous copper-clad library.


Project credits:

Client: City of Seinäjoki
Architect in charge: Anssi Lassila
Project architect: Kazunori Yamaguchi
Other team members: Juha Pakkala, Anne Kaivo-oja

Exploded axonometric diagram one – click for larger image
Exploded axonometric diagram two – click for larger image
periscope-tower-ooppea-observation-seinäjoki-finland_dezeen_siteplan_1
Site plan – click for larger image
Ground floor plan – click for larger image
First floor plan – click for larger image
Second floor plan – click for larger image
Roof plan – click for larger image
Section one – click for larger image
Section two – click for larger image
Detailed section – click for larger image