Thomas Phifer's United States Courthouse is covered in vertical sun shades

White vertical fins clad the glazed exterior of this Salt Lake City courthouse by Thomas Phifer and Partners, shading the interior from direct sunlight without restricting the views from inside (+ slideshow).

United-States-Courthouse-by-Thomas-Phifer-and-Partners_dezeen_468_4

New York-based Thomas Phifer and Partners designed the United States Courthouse for a city centre block that also accommodates the early 20th-century Federal Courthouse.

The project was named as one of the recipients of the American Institute of Architects' Institute Honor Awards earlier this week.

United-States-Courthouse-by-Thomas-Phifer-and-Partners_dezeen_468_3

A raised landscaped garden creates a public access route between the new and old buildings, which are both set back from the street to comply with a federal security requirement.

United States Courthouse; Salt Lake City, Utah, by Thomas Phifer and Partners, and Naylor Wentworth Lund Architects

The simple form and a limited number of visible openings gives the courthouse a robust and solid appearance that is tempered by glazing behind the vertical louvres, offering expansive views out from the interior.

United-States-Courthouse-by-Thomas-Phifer-and-Partners_dezeen_468_7

"The design emanates from our search for a form that is strong, iconic, transparent, and metaphorically egalitarian as a symbol of the American judiciary system," said the architects in a statement.

United-States-Courthouse-by-Thomas-Phifer-and-Partners_dezeen_468_14

The aluminium fins are angled differently to reflect their position on the facade in relation to the sun's orientation. Their gently reflective anodised finish is intended to combine with the glass and give the building's surfaces a luminescent quality.

United-States-Courthouse-by-Thomas-Phifer-and-Partners_dezeen_468_13

Ten courtrooms for the District Court of Utah, 14 judges' chamber suites, and offices for the Clerk of the Court, the United States Marshals Service, United States Probation, and other federal agencies are all provided within the 10-storey structure.

United-States-Courthouse-by-Thomas-Phifer-and-Partners_dezeen_468_18

Eight further courtrooms can be accommodated by rearranging the existing layout. Parking is also provided on two underground levels.

United-States-Courthouse-by-Thomas-Phifer-and-Partners_dezeen_468_17

The courthouse faces a major crossroads. Steps arranged around this corner lead up to the terrace on which the building is situated.

A tall opening in the facade marks the main entrance, which is internally clad with reflective panels.

United-States-Courthouse-by-Thomas-Phifer-and-Partners_dezeen_468_5

The architects said the building's interior "celebrates daylight as an intrinsic quality of both public and individual space," using a simple palette and reflective surfaces – including shallow, pebble-filled ponds – to optimise the light entering through the large areas of glazing.

United-States-Courthouse-by-Thomas-Phifer-and-Partners_dezeen_468_8

The three-storey entrance lobby is filled with natural light from full-height windows. This brightness is complemented by the use of warm-toned wood flooring and wall panels.

United-States-Courthouse-by-Thomas-Phifer-and-Partners_dezeen_468_9

A cylinder made from timber battens encloses a spiralling staircase with open treads, which ascends to meet walkways that project from the upper levels.

United-States-Courthouse-by-Thomas-Phifer-and-Partners_dezeen_468_10

Centrally-located public elevator lobbies are illuminated by daylight filtering down from skylights 10 storeys above. Public waiting areas that extend in opposite directions from the atrium create a bright axis that stretches from one edge of the building to the other.

United-States-Courthouse-by-Thomas-Phifer-and-Partners_dezeen_468_12

The courtrooms are positioned at the corners, where natural light and views filter through the facade, designed to bring "clarity and context" to the proceedings within.

United-States-Courthouse-by-Thomas-Phifer-and-Partners_dezeen_468_1

Photography is by Scott Frances.


Project credits:

Architect: Thomas Phifer and Partners
Thomas Phifer project team: Thomas Phifer, Stephen Dayton, Mitch Crowder, Ina Ko, Katie Bennett, Robert Chan, Rebecca Garnett, Andrew Mazor, Jon Benner, Chien Ho Hsu
Executive architect: Naylor Wentworth Lund Architects
Naylor Wentworth Lund Architects project team: Ross Wentworth, Sergey Akhpatelov, Steve Squires, Scott Smith, Erin Youngberg, Richard Judkins, Tyler Young, Barbara Fowler
Landscape architect: E. A. Lyman Landscape Architects
Civil engineer: McNeil Engineering
Mechanical engineer: Van Boerum & Frank Associates
Structural Engineering: Reaveley Engineers & Associates
Blast engineering: Weidlinger Associates
Electrical engineering: BNA Consulting Engineers
Lighting design: Fisher Marantz Stone
Building enclosure: James Carpenter Design Associates
Acoustics: Arup
Graphics: Piscatello Design Centre
LEED Consultant: CRSA Architecture
Elevators: Lerch Bates Associates
Pool design: Water Design Inc.
Cost estimating: Parametrix Inc.
Artwork: James Carpenter Design Associates
General contractor: Okland Construction