Family house by Wienberg Architects and
Friis & Moltke contains cosy oak-lined rooms

| 4 comments
 

Architects Mette and Martin Wienberg have overhauled a 1940s cottage in Denmark to create a modern home for their family, complete with timber-lined walls and cosy furnishings.

Villa Weinberg by Weinberg Architects and Friis and Moltke

Wienberg Architects collaborated with fellow Danish architects Friis & Moltke on Villa Wienberg, situating it on a corner plot in Højbjerg, a residential area of Aarhus.

Villa Weinberg by Weinberg Architects and Friis and Moltke

Polished concrete floors feature through the house and while some rooms have been painted white, the main living spaces are lined with oil-treated oak boards.

Villa Weinberg by Weinberg Architects and Friis and Moltke

"We used the wooden boards to obtain a warm, cosy feeling to the living room - a social space," architect Mette Wienberg told Dezeen. "They also help to form a close relationship to the garden space, in an atmosphere and material overhaul."

Villa Weinberg by Weinberg Architects and Friis and Moltke

Large windows frame views of the surrounding gardens, where flowerbeds are covered with bark chips to recreate the architects' dream of a little house in the middle of a forest.

Villa Weinberg by Weinberg Architects and Friis and Moltke

The main bedroom opens out onto a small inner courtyard, while a kitchen, study and extra bedrooms make up the rest of the ground floor.

Villa Weinberg by Weinberg Architects and Friis and Moltke

A combined wooden bookshelf and staircase in the living room leads up to the first floor, where a large study and roof terrace also overlook the garden.

Villa Weinberg by Weinberg Architects and Friis and Moltke

In contrast with the natural wood of the house's interior, the exterior of the house is clad with black-painted timber panels.

Villa Weinberg by Weinberg Architects and Friis and Moltke

Photography is by Mikkel Mortensen.

Here's a project description from the architects:


Villa Wienberg, Denmark

A quiet heart, a setting sun

Both outside and inside, the atmosphere is cooling and calming. As soon as the foot touches the ground of this protected corner-plot, a special feeling wraps itself around you like a soft shawl: A feeling of being pleasantly, mysteriously alone in one of the great forests of Finland – or perhaps of stepping into a universe, where Yin and Yang finally found their perfect balance and harmony. It is quite difficult to believe that actually you are in a very traditional residential neighbourhood, Højbjerg, situated in suburban Aarhus.

Villa Weinberg by Weinberg Architects and Friis and Moltke

Until recently, this little corner-plot nested a small summer cottage, built during wartime in 1942 and later almost hidden behind tall trees. The cottage has now been integrated into a brand new, tall and very ambitious black beauty.

Villa Weinberg by Weinberg Architects and Friis and Moltke

The walls are planked on the outside and the villa opens to its surroundings with windows that are perfectly proportioned for the double purpose of inviting nature in as well as creating a cozy and cooling private space.

Villa Weinberg by Weinberg Architects and Friis and Moltke

The villa, which has been awarded the City of Aarhus Architecture Prize 2008, playfully breaks the strictly square shape of the plot in a careful orchestration of angles and split-levels.

Villa Weinberg by Weinberg Architects and Friis and Moltke

The way it seems to organically grow into the rich vegetation of pine, temple-tree and rhododendron leaves the baffling impression on the beholder that this villa simply grew out of the ground!

Villa Weinberg by Weinberg Architects and Friis and Moltke

Light and Shadow

It was the joint creative forces and dreams of architects Mette and Martin Wienberg that led to this exciting and untraditional framework around their family-life. Atmosphere was the keyword and contrast was an important tool: By creating a covered entrance in a quite strict style dominated by black wood and concrete, they wanted to enhance the experience of the movement from architectural serenity to the open garden – which is organically structured, but sharply defined by raised sleepers that frame and contrast the soft lawn which lies in their embrace almost like a green lake.

Villa Weinberg by Weinberg Architects and Friis and Moltke

The plants and the trees are essential to the design: All the flowerbeds are strewn with coarse bark-chips in order to enhance the illusion of "The little house in the forest" and the natural mosaic of the foliage creates changing patterns of shadows and filters the light: This couple did not seek the great panorama, but rather a dynamic variety of intriguing views bringing a unique atmosphere to each and every room.

Villa Weinberg by Weinberg Architects and Friis and Moltke

Project name: Villa Wienberg
Location: Aarhus, Denmark
Engineer: Tri-consult A/S
Architect: Friis & Moltke A/S and Wienberg Architects/ www.wienbergarchitects.dk
Area: 184 m2
Construction period: 2007-2008
Text by: Susanne Holte

Ground floor of Villa Weinberg by Weinberg Architects and Friis and Moltke
Ground floor - click for larger image
First floor of Villa Weinberg by Weinberg Architects and Friis and Moltke
First floor - click for larger image
Section one of Villa Weinberg by Weinberg Architects and Friis and Moltke
Section one - click for larger image
Section two of Villa Weinberg by Weinberg Architects and Friis and Moltke
Section two - click for larger image
Section three of Villa Weinberg by Weinberg Architects and Friis and Moltke
Section three - click for larger image
North facade of Villa Weinberg by Weinberg Architects and Friis and Moltke
North facade - click for larger image
East facade of Villa Weinberg by Weinberg Architects and Friis and Moltke
East facade - click for larger image
South facade of Villa Weinberg by Weinberg Architects and Friis and Moltke
South facade - click for larger image
  • micha

    It looks as if it was an interminable “sauna”.

  • Dave

    It’s photogenic, but it most certainly is not “cosy”. It looks like a terribly uncomfortable place to spend time.

  • Jon Jorgensen

    The love the varied and contrasting spaces all with their unique perspective on nature/light and I think it would be super-hygge (cozy) to visit their home!

  • Gustav

    While I love wooden lined interiors, they went too far with the oak furniture and matching colour cushions. This just looks like a big wardrobe to me.