Curvy timber extension by Scott Architects
features a sloping grass roof

| 7 comments
 

London studio Scott Architects has added a curvy timber extension to a terraced house in Hackney, featuring a bowed wall that cuts through the centre of a green roof (+ slideshow).

Curvy timber extension by Scott Architects features a sloping grass roof

De Beauvoir House is a nineteenth-century brick building that was originally the home of Scott Architects' directors Jez and Tonja Scott. The architects decided to renovate the house and add a larger kitchen and dining room, and an extra bedroom.

Curvy timber extension by Scott Architects features a sloping grass roof

The residence is located within a conservation area, so the architects designed an extension with smooth oak surfaces and plant-covered rooftops to allow it to sit comfortably with its surroundings.

Curvy timber extension by Scott Architects features a sloping grass roof

"The forms at the back of the building were designed to connect with the garden as much as possible," Jez Scott told Dezeen.

Curvy timber extension by Scott Architects features a sloping grass roof

The new ground-floor kitchen and dining room curves out around a decked terrace. Its sloping roof angles down to meet the garden and is blanketed by a surface of plants and wildflowers.

Curvy timber extension by Scott Architects features a sloping grass roof

Inside, the kitchen is positioned beneath a long skylight, revealing how an internal partition is also an exterior wall.

Curvy timber extension by Scott Architects features a sloping grass roof

"When you're in the kitchen you can look up at the double-height timber and get a real feel for these gestural shapes," said Scott.

Curvy timber extension by Scott Architects features a sloping grass roof

Limestone was used as a flooring material, contrasting with the restored pine floorboards elsewhere in the house, and a stretch of glazing defines the junction between the new and old structures.

Curvy timber extension by Scott Architects features a sloping grass roof

An added doorway leads through to the new bedroom from the house's main staircase. The room also opens out to the rooftop garden.

Curvy timber extension by Scott Architects features a sloping grass roof

Existing walls were stripped back to the brickwork in various rooms. The architects also reinstated decorative ceiling mouldings and added a new fireplace.

Curvy timber extension by Scott Architects features a sloping grass roof

Photography is by Craig Sheppard.

Here's a project description from Scott Architects:


De Beauvoir House

De Beauvoir House is a four-bedroom Victorian terraced house that has been sensitively refurbished and boldly extended as a sculptural form that draws in light from the sky and embraces views of its garden and surrounding trees.

Curvy timber extension by Scott Architects features a sloping grass roof

Set within a Hackney conservation area, original period features have been reinstated using traditional methods while a rear extension of sweeping spaces gives new life to a house that was slowly being outgrown by its family’s modern requirements.

Curvy timber extension by Scott Architects features a sloping grass roof

The form of the new extension has evolved from the language of the site: its gardens, its brickwork and its neighbouring buildings. Its curved forms are clad in solid oak boarding to add to a carefully selected palette of natural materials - limestone flooring, exposed brickwork walls and restored Baltic pine floorboards.

De Beauvoir Road House extension by Scott Architects
Ground floor plan - click for larger image

The interiors are expressed as a series of fluid surfaces and flowing spaces that weave through the home, leading one towards a rear garden that gently extends over the dining room as a green roof of wildflowers.

De Beauvoir Road House extension by Scott Architects
First floor plan - click for larger image

Generously lit indoor family rooms open up and connect with west-facing outdoor spaces. Contemporary forms reveal and celebrate the character of the original house, allowing vertical pools of natural light to wash over exposed brickwork and cleanly composed surfaces. Oak boarding extends through to internal spaces to add texture and visual warmth.

De Beauvoir Road House extension by Scott Architects
Second floor plan - click for larger image

The original building has been fully thermally insulated and includes low energy lighting, under floor heating from a highly efficient boiler and a sloping green roof.

De Beauvoir Road House extension by Scott Architects
Long section one - click for larger image
De Beauvoir Road House extension by Scott Architects
Long section two - click for larger image
  • Simon Gerssen

    Well done! Fits perfectly.

  • Chris MacDonald

    Feels kind of like a restaurant in places, but otherwise it’s very, very nice. Well executed.

  • Derek_V

    The one percent take over Hackney. Slowly, steadily.

  • http://www.inalcotrends.com/ Inalco Ceramics

    It’s really amazing! Thank you for inspiring us!

  • Concerned Citizen

    Nice way to get more use out of the back yard. Well done.

  • oo

    Experienced this during open house and it is a great project. Restrained where it needs to be.

  • iag

    Not so sure about the curvy timber thing on the ceiling above the dining table, but the rest is lovely.