Architecture students build latticed wood community centre in German refugee camp

Search results:

Architecture students build latticed-wood community centre in German refugee camp

Architecture students from Germany's University of Kaiserslautern have built this wooden community centre for a refugee camp in Mannheim, which is fronted by a latticed screen.

Community Centre in the Refugee Camp Spinelli Mannheim, Germany by Design build

The pavilion, designed by students Sandra Gressung, Sascha Ritschel and Tobias Vogel, provides a sheltered communal area for refugees arriving in the camp located on the former US Army's Spinelli Barracks in Mannheim.

Community Centre in the Refugee Camp Spinelli Mannheim, Germany by Design build

Eighteen students from the University of Kaiserslautern's architecture department worked with 25 refugees and local building companies to build the centre in three months.

Community Centre in the Refugee Camp Spinelli Mannheim, Germany by Design build

"Due to bureaucratic procedures, refugees arriving in Germany are condemned to sustain a long period of passiveness," said the team. "They are well provided with the bare essentials but the immediate area is quite desolate and lacking of quality common spaces."

Community Centre in the Refugee Camp Spinelli Mannheim, Germany by Design build

"The residents at the preliminary reception centre had the opportunity to actively shape their environment and create a quality place for common or individual use," they continued.

Aside from creating the pavilion, the Spinelli project also aimed to provided refugee volunteers with basic building skills.

Community Centre in the Refugee Camp Spinelli Mannheim, Germany by Design build

"The refugees improved their knowledge of the German language, experienced conditions and working standards in Germany and acquired new skills which will be useful even if they can't stay in Germany on a permanent basis," said the team.

Community Centre in the Refugee Camp Spinelli Mannheim, Germany by Design build

The centre is made up of a series of courtyards and covered spaces, which are oriented towards the tree-lined road and open fields west of the camp.

Cross-laminated timber walls, which are clad in Douglas fir, make up the main walls of the centre, while the latticework walls provide structural support. They also create a dappled lighting effect against the spaces behind.

Community Centre in the Refugee Camp Spinelli Mannheim, Germany by Design build

"Structural elements, wall and ceiling surfaces, flooring and furnishings are made of untreated timber," said the team. "Its intimate warmth, aesthetics and haptics acts as invitation."

"The ornamental structure with its varied play of light is recognised by the refugees as a reminder of oriental ornaments, and as an inviting gesture of identification in a foreign place."

Community Centre in the Refugee Camp Spinelli Mannheim, Germany by Design build

The large outdoor events space has south-facing seating niches built into the wall on side. The seats are protected from the rain by a two-meter-wide canopy and partitions between the niches.

A latticed screen overhangs on the front of the sheltered common room, which features a raised platform and can be used as either a stage or auditorium.

Community Centre in the Refugee Camp Spinelli Mannheim, Germany by Design build

A 14.5-metre-long gridded screen backs this space. Another screen overlaps the wall, to disguise the entrance to the garden courtyard for retreat and silence.

The area is completely enclosed by four walls apart from the 7-metre-wide latticework opening that brings light into the space.

The centre also features two storerooms that will be used as a kiosk and workshop in the future.

Community Centre in the Refugee Camp Spinelli Mannheim, Germany by Design build

In order to build structural elements like walls and roofs in the short period of time, large-format components were prefabricated in an unoccupied hangar at the former military facility.

This protected the structure from moisture during processing and enabled the elements to be assembled on site quickly and precisely.

Community Centre in the Refugee Camp Spinelli Mannheim, Germany by Design build

The refugee crisis has become an increasingly important topic for architects and designers, who have unveiled a multitude of proposals for shelters including rapidly deployable hexagonal dwellings and adaptable shelter systems.

Photography is by Yannick Wegner.


Project credits:

Student team: Johannes Ackermann, Soheyl Aslani, Sandra Gressung, Sonja Hiegle, Annika Koch, Alina Kohl, Tobias Kohlstruck, Bei Liu, Konrad Peter, Viktor Poteschkin, Sascha Ritschel, Arved Sartorius, Manuel Scheib, Nicolas Treitz, Tobias Vogel, Lukas Weber, Lu Yuan and Ying Zhang

Volunteer team: Manneh Alassan, Barry Alieu, Momodou Bah, Lamin Bakare, Alhagie Darboe, Ousman Dema, Abubacarr Gagigo, Yankuba Gitteh, Amanuel Habtom, Fatti Ismael, Lucky Iyare, Adama Jallow, Dawda Jallow, Demba Jawo, Hamadi Runda Jawo, Haruna Jawo, Kebiru Danlad Momoh, Luke Okoeguale, Ifeanyi Okolie, Stanley Okoro, Emmanuel Onyemarin, Sanna Sacka, Sanyang Seiney, Dembo Tunkara and Bright Uwubuedere

Research assistants: Sebastian Rauch (site supervision) and Christian Weisgerber

Local construction firms: Bauunternehmung Streib GmbH, Mannheim Handwerkscenter Holz GmbH, Mannheim Edgar Körber GmbH, Mannheim, SAM Truck GmbH, Kempten

Sponsors: SPAX International GmbH, Ennepetal Festool GmbH, Wendlingen, Daimler AG, Stuttgart, Handwerkscenter Holz GmbH, Mannheim Hornbach Baumarkt AG, Bornheim Famag-Werkzeugfabrik GmbH, Remscheid Baumschule Huben, Mannheim

Direction:Timber Construction, Junior Professor Stefan Krötsch; Structure and Material, Professor Dr Ing Jürgen Graf; Digital Tools, Junior professor Andreas Kretzer

Project Management: Baukompetenzzentrum Mannheim, Tatjana Dürr

Client: Regional Council Karlsruhe, Manfred Beuchert

More images and plans

Community Centre in the Refugee Camp Spinelli Mannheim, Germany by Design build
Site plan
Community Centre in the Refugee Camp Spinelli Mannheim, Germany by Design build
Floor plan
Community Centre in the Refugee Camp Spinelli Mannheim, Germany by Design build
Section one
Community Centre in the Refugee Camp Spinelli Mannheim, Germany by Design build
Section two
Community Centre in the Refugee Camp Spinelli Mannheim, Germany by Design build
Community Centre in the Refugee Camp Spinelli Mannheim, Germany by Design build
Community Centre in the Refugee Camp Spinelli Mannheim, Germany by Design build
Community Centre in the Refugee Camp Spinelli Mannheim, Germany by Design build
Community Centre in the Refugee Camp Spinelli Mannheim, Germany by Design build
Community Centre in the Refugee Camp Spinelli Mannheim, Germany by Design build
Community Centre in the Refugee Camp Spinelli Mannheim, Germany by Design build
Community Centre in the Refugee Camp Spinelli Mannheim, Germany by Design build
Community Centre in the Refugee Camp Spinelli Mannheim, Germany by Design build
Community Centre in the Refugee Camp Spinelli Mannheim, Germany by Design build