Gitta Gschwendtner furnishes London cancer treatment centre

Search results:

Guy's Cancer Centre

Gitta Gschwendtner furnishes Rogers Stirk Harbour's London cancer treatment centre

German designer Gitta Gschwendtner has created the furniture for a dedicated cancer treatment centre at Guy's Hospital in London, completed by Rogers Stirk Harbour + Partners earlier this year.

Guy's Cancer Centre

Gschwendtner was commissioned to create furnishings for the £160 million treatment centre, which consolidates the cancer treatment and research services for Guy's and St Thomas' NHS Foundation Trust – bringing together units previously set on eight separate sites.

Guy's Cancer Centre

The designer's main concern was to create privacy within the large open spaces, so she developed a series of seating clusters surrounded by metal mesh screens.

Guy's Cancer Centre

The seats, named Genius Loci, are upholstered in bold colours corresponding to the bright panelling used to designate each area of the building.

Guy's Cancer Centre

Red is used in the welcome area on the ground level, orange for radiotherapy on level two, yellow for outpatients on level five and green for chemotherapy on level seven.

Guy's Cancer Centre

"The seating provides inward-looking, reflective environments for patients and staff to meet," said Gschwendtner.

"Overlapping translucent screens create a sculptural interplay beyond the pure functionality of the furniture, while the varied heights of the screens, some of which extend across the floors, create dramatic lines – making a striking contribution to Rogers Stirk Harbour + Partners' definition of the space through colour."

Guy's Cancer Centre

The designer has also created a series of "informal" oak tables for reception desks.

A large table on the ground floor enables the main reception space to be opened up to as many people as possible, while smaller reception desks on each floor encourage a more personal approach between staff and patients.

Guy's Cancer Centre

Seating from Gschwendtner's existing Bodge range is dotted around the space, including a new armchair and side chair that address the needs of a range of body types and frail patients.

Guy's Cancer Centre

Gschwendtner's Genius Loci project is part of a public art installation commissioned by the Futurecity agency for the new cancer centre, which aims to transform the experience of those undergoing cancer treatment.

Photography is by Simon Sorted.

More images and plans

Guy's Cancer Centre
Guy's Cancer Centre
Guy's Cancer Centre
Guy's Cancer Centre
Guy's Cancer Centre
Guy's Cancer Centre
Guy's Cancer Centre
Guy's Cancer Centre
Guy's Cancer Centre
Guy's Cancer Centre
Guy's Cancer Centre
Guy's Cancer Centre
Guy's Cancer Centre
Guy's Cancer Centre
Guy's Cancer Centre
Guy's Cancer Centre
Guy's Cancer Centre
Guy's Cancer Centre
Guy's Cancer Centre
Fifth floor plan
Guy's Cancer Centre
Ground floor plan
Guy's Cancer Centre
Second floor plan
Guy's Cancer Centre
Seventh floor plan