Kortrijk auditorium by Dehullu Architecten
features vertical bricks

| 1 comment
 

This triangular auditorium in Belgium by Dehullu Architecten features a facade of upright bricks and a rounded corner that lifts off the ground (+ slideshow).

Kortrijk auditorium by Dehullu Architecten

Belgian architect Bert Dehullu designed the building to provide a lecture hall for AZ Groeninge, a teaching hospital in Kortrijk, as part of a complex of teaching rooms and conference spaces.

Kortrijk auditorium by Dehullu Architecten

Mottled grey bricks were chosen for the walls, creating a gentle contrast with the white-rendered walls and tiled roof of the adjoining building – a converted villa that houses the rest of the facilities.

Kortrijk auditorium by Dehullu Architecten

"The building is distinct, and has a gracious and optimistic elegance," said Dehullu. "It is a hide-out for the staff of the hospital, a place to be away from professional obligations, well integrated in the green surroundings."

Kortrijk auditorium by Dehullu Architecten

The architect chose to arrange bricks in a vertical pattern, rather than in a typical horizontal bond, to give a more natural curve to the facade.

Kortrijk auditorium by Dehullu Architecten

"Because of the shape of the walls, it was the most logical way to place them," he said.

Kortrijk auditorium by Dehullu Architecten

The brickwork is also left exposed inside, complemented by golden doors, white ceilings and a sculptural chandelier created by Dutch designer Pieke Bergmans.

Kortrijk auditorium by Dehullu Architecten

Arranged over two storeys, the internal space is connected by both the 230-seat auditorium and a grand spiral staircase. Part of the structure is sunken into the hillside, which allowed the architect to create entrances on both levels.

Kortrijk auditorium by Dehullu Architecten

The hillside drops away suddenly in one corner, revealing part of the auditorium's underside.

Kortrijk auditorium by Dehullu Architecten

Glazed walls signal the positions of the two entrances. The upper level features a generous lobby and bar, while the level below accommodates catering facilities.

Kortrijk auditorium by Dehullu Architecten

Photography is by Dennis De Smet.

Here's a project description from Dehullu Architecten:


Auditorium Kortrijk

The auditorium is part of a meeting centre that is situated on the site of the general hospital of AZ Groeninge in Kortrijk, Belgium. The hospital itself and all of the infrastructure is designed on a strict cartesian grid.

Kortrijk auditorium by Dehullu Architecten

Compared to the hospital the auditorium is only a tiny building, it is located in a corner of the site. It was the intention of the architects to design a building with its own identity, a building on which the cartesian grid was not imposed. It is a hide-out for the staff of the hospital, a place to be away from professional obligations, well integrated in the green surroundings. The building is distinct, and has a gracious and optimistic elegance.

Kortrijk auditorium by Dehullu Architecten

The new building is an extension to an old "villa" that was transformed into a meeting centre with six meeting rooms. The new extension holds catering facilities and is equipped with high-end projection technology in the main auditorium. Also, due its location, it creates a double new entrance to the complex on two different levels. The slope of the main auditorium bridges these two different levels.

Kortrijk auditorium by Dehullu Architecten

In the use of materials it is striking that the bricks in the facade are placed vertically. Because of the shape of the walls, it was the most logical way to place them. The use of the golden doors in the interior is a reference to the old villa. The hall with the main staircase is lit by Light Blubs, an artwork by the Dutch designer Pieke Bergmans.

Kortrijk auditorium by Dehullu Architecten

The meeting centre can be used by approximately 300 visitors. In the main auditorium 230 people can be seated.

Kortrijk auditorium by Dehullu Architecten
Ground floor plan - click for larger image
Kortrijk auditorium by Dehullu Architecten
Basement plan - click for larger image
  • http://brasiliaurbana.wordpress.com/ Leo

    I like it. It reminds me of Alvar Aalto’s work.