Pobble House by Guy Hollaway is a
holiday home on Dungeness beach

| 6 comments
 

British architect Guy Hollaway used rusty steel mesh, silvery larch and grey cement fibreboard to clad this house on Dungeness beach – the only place in Britain officially classified as a desert (+ slideshow).

Pobble House Dungeness by Guy Hollaway

Guy Hollaway's Pobble House is the latest architect-designed addition to the Kent beach, best-known as the former address of the late artist Derek Jarman, but also home to a rubber-clad house by Simon Conder Associates and a tar-coated residence by NORD Architecture.

Pobble House Dungeness by Guy Hollaway

Named after the Kentish word for pebble, the holiday home was designed for a client with a growing family who, like many, is attracted to the remoteness of the shingle beach and its historic fishing community.

Pobble House Dungeness by Guy Hollaway

"Pobble House forms a beautifully crafted home which seeks to continue Dungeness's curious architectural legacy," said Hollaway.



Pobble House Dungeness by Guy Hollaway

Strict planning restrictions in the area stipulate that any new structure must be built in place of another, to roughly the same size and proportions, which set the template for the house as a single-storey structure made up of three blocks.

Pobble House Dungeness by Guy Hollaway

The brief from the client was to make these volumes respond to their setting, so Hollaway's team proposed a palette of materials that would show their age, much like the old fishing shacks dotted along the beach.

Pobble House Dungeness by Guy Hollaway

A mixture of larch boards, cement fibreboard and Corten steel mesh was used to clad the walls and rooftops of the three adjoining cabins.

Pobble House Dungeness by Guy Hollaway

"The building is extremely durable, an important aspect considering the harsh climate and exposed setting. The exposure will cause the larch and Corten to weather silver and red respectively – an echo to the natural landscape," said Hollaway.

Pobble_House_Dungeness_by_Guy_Hollaway_dezeen_468_8

The base of the building is raised above the beach by half a metre to reduce its impact on the shingle. This also provides a private deck at the southern end of the building that allows the occupants to dine outside.

Pobble House Dungeness by Guy Hollaway

A generous family living and dining room occupies the adjoining block, with a kitchen running along the rear and a wood-burning stove at the front.

Pobble House Dungeness by Guy Hollaway

The dining area is built into a recess along one edge of this space and features a long narrow window that frames a panoramic view of the horizon, dominated by the "robust materiality and form" of the Dungeness Power Station.

Pobble_House_Dungeness_by_Guy_Hollaway_dezeen_468_9

Bedrooms with enough room to accommodate two families are housed in the two accompanying blocks, one of which is connected by a floating glass corridor.

Pobble House Dungeness by Guy Hollaway

Rubber waterproofing seals the house's timber frame construction, helping to drain away rainwater on stormy days, while in summer residents can slide open glass doors to open the interior up to the breeze.

Pobble_House_Dungeness_by_Guy_Hollaway_dezeen_468_10

"Whilst being designed to an incredibly tight budget of under £250,000, the building has a very high quality and robust nature to withstand the harsh climate," added Hollaway.

Pobble_House_Dungeness_by_Guy_Hollaway_dezeen_468_7

Photography is by Charles Hosea.

  • Soupdragon

    “Incredibly tight budget of under £250,000″.

    Ahem, seriously? That’s not tight. Most houses are built for less.

    • BarryReid

      Unless it includes the site and fees, because a) land in Dungeness is not cheap, thanks to metropolitan trendies, and b) it’s likely to have taken quite a bit of work just to get planning.

    • Z-dog

      Normally, you don’t get a house that looks like that for £250k. That’s the tight budget.

  • Damian

    Will be comforting in the evening to sit in the living room and relax under the warm orange glow from the nuclear power station next door.

  • James Hunt

    That white room with the bunk beds looks a little ‘Heaven’s Gate’.

  • Sceptic

    Corten mesh next to salt water – Hahaha. The very antithesis of durability. Hope this is a temporary structure.