Trio of wooden cabins forms Little House on the Ferry in rural Maine

| 3 comments

US design-and-build firm Go Logic has completed a summer house on the rocky coastline of Maine made up of three wooden cabins, each linked by terraced decks (+ slideshow).

Little House on the Ferry by GO Logic

Located near the waterside in Vinalhaven, the 890-square-foot (82 square metres) house comprises a main building with living and dining areas, and two freestanding bedroom structures linked by decks.

Little House on the Ferry by GO Logic

Named Little House on the Ferry, the buildings are made entirely of factory-cut cross-laminated timber (CLT) panels – a type of engineered wood made by layering up sections of wood – which were brought to the island site by boat.

Little House on the Ferry by GO Logic

"We thought it would be a good project to try using CLT for the first time," explained Go Logic architect Riley Pratt, whose firm also recently completed a field station in Michigan.

The pre-cut pieces made for easier transport and assembly on the remote location and rugged terrain.

"It was great. The precision was spot-on," Pratt told Dezeen.

Little House on the Ferry by GO Logic

The shed-like structures also have pitched, standing-seam metal roofs and horizontal wood cladding.

"The owner refers to them as her monopoly houses," said Pratt. "You see them on the hillside when you come in from the ferry. They're meant to weather and fit into the landscape."

Little House on the Ferry by GO Logic

Vinalhaven is home to an active lobster-fishing village filled with similarly proportioned structures.



All three cabins are set at different levels to follow the topography of the site, formerly a quarry. In plan the three structures form a U-shape, creating some enclosure while maintaining separation between each unit.

"It provides a bit of autonomy for the bedrooms, which makes it great for hosting guests," Pratt said.

Little House on the Ferry by GO Logic

Sliding glass doors offer expansive views out of the rocky, wooded landscape, as well as the water in the distance.

"There are specific views set up by the arrangement of the buildings," Pratt said. "One of the bedrooms aligns with a cut in the quarry rock, which gives the building a more specific, embedded feeling."

Little House on the Ferry by GO Logic

Ample cross ventilation keeps the buildings cool and energy costs low. Sliding wooden shutters provide sun control and allow the house to be secured in the winter when it is not in use.

Little House on the Ferry by GO Logic

Inside, the spaces are painted all white and the furnishing are kept spare, emphasising the views outward.

Little House on the Ferry by GO Logic

GO Logic is the latest in a series of architects and designers to embrace CLT construction, whether for houses or high-rises. Other recent examples include a Chicago pavilion and a proposed 12-storey tower for Portland, Oregon.

Photography is by Trent Bell.

  • Guest

    In such a cold climate a single structure would surely make the most sense. It would certainly look better.

    • … and allow the house to be secured in the winter when it is not in use. Hello.

  • Jobsone1

    All three cabins are set at different levels to follow the topography of the site, formerly a quarry.