Matías Zegers Arquitectos builds stone courtyard house in Chilean wine country

Casa Tapihue by Matías Zegers Arquitectos is a house in a vineyard built from white stone around a courtyard with a firepit in Casablanca, Chile.

The residence is named for the valley of Tapihue between two mountains in Chile's wine-growing region.

Aerial vie of Casa Tapihue by Matías Zegers Arquitectos
Casa Tapihue sits in the middle of a vineyard

Matias Zegers Arquitectos designed the family home to give the resident plentiful ways of enjoying the natural landscape while being protected from the area's fierce breezes.

"There will be no trees or vegetation to mediate one's scale against vastness around the building for a while, so we wanted the house to support life not only indoors but outdoors too," said the studio.

Exterior of Casa Tapihue by Matías Zegers Arquitectos
White-stone walls enclose the four volumes

Four volumes are arranged around a square central courtyard paved in concentric rings. A dish-shaped metal fire pit sits at the centre.

"The whole program is laid out around this patio that will provide a serene atmosphere through a hand-reach landscape full of aromas and protected from the permanent winds of Casablanca," they added.

Courtyard Casa Tapihue by Matías Zegers Arquitectos
Glass walls allow views from the courtyard to the mountains

Matias Zegers Arquitectos raised the house almost a metre above ground level on a concrete plinth to elevate the views above the rows of planted vines.

A grand library occupies one side of the house. Full-height glazing overlooks the courtyard internally and the valley outside.

Patio Casa Tapihue by Matías Zegers Arquitectos
A fire pit and a water butt in the courtyard

Open bookcases made of wood allow for views straight through from the fire pit to the mountains.

The roofs slope up on the volumes flanking the library, which has an overhanging steel roof that creates shelter and creates an unusual roofline for the house.

Interior of Casa Tapihue by Matías Zegers Arquitectos
Sloping roofs and sliding doors

"Seen from a distance the geometrical shapes resemble a strange object in the landscape emerging from the vineyard field," said Matias Zegers Arquitectos.

Trees and plants cluster in organic-style flower beds around the exterior of the courtyard. Sliding doors can be opened to external terraces and allow smells from the vegetation to waft through the house.

Casa Tapihue by Matías Zegers Arquitectos
Built-in furniture includes low benches

A minimal metal water butt sits on one side, where rainwater from the roof collects and pours from a pipe into a barrel below.

Inside, the walls of chalky-white geometric stone have been left bare and contrast with poured concrete floors and warm wooden doorways and built-in furniture including shelves and low benches.

Interior of Casa Tapihue by Matías Zegers Arquitectos
Stone, concrete and wood feature in the interiors

Matías Zegers Arquitectos was founded by Matias Zegers in 2010. Previous projects include horse stables near Santiago with wooden beams and a central skylight.

Photography is by Cristobal Palma.


Project credits:

Principal in charge: Matías Zegers
Associated architect: Catalina Pacheco
Project architect: Andres Gayangos
Team: Nina Vidic, Diego Terán, Marianne Webber

More images and plans

Plans for Casa Tapihue by Matías Zegers Arquitectos
Ground floor plan