Phillips Tracey squeezes brick-clad Jupp House onto site of a former garage

Local firm Phillips Tracey Architects has created a compact black-brick house in west London, featuring a double-gabled roof that references a pair of garages across the street.

Phillips Tracey Architects designed Jupp House to occupy a plot at the end of a garden in Acton that is owned by the client's parents.

An aerial view of a black house in London
Above: Jupp House sits at the end of a garden. Top image: it is clad in black brick

The single-storey Jupp House replaces an old garage and shed that were tucked away behind a brick wall at a bend in the street.

A new pedestrian entrance is slotted into a gap between brick piers that previously formed the entrance to the demolished garage. The black gate mirrors the appearance of two garage doors on the opposite side of the street.

A small black house in London
The house is tucked behind a brick wall

The house fills most of the available site area and has a gross internal floor space of 66 square metres. Its cranked plan is comprised of two connected wings that follow the building lines of the properties on either side.

Spaces between the angled elevations and the boundary walls were used to create two private courtyards to the front and rear of the house.

A London house clad in black brick
It has a cranked plan

Jupp House's form evokes the garages opposite, with its irregular roofline following the shapes and angles of their facades.

"The roof form has been designed with an intricate pitched form with gables fronting the street – protruding over the top of the boundary wall to give the building an intriguing character and reflecting older gabled buildings across the street," the architects said.

A kitchen with an exposed timber roof
The timber roof structure is exposed inside

Externally, Phillips Tracey used simple materials including dark brick and grey zinc that it said were chosen "to reflect the discreet setting and to ensure they weather and mature well."

The house's entrance hall is located at the point where the two angled wings meet. One wing houses two bedrooms and a bathroom, with the living area on the other side.

The hallway flows into the dual-aspect living and dining space to the east, which receives plenty of daylight from glazed doors on either side and openings in the exposed timber roof.

"Internally, the roof structure is expressed with bespoke rooflights providing high levels of daylight within," the studio added. "The ceiling heights generously follow the line of the faceted and gabled roof, creating unexpected and dramatic spaces."

A white-walled living space with a timber ceiling
The roof integrates bespoke skylights

The two bedrooms on the other side of the hallway are separated by storage and the main bedroom's en-suite bathroom. The main bedroom also has full-height glazed doors that open onto the northern courtyard.

A simple material palette is applied throughout Jupp House's interiors, with white-painted walls and polished concrete floors complemented by oak-veneered joinery and brass ironmongery.

A black-tiled shower room
A simple material palette is applied throughout

Phillips Tracey Architects is based in Richmond, where it works on projects of varying scales and programmes. The studio previously designed a two-storey brick house slotted between a pair of heritage-listed buildings in south London.

Photography is by Henry Woide.

More images and plans

An perspective drawing of Jupp House by Phillips Tracey Architects
An perspective drawing
A site plan of Jupp House by Phillips Tracey Architects
Site plan
A ground floor plan of Jupp House by Phillips Tracey Architects
Ground floor plan
A roof plan of Jupp House by Phillips Tracey Architects
Roof plan
A section of Jupp House by Phillips Tracey Architects
Section
A section of Jupp House by Phillips Tracey Architects
Section
A white-walled dining room
A wooden kitchen with an exposed roof
An open-plan living and dining room
A white-walled bedroom
A hallway with an exposed timber roof
A white-walled bedroom