Jean Verville creates black fairytale-like cottage in a Quebec forest

Canadian architect Jean Verville has designed a cabin in rural Quebec with dark metal cladding and pointy roofs that "seems to emerge from a children's story" (+ slideshow).

Fahouse by Jean Verville

The holiday dwelling is situated on a gently sloping site in a hemlock forest in Eastern Townships, a region in southeastern Quebec.

Fahouse by Jean Verville

Its name, Fahouse, is derived from the idea of "the new family house" according to Jean Verville, who founded his eponymous Montreal studio in 2004.

Fahouse by Jean Verville

Verville worked closely with the client – a young professional couple with two children – to design a home that could have been taken from a fairytale.

fahouse-jean-verville_dezeen_936_6

"Derived from the archetypal figure of the house, the double triangular prism perfectly illustrates childhood and characterises the whole development of this project," said Verville, who can be seen draped over the interior fitting in some of the photographs.

"I wanted to illustrate childhood, which characterises the whole development of this project," he added about his posing.

fahouse-jean-verville_dezeen_936_18

Encompassing 1,900 square feet (176 square metres), the three-storey house consists of two conjoined volumes with pointy tips and black corrugated steel cladding. Each elevation of the sculptural home is markedly different.

Fahouse by Jean Verville

The front volume appears as an A-frame structure perched atop a glass box. A portion of the ground level is cut away, resulting in a cantilever that covers a large terrace.

The rear volume reads as a tall, slender box with a gabled roof.

Fahouse by Jean Verville

On one side of the cabin, the roof slopes down to nearly touch the ground and is punctuated with two small, square windows.

Visitors enter into a living room and kitchen lined with glass walls, which open out onto the sheltered patio.

Fahouse by Jean Verville

Throughout the home, the architect used baltic plywood for panels and cabinetry, except for a mudroom that is painted raspberry pink.

Spaces are lightly furnished to keep the focus on the nature outdoors.

Fahouse by Jean Verville

A switch-back stair leads to the second level, which contains the master bedroom in the front volume and a children's bedroom in the back.

On this level, the dwelling is meant to read as "two houses" – one for adults and one for kids.

fahouse-jean-verville_dezeen_936_17

The parents' area was conceived as "a beehive composed of a succession of cells, each offering a distinctive ritual". This portion of the home contains a sleeping room, shower room, lavatory and closet.

Large windows framed in black look out over the wooded landscape.

fahouse-jean-verville_dezeen_936_16

"Instead of offering big loft-style spaces, I separated functions into small rooms," Verville told Dezeen. "It offers a sense of discovery of dissimulated spaces, and a view of the mysterious forest."

The children's room features a built-in bunk bed and a small interior window that overlooks the stairs.

Fahouse by Jean Verville

The attic level contains a playroom and space for guests. White-painted wooden beams rise to a sharp point in the A-framed room.

"The upper floor evokes the lair of the whale to brighten the imagination and allow for a colourful world of adventures," the studio said.

Fahouse by Jean Verville

Verville's studio has designed a range of architectural projects and installations, including a home outside of Montreal that consists of interlocking, geometric volumes clad in white timber.

Fahouse by Jean Verville

Quebec dwellings by other studios include a woodland cottage by Cargo Architecture with a swing seat built into its facade and a gabled family home by Bourgeois Lechasseur Architects that is sheathed in cedar tiles.

Photography is by Maxime Brouillet


Project credits:

Collaborators: Jessica Bouffette, Olivier Grenier, Martine Walsh
Contractor: Ulys Collectif
Window specialist: Shalwin Canada

More images and plans

Ground floor plan
First floor plan
Second floor plan
Section one
Section two