Wee Studio completes crowdfunded treehouses next to a stream in Beijing

Wee Studio completes crowdfunded treehouses on the edge of a woodland stream

This pair of stilted wooden huts are set among poplar and hawthorn trees in a stretch of woodland at the foot of Mount Wuling in Beijing's Miyun District (+ slideshow).

The Treehouse by Wee Studio

Designed by local micro-architecture specialists Wee Studio, the tiny huts have a combined floor area of just 8 square metres.

The Treehouse by Wee Studio

They host a tearoom, a bedroom and bathroom, and are set on either side of a wooden deck facing a stream.

The Treehouse by Wee Studio

The walls and pointy roofs of the structures are clad in lengths of recycled timber to help them blend with their woodland setting.

The Treehouse by Wee Studio

The project, named The Treehouse, has no clients and was completely financed through internet crowdfunding – a public funding method growing in popularity among architects and designers.

The Treehouse by Wee Studio

"The building of Treehouse is about the subtle relationship between nature and inhabitation, as well as an exploration about how to achieve architecture in the era of internet," explained the studio.

The Treehouse by Wee Studio

"At the end of 2015, we initiated a crowdfunding on the internet which had a great response in a short time," added the architects.

"The practice is about inviting more people with the same interests into the process of design and construction and having fun with it."

The Treehouse by Wee Studio

The tearoom features a full-height window framing a view of the stream to the north, while a smaller window points westward into the woods.

The Treehouse by Wee Studio

The inner walls of the tearoom are lined in plywood, and the floor is covered in tatami matting, a common material choice for Japanese-style tearooms.

The Treehouse by Wee Studio

While by day the space is used for tea drinking and illuminated by a skylight in the apex of the roof, at night it can be converted into a bedroom.

"The full-size glass to the floor brings the view of trees and cliff into the tearoom, where you can read, rest, drink and even encounter squirrels sometimes," said the architects. "You can enjoy the shadow of trees and leaves as well as the sky if lying down."

The Treehouse by Wee Studio

The second, smaller structure is used as a bathroom and is lined in warm-toned timber planks. It features angular fittings that slot into the structure's irregularly shaped walls.

Doors are recessed into the walls of the huts to offer users a step up from the deck, which they partially rest on. The deck itself is stilted like the huts and can be accessed by climbing up on large rock.

The Treehouse by Wee Studio

The steel-framed structures were prefabricated in a factory, and transported and reassembled on site. Insulation in the walls, and an in-built heating system, means the huts can be used even during winter months, when the peaks of Mount Wuling are occasionally cloaked in snow.

Japanese studio NAP designed a similar woodland development in Japan's Tochigi Prefecture, modelling each room as a "pointy hat".

Architect Issei Suma also used this pointed form to create a cluster of teepee-shaped buildings to provide accommodation for elderly people.

Photography is by Sun Haiting and Roadside Alien Studio.


Project credits:

Architects: Wee Studio
Project architect: Zhao Sheng
Design team: Dai Haifei, Zhang Yanping, Zhao Sheng

treehouse-wee-studio-zhao-sheng-beijing-china-architecture-wood-forest_dezeen_site-plan
Site plan – click for larger image
treehouse-wee-studio-zhao-sheng-beijing-china-architecture-wood-forest_dezeen_section
Section – click for larger image