Interior image of a white wet room

Ten wet rooms with a serene and relaxing feel

A wet room in an off-grid home in a former stable and a stark white wet room that frames views across Hollywood feature in our latest lookbook, which highlights this type of bathroom.

A wet room is a fully waterproofed bathroom, which typically also includes a shower that is completely flush with the room's main floor.

As they're completely waterproof, wet rooms remove the need for shower trays and even shower screens or curtains, since water can drain directly into the floor.

Wet rooms can maximise the floor area in smaller bathrooms by providing an open-plan arrangement. This style of bathroom can also provide people with mobility issues ease of use, as all amenities are typically organised across the same level.

This is the latest in our lookbooks series, which provides visual inspiration from Dezeen's archive. For more inspiration see previous lookbooks including living rooms with floor-to-ceiling glazing, statement skylights and kids' bedrooms with loft and bunk-beds.


Regent's Park Loft by Originate

Regent's Park Loft, UK, by Originate

This renovated loft in central London by architecture studio Originate serves as a pied-a-terre for a family that frequently travels to the UK.

Originate created minimal, monochromatic interiors to serve as a backdrop for the client's art collection. A wet room, located in the turret of the building, was blanketed in dark tiling that contrasts against a freestanding, tubular marble basin.

Find out more about Regent's Park Loft ›


Myrtle Cottage Garden Studio by Stonewood Design

Myrtle Cottage Garden Studio, UK, by Stonewood Design

Located in the garden of an English countryside cottage, Bath-based Stonewood Design fitted Myrtle Cottage Garden Studio with a copper and concrete wet room.

Distressed copper panelling was used across the rear wall of the space, which holds the wet room's floating concrete sink and shower. The shower and faucet were formed from singular copper pipes that protrude horizontally from the copper focal wall.

Find out more about Myrtle Cottage Garden Studio ›


Ghent house by Atelier Vens Vanbelle

Ghent house, Belgium, by Atelier Vens Vanbelle

Exposed earth-coloured render was used across the interior of a primary bathroom and wet room at a home in Ghent that was designed by Atelier Vens Vanbelle.

Unlike typical wet rooms, the primary bathroom was divided in two to separate its toilet and sink from its shower and bathtub. The shower and bath occupy the rear area of the bathroom, which was completely covered in a salmon-pink render.

Find out more about Ghent house ›


House and studio by Enrique Jerez and Jesús Alonso

House and studio, Spain, by Enrique Jerez and Jesús Alonso

Mint green and white were incorporated throughout the interior of this home by architects Enrique Jerez and Jesús Alonso to tie the living spaces with the exterior finishes.

The wet room includes a toilet, shower and sink, which were organised along the corridor-style space and fitted against minty sage-green tiles. The shower, which is located at the rear, was divided from the toilet and sink by a glass shower screen in order to prevent water from spilling over.

Find out more about the house and studio ›


Nobu Ryokan Malibu by Studio PCH and Montalba Architects

Nobu Ryokan Malibu, US, by Studio PCH and Montalba Architects

Nobu Ryokan Malibu is located within a former 1950s beachfront hotel. It was converted by Studio PCH and Montalba Architects, who created the Japanese restaurant and luxury hotel chain's first of a line of Japanese-inspired retreats.

The interiors take cues from Japanese design and boast clean, sharp lines mixed with natural materials. A suite's wet room features a wooden, freestanding tub and an overhead shower – both of which are set below a wooden, beam-lined skylight.

Find out more about Nobu Ryokan Malibu ›


Kiritoshi House by Sugawaradaisuke

Kiritoshi House, Japan, by Sugawaradaisuke

An all-white wet room is punctuated by a square-shaped window at this Japanese home that was designed by Tokyo-based architecture studio Sugawaradaisuke.

A shower and built-in bench were fitted beside a white tub, which is oriented so that its user can bathe and look out of the window located at the foot of the unit.

Find out more about Kiritoshi House ›


Off Grid Home by Ábaton

Off Grid Home, Spain, by Ábaton

Limestone floors, as well as rough stone and concrete, extend throughout this formerly crumbling stone stable in the countryside of western Spain.

It was converted into an off-grid home by Madrid studio Ábaton, which looked to complement the existing stone and timber structure when designing its interiors.

The wet room features a full-height window that overlooks the home's surrounding greenery. A rugged stone sink was fitted beside an overhead shower and links the interior with the home's stone exterior walls.

Find out more about Off Grid Home ›


Nakahouse by XTEN Architecture

Nakahouse, US, by XTEN Architecture

An all-white interior serves as a backdrop to frame views across the hills of Hollywood's Beachwood Canyon and the Hollywood sign.

The home's wet room-cum-bathroom continues the stark white theme. Sharp lines are formed from floating cabinetry, mirrored wall units and a free-standing tub that was placed in front of a full-height square window.

Find out more about Nakahouse ›


Vibo Tværveh by Valbæk Brørup Architects

Vibo Tværveh, Denmark, by Valbæk Brørup Architects

Valbæk Brørup Architects designed this summer cabin near the town of Nykøbing Sjælland, Denmark.

The interior of the cabin features an almost completely pine finish, except for a tiled wet room at the northern end of the home. In keeping with the pine-clad interior, Valbæk Brørup Architects used wooden-hued tiles across the walls and floors.

A glass sliding door divides the wet room from an outdoor bathing area that can be opened up to create an extension of the space.

Find out more about Vibo Tværveh ›


Stockholm apartment, Sweden, by Studiomama

Marble tiles clad the walls floor and ceiling of this wet room located in one of two apartments in a converted 1720s loft, which was revamped by Studiomama.

A bathtub and shower were tucked within an alcove, below a sloping ceiling and behind a glass screen. Golden faucets, showerheads and fixtures were incorporated throughout the room to contrast against the marble.

Find out more about the Stockholm apartment ›

This is the latest in our series of lookbooks, which provides visual inspiration from Dezeen's archive. For more inspiration see previous lookbooks showcasing kitchens with social seating nooks, living rooms with floor-to-ceiling glazing and living rooms with sculptural furniture.